BILJKE U KUPAONICI: odlična ideja čak i kada nemate prozor u najintimnijoj prostoriji doma

Poznato je da biljke pročišćavanju zrak na prirodan način što omogućuje zdraviji i kvalitetniji život u zatvorenom prostoru. Zato prilikom opremanja ostalih prostorija u domu odaberite nešto zeleno i za kupaonicu. Veliki broj biljaka uspjet će čak i u kupaonicama bez prozora.

 

 

Biljke će unijeti svježinu u prostor pa će biti dovoljan samo jedan cvijet da kupaonica izgleda svježe i drugačije. Postoje samo dva pravila: birajte biljke koje vole vlagu i visoke temperature.

FOTO: PHIL HEARING / UNSPLASH

PAPRAT je potrebno dobro zalijevati nekoliko puta tjedno. Nećete pogriješiti i ako listove ponekad malo poškropite vodom. Idealna pozicija za ovu biljku je prozor kupaonice.

Foto: The Spruce

BAMBUS je tropska biljka što znači da vlagu obožava. Osim što je dekorativan bit će vam i od pomoći jer skuplja suvišnu vlagu. Brzo raste pa ga povremeno podrežite da se ne bi previše raširio. Možete se odlučiti i na bambus u vazi u koju obavezno na dno stavite malo kamenčića.  Razinu vode povremeno treba provjeriti i nadoliti.

Foto: Decoist

ALOE VERA ne traži puno svjetlosti, a niti puno vode zahvaljujući mesnatim listovima pa ju ponekad smijete „zaboraviti“ zaliti. Dovoljno je da boravi u vlažnom prostoru.

ORHIDEJA će vašoj kupaonici dati pravu dozu elegancije. Uz vlagu voli i toplinu no nemojte ju stavljati na direktnu svjetlost.

Foto: Anthura

 


 

BILJKE ZA KUPAONICE BEZ PROZORA

SANSEVERIJA je pravi saveznik zdravlja jer pročišćava zrak od štetnih kemikalija. Otporna je na razne uvjete pa je odličan izbor za početnike i one koji ponekad zaborave da se o biljkama treba i brinuti.

FILODENDRON je idealan za kupaonice u kojima je malo prirodne svjetlosti ili skoro nikakve. Brzo raste u širinu pa vodite računa da ne preuzme cijelu prostoriju.

Foto: Magnolia.com

Ovo su samo neke od  biljaka koje bi vam se mogle svidjeti. Tu su još bromelija, begonija, zeleni ljiljan poznat kao biljka pauk, zmajevac i mnoge druge. Sada samo izaberite hoće li odabrane biljke biti u visećoj tegli, na podu ili možda u dekorativnoj teglici na umivaoniku.

Foto: Anthura
Komentari