Jednostavnim trikovima učinite da vaš mali dnevni boravak izgleda veći

Poželite li često da je vaš dnevni boravak barem jedan četvorni metar veći, kako biste imali više prostora za kretanje i ugodniji boravak te kako biste ublažili taj dojam zagušenosti? Uz nekoliko praktičnih savjeta, koji naravno, ne uključuju rušenje zidova i izbacivanje namještaja možete znatno popraviti stanje…

 

 

Koristite svijetle nijanse

Mali dnevni boravci ne moraju nužno biti u svjetlijim nijansama, možete koristiti i tamne, ali s oprezom. No, meke nijanse sive, bijela, bež i svijetle pastelne nijanse su ono što treba dominirati. Neutralne nijanse neka budu baza, a detalji u tamnijim tonovima. Tako će prostor izgledati mekše i ugodnije. I veće, naravno. Ako niste za opciju bijele sofe, što je posve razumljivo zbog njezine osjetljivosti, uvijek imate na raspolaganju svijetle nijanse sive ili primjerice ružičaste.

 

Mansarda

 

Malo drame u crnoj

Crna je u malom boravku dopuštena, kao i u svim prostorima koji se bore sa skromnom kvadraturom. I to zbog unošenja dinamike, odnosno dramatike – ovi elementi uvijek su dobrodošli u prostoru. Daju kontrast svijetloj paleti koja dominira i soba izgleda interesantnije. I što je najzanimljivije – veće! Crna se može nalaziti na detaljima poput vaza, stolića, rasvjetnih tijela, tegli… a možete se odvažiti na krupnije komade poput sofe. Također, bojanje dijela zida u crnu ili stavljanje tapete na crno-bijele pruge izvrstan je akcent u crnom.

Foto: Homedit

 

Naglasite akcentni zid

Zid koji želite istaknuti i onaj na koji je usmjeren pogled prilikom ulaska u prostoriju treba osmisliti s posebnom pažnjom. Ne mora, kao u primjeru ispod, biti u tamnoj nijansi i ne mora biti u cijelosti osmišljen, ali će prostoru dati dubinu. Upravo to učinit će da soba izgleda prostranije. Isto tako, imajte na umu da će se na tamnijoj podlozi detalji bolje isticati zato je dobro da su u drugačijoj, svjetlijoj boji, ako je pozadina tamna. Ostali zidovi mogu biti ukrašeni, ali u manjem obimu. Dajte prednost akcentnom zidu.

Foto: Decoist

Zavjese? Lagane i prozirne ili – nikakve!

Prozirne lagane zavjese u svijetlim tonovima bijele, bež ili sive, i to od poda do stropa, i po mogućnosti od zida do zida, dobro su rješenje za male dnevne boravke. Osim što stvaraju privatnost, svjetlost lakše dopire u prostor koji usto ne zatvaraju tamnim tonovima. Ako trebate više privatnosti, nabavite guste nadzavjese tamnih tonova, ali ih tijekom dana, ako možete, držite samo sa strane, a ove lagane, koje bi trebale biti u sličnoj nijansi, ostavite preko prozora.

A bilo bi najbolje da u malim dnevnim boravcima zavjese – uopće ne postoje… Odvažite se na taj korak i vaš pogled će sezati daleko izvan granica malenog boravka. I tako ga povećati, naravno!

Foto: Homepolish

Uključite različita rasvjetna tijela

Prirodno svjetlo je melem za male prostore jer ih čini većim – učinite sve da ga što više dopre u boravak. No, i rasvjeta u tome pomaže. Možda nemate dovoljno mjesta za raskošni luster, no u svakom slučaju ništa vas ne priječi da stavite više vrsta rasvjete – na strop manji ili kraći luster ili pak plafonijeru, sa strane podnu lampu, neku šarmantnu zidnu lampu ili pak stolnu, na pomoćni stolić ili komodu, girlandu od lampica… Više vrsta rasvjete stvara i ljepši ugođaj i pomaže prirodnom svjetlu dodatno osvijetlili prostor kada je jako oblačno ili u sumrak. Noću pak daje prostoru poseban sjaj i atmosferu. No, kako ne bi bilo previše svjetla, obavezno uključite prigušivače u cijelu priču.

Foto: Darko Mihalić

Ne štedite na veličini tepiha

Koristite prostrani tepih – ako je prostorija mala to ne znači da sve mora biti malo u njoj, zar ne? Veliki tepisi su odlični u otvorenom prostoru jer mogu definirati zone u interijeru, a u malim prostorima čine (naročito ako su svjetlije nijanse u pitanju) da soba izgleda veće. Mali tepih će ‘razbiti’ te granice i pokazati kako je soba mala, a veliki svijetli će samo produžiti tu liniju, rastegnuti ju do rubova prostorije.

Dizajn: Bosiljka Antolović/ Foto: Privatni arhiv

 

Dajte šansu velikom ogledalu

Ogledala su dobra u malim prostorima jer stvaraju iluziju prostornosti i dubinu. Isto tako, poželjno je da su ta ogledala velika. Može biti i nekoliko ogledala u istom prostoru, a naročito je efektno ako ih grupirate na jednom zidu. Također, izvrstan trik je staviti ogledalo nasuprot ulaza, jer se tako prostor produbljuje, dobiva perspektivu koju inače nema i soba postaje veća. U obzir dolaze velika zidna i podna ogledala, kao i ona koja ćete nasloniti na komodu.

Foto: Pinterest

Što manji stolići. Ili još bolje bez njih! 

U prostoru dnevne sobe je najbitnije osigurati dovoljno mjesta za sjedenje. Pored sofa, kutnih garnitura i fotelja, taburei i mali sklopivi stolci uvijek dobro dođu. Oni istovremeno mogu poslužiti za stoliće, baš kao i široki naslonjači na sofi. To nam pravi uštedu jer ne moramo nabavljati zasebni stolić. Ali, ako baš ne možete bez njega, neka bude manjih dimenzija ili kombinacija dva stolića – većeg i manje, koji se mogu sklopiti u jedan.

Foto: Decoist
Komentari