Naučite kako očistiti namještaj od baršuna i održavati ga da izgleda kao da ste ga tek kupili

Baršun je postao materijal broj 1. u interijerima, i to ne samo u dnevnim sobama. Osvojio nas je sve svojom mekoćom, bogatstvom i pružanjem ugodnog i luksuznog dojma. Evo kako ga pravilno održavati da bi vam potrajao što duže

 

 

 

I vas je osvojio baršun? Nimalo čudno, jer je to materijal kojem je teško odoljeti u interijerima. Plijeni pažnju svojom mekoćom i bogatstvom teksture. Usto, njime unosite toplu i ugodnu atmosferu u svoj dom, ali i luksuz i profinjenost. Samo jedan komad namještaja presvučen ovom atraktivnom tkaninom privući će poglede. No, potrebno je naučiti i kako ga pravilno održavati kako mrlje i oštećenja ne bi bili vidljivi, a tkanina izgledala uvijek lijepo i svježe, baš kao i onda kada ste namještaj smjestili u svoj životni prostor.

Prije nego krenete u čišćenje, uvažite jedan zlatni savjet:

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje mjesta u domu koji su na izravnom udaru sunčeve svjetlosti. Ako nemate drugu poziciju za svoj baršunasti komad, osigurajte dobru zaštitu na prozorima u vidu rolete, zavjese od guste tkanine ili rolo zavjese koji će moći blokirati sunčeve zrake.  U suprotnom bi tkanina mogla izblijediti, naročito ako je neke intenzivne boje – zelene, plave, crvene ili žute boje.

MIRIŠI NA PROLJEĆE: preuredite svoj dom prema najnovijim trendovima u uređenju interijera

Foto: John Lewis

USISAVANJE

Kada sunčeve zrake padnu na komad namještaja od baršuna, svaka je čestica prašine itekako vidljiva. Prizor sa slojem prašine na tkanini ne izgleda nimalo lijepo i narušava dojam cijele prostorije. Stoga takve komade treba redovito usisavati, najmanje jednom tjedno. Dobro je staviti nastavak koji je četka na teleskopsku cijev usisavača. Meka četka će usisati sve čestice prašine, a neće biti odviše agresivna i oštetiti tkaninu.

Izbjegavajte najjaču usisnu snagu usisavača kako se tkanina ne bi oštetila. Ako nemate četku na usisavaču, nabavite četku kojom ćete odstraniti prašinu.

Nenadmašni spoj pastelnih tonova i baršuna u obiteljskom domu

Foto: Costa Interior Design

ODMAH SE OBRAČUNAJTE S MRLJAMA

Najefikasnije ćete ukloniti neku mrlju ako odmah djelujete. Kada se prolije vino ili sok po vašoj sofi ili tabureu, uzmite odmah suhu, čistu krpu koja ima veliku moć upijanja i tapkajte po mjestu na kojem je mrlja. Tako će se višak tekućine upiti u krpu a mrlja se neće dalje širiti.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

TESTIRAJTE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Tapkanje krpom po prolivenom mjestu nažalost ne riješi uvijek kompletan problem. Ili vam se dogodi da niste reagirali odmah, pa mrlja ostane i sasuši se? Tada u pomoć stižu sredstva za čišćenje. No bitno je prije toga testirati proizvod na nekom manje vidljivom mjestu. To je preventivni korak, kako ne biste uništili tkaninu.

Ako nemate neko posebno sredstvo za čišćenje osjetljivih tkanina, pokušajte s onim što imate doma. Stručnjaci preporučuju da koristite vrlo jednostavnu otopinu sapuna i vode u koju ćete umočiti krpu te njome tretirati mrlju. No, i prije toga, svakako isprobajte ovo sredstvo na nekom skrivenom mjestu i pričekajte da se tkanina osuši, tek tada ćete vidjeti kako reagira.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Sanja Jagatić

IŠČETKAJTE TKANINU

Nakon što se baršun tretiran sredstvom za čišćenje osuši, upotrijebite meku, suhu četku. Pritom je bitno četkati baršun u smjeru dlačica jer tako namještaj izgleda ljepše, svježije a i uklonit ćete ostatke prljavštine i sredstva za čišćenje.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

POTRAŽITE PROFI POMOĆ

Kada ste u nedoumici što učiniti s mrljama koje ne silaze s baršunastog komada, zatražite pomoć. I to onu profesionalnu. Obratite se servisima koji čiste tapecirani namještaj posebnim sredstvima. Ovaj potez dobar je i za komade nakon godina korištenja, jer ćete ih tako obnoviti i očistiti na pravilan i temeljit način te sačuvati postojanost teksture i boje baršuna. Ovo je najskuplji način, ali se i isplati.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari