KAO NOVE: očistite fuge između pločica i zaštitite ih od utjecaja vlage i plijesni

Izloženost raznim utjecajima, ponajviše vlazi i toplini, nakon godina korištenja oštete fuge koje se nalaze na spojevima keramičkih pločica u kuhinji i kupaonici

 

 

Vlaga, grijanje, pare od kuhanja, špricanje hrane prilikom priprave i kuhanja učine svoje. Dok pločice lako očistimo, s fugama to ide teže. Udubine između pločica vole mijenjati boju – pod utjecajem vlage pocrne od plijesni, kao i na onim dijelovima podnih pločica gdje više hodamo, dok smeđu boju poprime fuge na kuhinjskim zidovima.

Ovakva ‘zatamnjenja’ odaju dojam neurednosti, a pored toga pati i estetika. Pogled na pločice i mrlje na fugama nije nimalo ugodan. Pomažemo vam riješiti taj problem na vrlo jednostavne načine…

Foto: Caroly Christine / Unsplash

MRLJE OD PLIJESNI I HRANE

Tamne mrlje od plijesni kao i one masne od kuhanja možete ukloniti pripravkom od bijelog alkoholnog octa i deterdženta za pranje rublja. Promiješajte ocat i prašak u jednakom omjeru i smjesu nanesite na plijesan. Neka odstoji oko 10 minuta, a zatim uzmite spužvu ili četku za zube te oribajte fuge i isperite vrućom vodom.

Foto: Haushaltstipps.net

Na isti način fuge možete očistiti i praškom za pecivo gusto pomiješanim s vodom ili primjerice sa sodom bikarbonom.

Pripremite 1 l vode i u njega umiješajte 1 dl alkoholnog octa 2 žice sode bikarbone. Ako nakon pranja još ostane bijeli trag od sode, samo isperite mlakom vodom.

Foto: Heartburn Medication

 


SREDSTVO ZA REDOVITO ODRŽAVANJE

Osim redovitog održavanja sredstvom koje ćete sami pripraviti (2 dl octa i 0,5 dl limunova soka) i staviti u bočicu s raspršivačem te nanijeti jednom mjesečno prilikom čišćenja kupaonice ili kuhinje, dobro bi bilo nakon nekoliko godina posebnim stickom ili bojom za fuge opet prijeći preko spojeva između pločica. Ovo vam je prilika da promijenite boju ako niste zadovoljni postojećom.

Pored toga, postoji posebna spužva koja ima izbočinu koja lakše dopire do fuga. Nakon što nanesete otopinu octa i limunova soka, ovom spužvicom oribajte fuge.

Unsplash

 

ZAŠTITA OD VLAGE

Poželjno je nakon čišćenja fuge premazati voskom za automobile. Tako će se na njima stvoriti zaštiti sloj koji će odbijati vodu da se zadržava.

 

Komentari