VAŠ DOM NEKA BUDE VAŠA PRIČA: kako urediti interijer koji će odražavati vašu osobnost

Jedno od zlatnih pravila uspješno uređenih domova, koje uvijek ističu dizajneri, je da trebaju imati osobnost i karakter. Svaki životni prostor doista bi trebao odražavati njegova vlasnika i njegov način života, a kako to postići saznajte u nastavku!

 

 

 

Tajna dobrog interijera krije se, između ostaloga, i u osobnom ‘touchu’ koji govori o njegovim vlasnicima. Dom je ipak prostor gdje možemo, ali i trebamo biti potpuno svoji i opušteni, okruženi ne samo ljudima, nego i stvarima koje volimo i koje za nas imaju značenje. Stoga dizajneri u razgovoru sa svojim klijentima prije svega vole saslušati njihove želje i potrebe, saznati nešto o njihovu načinu života kako bi ih interijer što bolje odražavao, a oni u potpunosti uživali boraviti u njemu i osjećali ga svojim.

Foto: Darko Mihalić

Stoga ekipa InDizajna u svojim prilozima uvijek nastoji pokazati na koje se sve načine može unijeti osobnost i dati karakter interijeru. Jedna od rubrika u kojoj to dolazi naročito do izražaja je Dizajnerski prostor u kojoj predstavljamo interijere koje je uredio studio Mirjane Mikulec, neki drugi dizajneri i arhitekti ili pak – sami vlasnici.

Dom likovne umjetnice Mirne Sišul / Foto: Darko Mihalić

I u novoj, 18. sezoni emisije, u prilozima Dizajnerski prostori, kojeg InDizajn tim priprema u suradnji s Mastercardom, dobit ćete zanimljive ideje i poticaje kako stvoriti dom s osobnošću.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Pored inspiracije u prilozima Dizajnerski prostor, u našim web člancima u rubrici Kopiraj stil savjetovat ćemo vas kako postići isti ili sličan izgled interijera koje ćete vidjeti u emisijama nove sezone. Predložit ćemo vam i komade namještaja na koje ćete moći ostvariti popuste od 10% plaćajući Mastercard®  i Maestro® karticama!

Prije nego što ‘uberete’ ideje iz emisije, evo nekoliko najboljih načina kako stvoriti dom koji će prije svega biti – vaša priča i u kojem ćete se osjećati dobro!

 


ODABIROM STILA

Priča o domu s osobnošću i karakterom počinje odabirom stila. To naravno ne znači da interijer mora biti uređen u jednom stilu. Štoviše, dizajneri preporučuju kombiniranje dva ili više stilova. Ono što je u spajanju različitih stilskih priča potrebno jest – umjerenost, pomno planiranje i doziranje. Ono što također dizajneri ističu, kada je stil u pitanju, je da ne trebamo robovati trendovima. Oni su dobrodošli, ali prednost ipak imaju naše želje.

 

Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Darko Mihalić

Preispitajte sebe i odredite stil koji vam najbolje odgovara po senzibilitetu i koji će odražavati vaše osobine, karakter, narav, ukus, stavove te općenito životni stil. Nerijetko se dogodi da shvatimo kakva je netko osoba tek kada zavirimo u njegov dom. Zato, odvažite se na uređenje doma u stilu koji vas oduševljava, ne opterećujući se time kako će drugi reagirati na njega.

 


DIZAJNOM NAMJEŠTAJA

Ne samo stil, nego i oblik namještaja u domu doprinosi njegovoj osobnosti. Mnogi su, kao i u odijevanju, skloni svoj dom urediti komadima koji imaju potpis nekog dizajnera ili poznatog brenda. I spremni su za to izdvojiti određenu svotu, jer uživaju u dobrom dizajnu i posebno oblikovanim komadima namještaja. Pomno biran namještaj govori o istančanom ukusu njegova vlasnika, koji cijeni kvalitetu i originalnost.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

No, originalnost se može ostvariti na brojne druge načine, ne nužno komadima s potpisom. Sve češći su primjeri DIY odnosno ‘uradi sam’ namještanja doma u kojem vlasnici restauriraju sami stare komade namještaja ili ih sami izrađuju u cijelosti. Mnogima to postane strast pa i hobi koji im predstavlja neizmjernu radost jer su stvorili nešto svojim rukama. Tako iskazuju svoju kreativnost, pa i sam dom postaje maštovit i kreativan prostor.

Dom umjetnika Joška Eterovića / Foto: Darko Mihalić

 

Dom umjetnika Joška Eterovića / Foto: Darko Mihalić

Kreativni duh vlasnika, kao i nota nostalgije ogleda se u vintage komadima koji su boravili neko vrijeme na tavanima ili su nabavljeni na sajmovima antikviteta.

Dom dizajnera Nikole Pavlinića / InDizajn

 


BOJAMA I MATERIJALIMA

Odabir boja i materijala koje volimo u svome domu stvara određenu atmosferu, a atmosfera doprinosi osobnosti. Neke interijere upravo pamtimo po njihovoj prozračnosti, lepršavosti, vedrini, jednostavnosti, toplini, otmjenosti, prirodnosti, eleganciji, ženstvenosti…

Dom Bojane Kavgić Ajduk / Foto: Darko Mihalić

Želite li postići neki od ovih dojmova koji ustvari odražavaju vas same, svakako razmislite o odabiru boja i materijala. Općenito, svijetle neutralne boje, baš kao i ravne linije, donijet će dojam pročišćenosti i jednostavnosti, crna sofisticiranost, jarke boje toplinu i energičnost, pastelne vedrinu i mekoću, zelena smirenost i dašak prirode, baš kao i materijali poput drveta, opeke, pamuka i vune.

Bilo koja iz palete boja u kombinaciji sa zlatnom, sjajnim površinama, mramornim uzorcima odražavat će ljubav vlasnika prema otmjenosti, eleganciji i luksuzu.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

Ružičasta, koja je trenutno vrlo popularna u interijerima, donosi dozu nježnosti i ženstvenosti. Mnogi odabiru i tamnoplave nijanse jer odišu smirenošću i opuštenošću, baš kao i boje pijeska.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Beton je također vrlo tražen materijal kao podna ili zidna obloga, ali i kao uzorak na radnim površinama i frontama ormara te odražava moderni senzibilitet vlasnika, kao i njegovu odvažnost.

 


DETALJIMA

Svaki dom, pa i onaj koji se vodi minimalizmom i geslom “manje je više” treba sadržavati i detalje. Njih, naravno ne treba biti puno, ali su bitni u postizanju atmosfere, kao i osobnosti. Oni su dobro rješenje kada niste zadovoljni postojećim uređenjem vašega doma, a niste u prilici renovirati ga. Ili, kada primjerice živite u iznajmljenom prostoru pa niste mogli birati stil uređenja kao ni namještaj, materijale i boje.

 

Dom fotografa i stilista interijera Henrika Nera / Foto: Henrik Nero

 

Stan blogerice Ines Šitum / Foto: Ines Šitum

Detaljima ćete personalizirati svoj iznajmljeni stan ili onaj koji vapi za adaptacijom koja još mora pričekati. Isto tako, detalji imaju moć unijeti željenu atmosferu i mnogi ih smatraju elementima koji daju ‘dušu’ prostoru.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Detalji bi, prije svega, trebali biti osobni – imati priču i emotivnu vrijednost, bilo da je riječ o dragim poklonima, obiteljskim uspomenama ili naslijeđu, suvenirima s putovanja, predmetima koji tvore kolekcije… Nakon toga, dolaze detalji kojima pojačavate dojam koji želite postići poput ukrasnih jastučića, lampi, tegli s biljkama…

 

Studio Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Darko Mihalić

 

 

 

 

Komentari