EKSPRES ČIŠĆENJE PRIJE DOLASKA GOSTIJU: kako dovesti stan u red za 15 minuta

Vjerujemo da svi dijelimo isto iskustvo da nam se gosti najave da stižu u goste za 15-ak minuta. To često izazove osjećaj panike, jer, budimo iskreni, naša kuća ne izgleda uvijek kako bi trebala. Imamo par savjeta i koraka kako očistiti dom u tom kratkom vremenu.

 


Sasvim je jasno da je nemoguće stan besprijekorno počistiti u navedenih 15 minuta, dok ne stignu gosti. Jer, 15 minuta je ustvari toliko malo vremena da jedva da imamo vremena pospremiti krevet i maknuti tanjure sa stola. Stoga, potrebno je donijeti kompromis i podložiti svoj poriv za perfekcionizmom u korist pragmatičnosti koju nalaže situacija.

Potrebno je učiniti par stvari i sve ih napraviti brzo, a kvalitetno čišćenje i raspremanje odgoditi do trenutka kada ostane barem nekoliko slobodnih sati za ovo.

Foto: Freepik

KAKO BRZO OČISTITI STAN

1. Prvi potez je otvaranje prozora. Svježi zrak otklonit će moguće neugodne mirise, u prostorijama će se lakše disati, a osjećat će se i čistoća. Ako je vani hladno ili mraz, otvorite prozore na par minuta ili ih stavite na ‘kip..

Foto: Gatheraus

2. Sada odredite pristupne zone za goste. Najčešće su to hodnik, kuhinja, dnevni boravak i kupaonica. Ako nećete s gostima ulaziti u spavaću sobu, onda na to ne gubite vrijeme, kojeg ionako nemate.

3. Prva stvar koja sobu odmah pretvara u brlog je nenamješten krevet. Ako ćete s gostima ipak ulaziti u spavaću sobu ili je to prostor gdje odlažete kapute i jakne, odozgo nabacite deku ili barem dobro poravnajte deku da izgleda uredno. Isto tako, stara sofa koja ne izgleda reprezentativno može se pokriti dekom odnosno prekrivačem.

Foto: Freepik

4. Uzmite košare ili kutije i u njih stavite sve stvari koje ne trebaju biti vidljive: bilježnice, glačalo, dječje igračke, razne slatke sitnice koje nasumično leže na policama – općenito, sve što kvari pogled i stvara nered, a zadržavamo po stolu, policama…

Prljave stvari bacite u zasebnu košaru ili u perilicu rublja (poslije ćete to posložiti, ne morate je odmah uključiti).

U kupaonici sakrijte sredstva za čišćenje, ručnike i kozmetička sredstva. U kuhinji pobrišite stol, a sve šalice i tanjure koji nisu na mjestu stavite u sudoper ili perilicu posuđa.

Foto: Freepik

5. Vlažnom krpom ili salvetama obrišite prašinu na vidljivim mjestima (stalci, komode, police, stolovi, itd.), ne pokušavajući doći do osamljenih kutova.

Foto: BHG / MARISA KIKIS

6. Nemojte zaobići ni ogledala. Prljave, prašnjave reflektirajuće površine s otiscima prstiju odavat će dojam nereda i prljavštine, stoga odvojite minutu i brzo ih obrišite (osobito u hodniku i dnevnoj sobi).

Za podove je dobro imati mini ručni usisavač kojim ćete pokupiti na brzinu one vidljivije komadiće smeća, a dio ih možete rukama pokupiti i baciti u kantu za smeće.

Foto: Spacejoy, Unsplash

7. Ne zaboravite na prostirku ispred ulaznih vrata: s njom počinje posjeta našem domu. Pa, ako se ondje nakupio pijesak ili lišće, svakako otresite smeće i pometite prostor ispred ulaznih vrata.

Foto: Andrew Neel, Unsplash

8. Posljednji korak je miris u domu. Nakapajte eterično ulje u kutove soba, raspršite omiljeni parfem u zrak ili zapalite mirisne svijeće  – ugodan miris pojačat će pozitivan dojam vašeg doma.

Foto: Mindaugas, Unsplash

 

 

Komentari