UNUTARNJA KLIZNA VRATA: funkcionalan i atraktivan detalj koji će podići svaki prostor

Klizna vrata sve češće viđamo u modernim interijerima, ali i apartmanima i kućama za odmor. Ona su sjajno rješenje za mnoge probleme i ograničenja u prostoru, ali i vrlo atraktivna ideja koja podiže cijeli prostor

 


 

Pored vanjskih kliznih vrata koja često nazivamo i staklene stijene, vrlo popularan je i njihov model koji se upotrebljava u unutrašnjosti interijera. Dok su vanjska klizna vrata uglavnom sličnog dizajna, kod unutarnjih više do izražaja dolazi stil.

Unutarnja klizna vrata doista djeluju poput neke čarolije jer se poigravaju dimenzijama prostorija u vašem domu: njihovim pomicanjem prostorije su čas veća, čas manje, a nerijetko, ako ih pomno odaberete, stilski definiraju čitav prostor. Možete ih imati i više u svome domu, i to ne samo kada su oni nužno rješenje. Nakon što pogledate naše ideje, vjerujemo da ćete ih poželjeti imati i u svom životnom prostoru!


Foto: El Mueble

U prostorima u kojima ima manje svjetlosti klizna vrata od stakla ili prozirne plastike bit će jako dobro rješenje, a drveni ili metalni crni ili crni profili učinit će ih vrlo atraktivnim. Primjerice, kuhinju koja je dio dnevne zone a nema dovoljno ili uopće nema izvor prirodnog svjetla.

Staklena vrata u ovakvim prostorijama koje su po namjeni dio iste zone dobro su rješenje jer povezuju prostor, a istovremeno ga odvajaju i daju mogućnost privatnosti. U kuhinjama je to izvrsno rješenje kada se kuha jelo – pare i mirisi neće odlaziti u dnevni boravak.


 

Foto: El Mueble

Uski hodnici i male spavaće sobe mogu biti povezane kliznim vratima – to će biti najbolje rješenje za skučenu kvadraturu jer ne zauzimaju okolni prostor prilikom otvaranja odnosno zatvaranja.

Razmislite o vratima koja će biti iste nijanse kao i zidovi ili primjerice podovi jer to stvara dojam kontinuiteta i prostranosti. A na taj način mogu postati i glavnim junacima neke prostorije.

 


Foto: El Mueble

Ponekad spavaće sobe imaju i dodatne sadržaje poput radnog prostora pa se kliznim vratima može stvoriti privatnost. Isto tako, ovaj sistem izvrsno funkcionira u dječjim sobama – tako možete odijeliti spavaći dio od onoga za igranje ili učenje, a i odvojiti po potrebi prostor kada ga koristi više djece.


Foto: El Mueble

Kada imate privilegiju imati dio za vešeraj u domu ili ga napraviti od ostave, dobro je odijeliti ga od ostatka prostora kliznim vratima – to je najpraktičnije rješenje. Na isti način možete odvojiti smočnicu od kuhinje – obje prostorije kronično pate od nedostatka kvadrata pa bi im klasična vrata zadavala dodatne muke prilikom otvaranja, zatvaranja i kretanja prostorom.


Foto: El Mueble

Hodnici, odvojeni prostori i stubišta vole kada su prozirnim kliznim vratima povezani s dnevnom zonom. Tako se uspostavlja komunikacija i hodnici dobivaju više svjetla te izgledaju prostornije, a i njihov stil uređenja i svi detalji više dolaze do izražaja.


 

Foto: El Mueble

Stajska odnosno seoska vrata s vidljivom kanalicom koja im omogućava micanje, dostigla su popularnost staklenih vrata s metalnim i drvenim profilima. Možete ih staviti na vrata bilo koje prostorije u domu, pa i kao pregradu koja će dijeliti spavaću sobu od garderobe ili primjerice kupaonice.

Komentari