BEZ VELIKIH RADOVA I TROŠKOVA: 7 jednostavnih ideja za brzi makeover kuhinje

Osvježiti kuhinju s nekim novim elementima a bez radova i velikih izdataka lakše je nego što se to na prvi pogled čini. Nudimo vam jednostavne i učinkovite ideje kojima to doista možete postići!

 


Pored kupaonice, kuhinja je dio interijera u čiju renovaciju ne krećemo tako često. Visoki izdaci su glavni razlog jer je kuhinja skuplji dio interijera, a pored toga teško je u kuhinji mijenjati samo neke elemente poput gornjih i donjih ormarića jer novi elementi teško da se mogu uklopiti u prostoriju i dizajn kuhinje.

No, ipak možete nešto učiniti, a da je promjena vidljiva, i to bez velikih radova i troškova. Pronašli smo ideje španjolskih dizajnerica i stilistica Natalie Zubizarrete, Paule Duarte i Pie Capdevile kojima ćete pomladiti vašu kuhinju!


1. NOVA RADNA PLOČA

Promjena radne ploče prvi je prijedlog. Ne trebate rastaviti cijelu kuhinju da biste je stavili, nego samo skinuti staru i montirati novu, naručenu po mjeri u nekoj trgovini pločastih materijala. Kako bi promjena bila efektnija birajte neku drugu boju ili dekor od onog kojeg je imala stara radna ploha.

Foto: El Mueble

2. MODERNA SLAVINA

Dotrajala, oštećena ili pak staromodna slavina čini svaku kuhinju manje lijepom i urednom. Ako ne moramo zvati majstore, nego imamo prijatelje ili nekoga u kući tko to sam može učiniti, nova slavina je vrlo jednostavna promjena.

Foto: El Mueble

3. ZAMIJENITE RUČKE

Ovo je promjena koja se možda čini kao mala stvar, ali rezultat je nevjerojatan! Kuhinjski namještaj izgledat će kao nov kada na njegove fronte, ormarića i ladica stavimo nove ručke. Bitno je pritom birati modele koji će stati u stare rupice, kako one ne bi ostale vidljive.

Foto: El Mueble

4. OSVJEŽENJE NOVIM OBLOGAMA NA ZIDOVIMA

Boja, tapete ili paneli su dobrodošle ideje za nove obloge za zidovima. Pored perivih boja, postoje vodootporni modeli tapeta, rađeni za prostorije u kojima je veća količina vlage i prljavštine. Razmislite i o panelima od pravog ili dekora drveta ili pak nekog drugog pločastog materijala koje možete staviti preko keramike. Također, postojeću keramiku možete obojati specijalnim bojama.

 

Foto: El Mueble

5. PROMJENITE RASVJETNA TIJELA

Novi modeli rasvjetnih tijela su vrlo jednostavna promjena, ali ona koja će uvelike promijeniti izgled kuhinje. Predlažemo novu visilici, reflektor ili primjerice zidnu lampu. Ako već imate novu osnovnu rasvjetu, svakako je nadopunite pomoćnim rasvjetnim tijelima.

Foto: El Mueble

NOVE LED DIODE U ORMAR ILI ISPOD ORMARA

Pomoćna rasvjeta mogu biti i LED trake koje ćete postaviti ispod gornjih kuhinjskih ormarića ili pak unutar elemenata koji imaju staklene fronte. Pojačat ćete osvjetljenje u kuhinju i unijeti novu dozu funkcionalnosti, ali i stila i atmosfere.

Foto: El Mueble

6. BOJANJE FRONTI, STOLARIJE…

Bojanje ulaznih vrata kao i stolarije je uobičajena praksa kod svih koji imaju otvore od drveta. No, u posljednje vrijeme, sve popularniji povoljni makeover postaje i bojanje kuhinjskih ormarića koji je idealno rješenje za osvježenje na nekoliko godina. Bitno je brusnim papirom pobrusiti postojeće fronte i staviti prije boje temeljni premaz! Tada se boja neće ljuštiti i dulje će trajati.

 

Foto: El Mueble

 

 


7. NOVE ŽALUZINE

Nemate uopće zavjese ili su vam postojeće stare i djeluju istrošeno? Razmislite tada svakako o novim zavjesama a mi vam predlažemo rolo zavjese koje su vrlo praktične i daju moderniji izgled kuhinji. Potražite model koji propušta svjetlost te se  može prati.

 

Foto: El Mueble

 


Izvor: El Mueble

Komentari