Na Jasninoj terasi je kao u ugodnom, retro dnevnom boravku. Samo što je ovaj otvoren!

Naknadno sagrađena garaža u sklopu obiteljske kuće stvorila je mogućnost za veliku terasu od čak 40 četvornih metara koju je vlasnica Jasna Terzić Marčić uredila kao produženi i vrlo opušteni dnevni boravak s blagovaonicom

 

 


Balkon, terase i vrtovi danas postaju sve dragocjeniji prostori čijem uređenju volimo posvetiti pažnju. Užurbana svakodnevnica, naročito ona u većim gradovima, rezultira željom da, kada se vratimo kuću, maksimalno uživamo i opustimo se u svoja četiri zida. A kada je lijepo vrijeme, i u eksterijeru svoga doma.

Stoga u uređenju nastojimo od balkona, terasa i vrtova napraviti dnevne boravke na otvorenom, pa čak i kada je riječ o doista maloj kvadraturi. Gospođa Jasna vidjela je nakon dogradnje garaže na kuću priliku za osmišljavanjem doista velike terase.

 

Foto: Privatni arhiv

“U sklopu obiteljske kuće naknadno smo izgradili garažu koja nam je pružila mogućnost izrade terase na katu stana u kojem živimo. S glavnog ulaza u stan imamo i ulaz na terasu površine 40 četvornih metara”, otkriva gospođa Jasna.

S obitelji je krenula na uređenje, a cilj im je bio napraviti ugodan kutak koji će služiti za odmor i uživanje u večernjim satima, a u produžetku kutak koji će im služiti za vrijeme ručka. Jasnina terasa pravi je dnevni boravak na otvorenom, u kojem vlada opuštena, topla atmosfera s retro štihom čemu najviše doprinose stari komadi koje je Jasna obnovila.

“S obzirom da u slobodno vrijeme uživam u restauraciji namještaja i vraćanju svrhe starim predmetima koja su davno zaboravljena, znala sam da na terasi želim nešto starije i nešto drugačije. Potom sam se dala u potragu za istim”, govori vlasnica.

 

Foto: Privatni arhiv

Tako je putem prijatelja došla do klupe stare preko 60 godina koju je obitelj obnovila tapeciranjem i bojom. Stari stol je trebao biti bačen na glomazni otpad, ali ga je Jasna spasila i preuredila. Panjevi su dobili kotačiće i boju te postali originalni pomoćni stolići.

“Ostale dekoracije i ukrasne vaze (nekoć stare kante) koje vidite na terasi pretežno su iz starih zaboravljenih konoba i podruma i svaka ima popriličan broj godina”, otkriva vlasnica, misleći na pletenu košaru u kojoj se nekada odlagao kukuruz, demižone koji su služili za vino, kante za izvlačenje vode iz bunara, lonac u kojem se iskuhavalo rublje, košara u kojoj su se nosila drva iz šume i veliki stari ceker u kojem se nosilo povrće s tržnice baki Jasninog supruga.

 

Foto: Privatni arhiv

Dok je Jasna bila u potrazi za starim komadima i obnavljala ih, suprug je odradio fizički dio posla. Montirao je nadstrešnicu, na koju su stavljene i solarne lampice te postavio drvenu ogradu i prebojali je. Ograda pruža zaklon od sunca ali i privatnost, kao i trstika koja je pričvršćena na željeznu ogradu. Ovo je bio i način da se dobije što veća doza prirodnosti jer je Jasna ljubiteljica prirodnih materijala.

 

Foto: Privatni arhiv

Terasu posebnom čine i brojne teglice sa zelenilom, a navečer one stvaraju divan, bajkovit ugođaj, budući da su u dobar dio njih stavljene i solarne lampice.

“Uz cijeli komotan prostor i raspored dobili smo otvoren, vrlo ugodan i efektan prostor u kojem provodimo većinu dana i svaki slobodan trenutak”, zaključuje Jasna.

Komentari