Kako odabrati pravu sofu: inspirirajte se projektima uređenja dnevnog boravka i radne sobe

Sofe i kutne garniture su osnovni elementi svakog dnevnog boravka i od njih kreće uređenje. Na primjeru dva projekta uređenja studija Mirjane Mikulec, koji će vam biti super inspiracija, saznat ćete i na što sve trebate paziti prilikom odabira.

 


Ako ste ikada bili u potrazi za sofom ili kutnom garniturom, znate koliko je teško naći onu koja će se uklopiti veličinom, bojom i udobnošću.

Prvo i osnovno pravilo je: veličinu nikad ne birajte ‘od oka’. Nadalje, pri odabiru materijala u obzir uzmite svoje navike. Što se pak samog izgleda tiče, to je kombinacija ovog navedenog, a ovisi prvenstveno o veličini prostora u koji je smještate.

Ovaj puta ćemo vam pokazati kakve je sjedeće elemente birao studio Mirjane Mikulec u dva interijera. U jednom je sofa u dnevnom boravku gdje veličina prostora nije predstavljala problem, jedino je bilo potrebno paziti ostale jedinice otvorenog prostora. U drugom primjeru riječ je o radnoj sobi u prostoriji s kosinom gdje je bilo nešto više izazova za uređenje.

FOTO: MODUL

SOFA U RADNOJ SOBI:

S obzirom na položaj vrata, prozora i kosinu, ali i zahtjeve klijenata, dizajnerima studija Mirjane Mikulec nije ostalo puno opcija za smještanje sofe. Da bi se dobio funkcionalan radni prostor i dovoljno ormara, sofa je smještena na bočni zid.

Veći problem bio je odabrati onu koja će se uklopiti i vizualno i funkcionalno. Da bi se to postiglo, sofa nije smjela imati bočnu stranicu jer bi se tako, ionako mali prostor, vizualno još smanjio.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Naravno, bočna stranica je izostala na dijelu sofe koja ulazi u prostor. Na taj je način prostor ostao otvoren onoliko koliko je bilo moguće s obzirom na ograničenja koja smo imali. Tome je pripomogla i svijetla tkanina. Upravo je dominacija bijele ovom prostoru dala tu prividnu prostranost”, otkriva Mirjana Mikulec.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

KUTNA GARNITURA U DNEVNOM BORAVKU

Kada je riječ o dnevnom boravku, mogućnosti su bile kud i kamo veće. Makar, niti ovdje dizajneri nisu prošli bez ograničenja.

Jedan od njih je staklena stijena na jednom zidu. Budući da je riječ o stanu otvorenog koncepta, dnevni boravak nastavlja se na kuhinju i blagovaonicu što je isto trebalo uzeti u obzir. No, ostalo je dovoljno mjesta za nekoliko opcija – trosjed, kombinaciju dva dvosjeda ili kutnu garnituru. Zbog omjera udobnosti i iskorištenog prostora, odluka je pala upravo na kutnu garnituru sa širokim damskim ležajem.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“Smjestili smo je na zid na kojem se nalazi kuhinja kako ne bismo narušavati sklad. Tako imamo balans – na jednom zidu smješteni su osnovni elementi ovog dnevnog prostora – kuhinja i sofa, dok se na suprotnom zidu nalazi diskretna TV jedinica i zanimljiva polica”, objašnjava dizajnerica.

Što se boje tiče, klijenti su se dvoumili oko one neutralne i one jake. Odluka je bila negdje na sredini pa je odabrana sofa koja ipak odskače od palete boja i dekora korištenih u ostatku prostora, ali u zagasitoj varijanti.

 

Komentari