KORAK PO KORAK: dnevni boravak i blagovaonica kojima caruje moderna elegancija

Uz kuhinju, blagovaonica i dnevni boravak su prostori kojima poklanjamo najviše pažnje u uređenju jer u njima najradije provodimo slobodno vrijeme. Za inspiraciju u osmišljavanju ovog dijela doma predstavljamo vam jedan projekt studija Mirjane Mikulec i otkrivamo sve korake u uređenju.


Ako se spremate na adaptaciju dnevnih prostorija svoga doma ili ih uređujete od početka, novi projekt studija Mirjane Mikulec mogao bi vam biti veliki vjetar u leđa i dobar izbor ideja i inspiracije, kao i korisnih savjeta. Naročito ako volite moderne interijere u kojima su prisutne elegancija i luksuz, a istovremeno sve djeluje praktično i funkcionalno te lako za održavanje.

U suradnji s tvrtkom Modul iz Darde, koja se u ovom uređenju pobrinula za tapecirane komade namještaja, dizajnerica je sa svojim timom korak po korak ostvarila ugodnu i profinjenu blagovaonicu s dnevnim boravkom u svijetlim tonovima. Baš kako su klijenti željeli!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

RASPORED DNEVNOG PROSTORA

U razgovoru s arhitekticom Paulom Bernat Cvjetko, koja je ispred studija Mirjane Mikulec vodila projekt uređenja cijelog stana, vlasnici su iznijeli nekoliko želja. One su se prije svega odnosile na moderan, funkcionalan i ugodan prostor koji će imati bezvremenski stil inspiriran elegancijom i daškom luksuza.

Riječ je o stanu površine 70 kvadrata, od čega na dnevni dio otpada oko 30-ak kvadrata. Kako je riječ o novogradnji, vlasnici su bili zadovoljni rasporedom tako da se nisu radile nikakve preinake u njemu. Jedino o čemu je trebalo voditi računa jest prilagođavanje izlazu na lođu i instalacijama za TV.

Kako su vlasnici željeli kutnu garnituru, ona je pozicionirana u dno dnevnog boravka, uz prozor i izlazak na lođu. Preko puta garniture, koja je definirala cijeli smjer uređenja jer je osnovni komad namještaja, je TV zid. Na dnevni boravak se nastavlja blagovaonica a na nju kuhinja u obliku slova G.


MOODBOARD KAO POČETNA INSPIRACIJA

Korak koji je uslijedio nakon izrade tlocrtnog rasporeda bio je moodboard, inspiracijski prijedlog komada namještaja, boja i uzoraka, napravljen prema željama vlasnika.

Jedan od zahtjeva klijenata su bili neutralni tonovi te su za moodboard odabrani osnovni komadi namještaj u tim bojama. Kako bi prostor dobio na karakteru i ne bi bio odviše bljedunjav, predloženi su crni akcenti, dok su zlatni akcenti i staklo donijeli eleganciju i luksuz.

Tome su uvelike doprinijeli i tapecirani komadi namještaja iz Modula koji su pored toga ugodni za sjedenje i opuštanje te atraktivna dizajnerska rasvjeta.


PRIJEDLOG UREĐENJA

Nakon moodboarda u kojem su se stvorile osnovne stilske smjernice koje su vlasnici odobrili, krenulo se na izradu idejnog rješenja.

Prijedlog uređenja, odnosno idejno rješenje je izvrstan način predočavanja prostora i uvelike pomaže klijentima da vide kako bi njihov dom mogao izgledati nakon kompletnog uređenja.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Dnevni prostor nije velike površine, no prednost je njegov otvoreni koncept i pravilan oblik jer ga je lakše urediti, a i ostavlja dojam prostornosti. U tome je veliki saveznik dizajnerici bio odabir svijetlih, neutralnih tonova i dizajn namještaja jednostavnih, pročišćenih linija te vrlo mali broj detalja u zlatnim i crnim akcentima.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

FINALNO UREĐENJE

Uz neke sitne izmjene vlasnici su prihvatili idejno rješenje pa se krenulo s definiranjem svih komada namještaja i uređenjem.

Primijetit ćete već na prvu kako u izvedbenom rješenju dominiraju neutralni bež tonovi, a ne svijetlo sivi kako je to sugerirano idejnim rješenjem te da su crni akcenti više zastupljeni nego crni, a sve prema konačnom odabiru vlasnika. Tako su se odlučili za klub stolić i blagovaonski stol u crnoj.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Odabrane su velika i udobna Modulova kutna garnitura po mjeri Paris, tapecirane blagovaonske stolice Pasha i elegantne i udobne tapecirane polu barske stolice, također iz kolekcije Pasha. Oba modela stolica rađena su od lijevane pjene, metala i čvrste tkanine.

S obzirom na to da prostor koristi četveročlana obitelj, birana je kutna garnitura dimenzija 270×180 cm koja nudi dovoljno mjesta za druženje, gledanje TV-a i opuštanje. Ovo je bezvremenski klasik koji će biti godinama aktualan u dnevnom prostoru.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Mala, no ipak komotna blagovaonica je zamišljena kao prostor koji povezuje boravak i kuhinju, no kako bi se ipak isticala kao zasebna zona, odabran je crni stol. Tome doprinosi i odabir okruglog tepiha.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Umjesto niske komode, u izvedbenom rješenju je osmišljena staklena vitrina, tzv. kristalijera koja je podigla prostor, baš kao i rasvjetna tijela. Oblik stola omogućava lakše kretanje prostorom, a zaobljene linije blagovaonskih stolica dale su ugodu i mekoću prostoru.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Lagane i udobne polubarske stolice s mekim sjedištem omogućavaju duže sjedenje za kuhinjskim otokom koji ovdje ima ulogu dodatnog kuta za blagovanje, idealnog za brze obroke.

Ovaj model barskih stolica inače dolazi u tri visine pa se s lakoćom može kombinirati uz šankove, kuhinjske otoke i stolove.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


 

PROMO

 

Komentari