KAKO UŠTEDJETI ELEKTRIČNU ENERGIJU: ostvarite manje račune i budite brižniji prema okolišu

Ušteda energije u vašem domu nije samo dio pozitivnog trenda zaštite okoliša i održivosti, nego rezultira i manjim iznosima na računima. Na koje sve načine možete uspješno smanjiti potrošnju električne energije u svome životnom prostoru, saznajte u nastavku!

 


Suvremeni način života nezamisliv je bez električne energije ali i niza električnih uređaja koji nam olakšavaju svakodnevicu što je neizmjerno bitno jer sve više vremena provodimo na poslu a nakon njega nas čekaju brojne druge obaveze. Tako su perilice i sušilica rublja i perilice posuđa, kao i kuhala, mikrovalne pećnice, pekači kruha, robotski usisavači…. postali naši moćni saveznici koji nam pomažu da sve stignemo na vrijeme i da uspijemo naći malo vremena za sebe i svoje najdraže.

Isto tako, računala, mobiteli… donijeli su brže obavljanje poslova i jednostavniju komunikaciju te niz novih mogućnosti.

Foto: Kowon vn snapper / Unsplash

U želji kako bismo dobili još više pomagača, razvoj novih tehnologija neprestano donosi nove uređaje koje pokreće električna energija. No, veći broj uređaja za posljedicu ima i da danas više nego ikada prije trošimo električne energije, što se ne odražava povoljno na okoliš a ni na iznos mjesečnih režija. Stoga je ušteda električne energije postala vrlo važna tema pa je i svaka informiranost o načinima uštede dobrodošla.

U nastavku donosimo načine kako možete jednostavno a vrlo efikasno uključiti štednju struje u svoju dnevnu rutinu.

Foto: Mx Vakhtbovych / Pexels

ENERGETSKI RAZRED

Bijela tehnika, koja uključuje uređaje poput hladnjaka, perilice i sušilice rublja, zamrzivač, bojler, klima uređaj… troši veliku količinu električne energije. Stoga prilikom kupovine obratite pažnju na energetski razred koji uređaj ima jer o njemu ovisi i potrošnja. Razreda ima 8: od A do G, a što je razred viši, bolja je energetska učinkovitost uređaja te on troši od 30 do 60 posto manje energije od običnog modela.


POZICIJA HLADNJAKA I ZAMRZIVAČA

Stručnjaci savjetuju da se uređaji za hlađenje i zamrzavanje ne nalaze u blizini izvora topline – štednjaka, radijatora, sunčeve svjetlosti… Razmak od pozadine uređaja i zida odnosno ormara bi trebao biti barem 10 centimetara. Tako neće doći do pregrijavanja kao ni povećane potrošnje struje.

Također, vodite računa o tome da vrata hladnjaka ne budu predugo otvorena te da termostat bude postavljen na srednju razinu jer time štedite potrošnju energije do 15 posto.

 

Foto: Dayvison de Oliveira Silva / Pexels

PERILICE SU ŠTEDLJIVIJE

S obzirom na dužinu pranja, često pomislimo kako bismo ručnim pranjem nekog rublja ili suđa uštedjeli ne samo na struji, nego i na vodi. No, to je jedna od zabluda. Naime, perilica potroši do 60 posto manje električne energije te 85 posto manje vode nego da smo posuđe ručno prali.

Svako ju nastojte napuniti prije pranja jer ćete je tako manje puta upogoniti, a uštedu ćete ostvariti ako je priključite na toplu vodu umjesto na hladnu jer se puno energije troši na zagrijavanje.

U perilici za pranje rublja kada je to moguće, stavite program s najnižom temperaturom vode koja je dostatna da rublje bude dobro oprano. Današnji detergenti učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.

Odaberite uvijek veći broj okretaja centrifuge (min 1000 okr/min) jer tako štedite do 30 % električne energije.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

PEĆNICE & ŠTEDNJACI

Znalci savjetuju da prilikom kuhanja stavimo i poklopce na posude. Tako se toplina dulje zadržava u posudi.

I kod indukcijskog i običnog električnog štednjaka isključite struju nekoliko minuta prije nego li jelo bude gotovo jer će ploča još neko vrijeme zadržati toplinu i hrana će se nastaviti kuhati.

Birajte pećnice s ventilatorom jesu brže i troše manje struje pri pripremi hrane. Prilikom pečenja, pazite da vrata pećnice budu otvorena što kraće jer se svakih otvaranjem vrata gubi 20% topline.

Studio Mirjana Mikulec Interijeri Foto: Saša Lisjak

 


KLIMA UREĐAJI

Moderni domovi, apartmani i vikendice postali su nezamislivi bez klima uređaja. No, mnogi okolišaju s njihovom ugradnjom između ostaloga jer su uvjereni kako su klime gutači električne energije. Bitno je prilikom kupovine odabrati model adekvatne snage za vašu kvadraturu. Naime, jači uređaj neće bolje hladiti, ali će zato potrošiti više struje.

Dobro je razmisliti o modelu koji ima u sebi i inverterski kompresor jer se tako troši manje energije i pored toga omogućava brže hlađenje. Inverteri su učinkovitiji i štedljiviji jer podešavaju maksimalnu frekvenciju motora kompresora i povećavaju uštedu tako što korisnicima nudi odabir odgovarajuće razine potrošnje energije i kapaciteta hlađenja.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

RASVJETNA TIJELA

Koristite štedne žarulje. Postoje štedne žarulje koje vam omogućuju znatnu uštedu energije, čak do 80 posto, a LED žarulje i do 95 posto. Njihova prednost je što traju 10 do 15 puta duže od običnih. Također, isključite sva rasvjetna tijela koja vam u tom trenutku ne trebaju. Nema smisla imati uključenu rasvjetu u nekoj od prostorija doma u kojima ne boravite, zar ne?

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

ISKLJUČIVANJE UREĐAJA

Redovito isključujte uređaje koji vam ne trebaju odnosno trenutno ih ne koristite. Primjerice, računalo ili glačalo vam ostane uključeno dok ‘skoknete’ obaviti neki drugi posao, koji se može neplanirano produžiti na pola sata pa i više. Za to vrijeme trošite dragocjenu električnu energiju, ali se zbog dodatnog opterećenja može smanjiti i životni vijek uređaja. Također, isključite tablet ili punjač mobitela iz utičnice nakon punjenja.

 

Foto: Fauxels / Pexels

NABAVKA NOVIH UREĐAJA

Mijenjajte zastarjele električne uređaje. Ponekad, u želji da ga uređaj da svoj maksimum, držimo dok god je u funkciji. No, trebamo imati na umu da u pravilu većina starijih uređaja troši više energije nego novi. Primjerice, stari šrednjaci nisu energetski učinkoviti i troše znatno više struje nego moderni, koji su usto i brži.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

NIŽE TARIFE STRUJE

Noćni ciklus električne energije. Ako imate dvotarifno brojilo, onda uređaje poput perilice rublja ili suđa koristite kada je vrijeme niže tarife čija je cijena 50 posto niža.

Radi uštede, informirajte se o cijenama i tarifama električne energije HEP Opskrbe.


Članak je nastao u suradnji s HEP-om.

 

Komentari