Tri uskrsne dekoracije by Anita Dujić: jednostavnost, tradicija i originalnost na jednom mjestu

Naša kolumnistica Anita Dujić Broadfoot voli sama izrađivati blagdanske dekoracije. Pogledajte njezine jednostavne ideje inspirirane tradicijom i skandinavskom jednostavnosti u kojima se i sami možete okušati!

 


 

Za razliku od raskošnog Božića kada su dekoracije u pitanju, period oko Uskrsa obično je nekako puno blaži, mirniji. Sve je prigušeno i pojednostavljeno. Težimo nekom smiraju, skladu i jednostavnosti. Možda je to zbog ravnoteže jer imamo prirodu koja se budi i dariva nas najraskošnijim bojama, mirisima, oblicima.

Kada su uskršnje dekoracije u pitanju volim se poigrati materijalima iz prirode, najčešće je to nešto što sam sama napravila, a posebno uživam u postavljanju stola za uskršnji doručak, pa evo nekoliko ideja.

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

1. Dekoracija jaje

Na podložak od komada drva sam stavila sitno granje, te zalijepila veliko jaje. Jaje je od stiropora, a za grubu teksturu sam ga premazala akrilnom pastom, ostavila da se posuši i kasnije zalijepila tekućim ljepilom na bazu.

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

Oko njega sam zalijepila prazna prepeličja jaja. Dekoracija je jednostavna, a opet jako efektna. Prikazuje simboliku Uskrsa u svoj svojoj jednostavnosti.

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

2. Dekoracija tanjura

Vrlo jednostavno, a opet zanimljivo i zgodno se možete poigrati sa salvetom prilikom ukrašavanja tanjura za svečani ručak ili doručak. Salveta se presavije nekoliko puta te se veže oko jaja sa špagicom/trakicom.

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

3. Pinca

Pinca ili sirnica je neizostavnio dio nasš tradicije u ovo doba, uz jaja, mladi luk, rotkvice, kuhanu šunku i francusku salatu. Ukoliko želite dodati malo čarolije te ukrasiti stol za vas i vaše bližnje te ga učiniti drugačijim od svakodnevnog izgleda, poigrajte se s raznim dekoracijama kao što su svijećnjaci, salvete, vaze i cvijeće, čaše, beštek, tanjuri…

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE
FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

Ideja je pregršt samo trebate odlučiti u kojem smjeru želite ići kada su boje i teksture u pitanju. Jaja imaju glavnu ulogu u ovom periodu, a njih se može ukrasiti na jako puno načina, što prirodnima bojama, što industrijskim. Ja preferiram prirodna bojila kao što su cikla, crveni kupus, kora od luka. Ali čak i lišena svih ukrasa, samo skuhana jaja imaju svoj šarm.

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

Uživajte maksimalno u ovom period tranzicije, tj. mirovanja i čekanja da zima prođe, pa ponovnog buđenja prirode i nas samih, jer je zaista čarobno.

Sretan Uskrs!

FOTO: PRIVATNI ARHIV AUTORICE

 


 

@anita__dujic

Komentari