ZADOVOLJNI I SRETNI U NOVOME DOMU: 5 stvari koje morate znati prije nego krenete u uređenje

Uređenje doma, bilo da je riječ o namještanju novog prostora ili adaptaciji, doista je veliki posao koji može izazvati i veliki stres, ali i nezadovoljstvo jer nije sve ispalo onako kako smo planirali. Kako sve negativne stvari svesti na minimum i maksimalno uživati u svoja četiri zida, saznajte u nastavku

 

 

 

Opremanje ili preuređivanje doma nije jednostavan zadatak i opravdano se smatra velikim pothvatom. Puno je stvari na koje moramo misliti – prije svega kako uskladiti stil i funkcionalnost, a pored toga zadovoljiti naše potrebe i želje te imati dom koji nam se sviđa. Ova nastojanja, ako još tome pridodamo dogovore s majstorima i budžet koji nam je na raspolaganju, mogu izazvati veliki stres, a s vremenom i nezadovoljstvo.

Kako bi vam olakšali cijeli proces i kako biste doista uživali i osjećali se dobro i sigurno u svoja četiri zida, u suradnji s Wiener osiguranjem donosimo vam pet savjeta koje je bitno znati prije nego uopće krenete s (pre)uređenjem.

 


1. ŽELJE, POTREBE & INSPIRACIJA

Svaka prava priča o uređenju doma kreće od naših želja i potreba. Dobro je staviti ih na papir – tako lakše definiramo ono što točno želimo, što nam se sviđa kao i što nam je sve potrebno u prostoru.

Postavite sebi pitanja: što točno želim, kakav stil mi se sviđa, što mi treba od namještaja i koja rješenja bi bila najbolja za moj životni stil i navike. Ponekad je teško sve definirati, no u tome nam pomaže i inspiracija.

 

Foto: 91 magazine / Unsplash

Dobra priprema uvijek uključuje i potragu za idejama koje se nalaze u projektima dizajnera a dostupne su na njihovim web stranicama i profilima na društvenim mrežama kao i u specijaliziranim magazinima i na portalima. Dobar izvor inspiracije su i internetske stranice proizvođača namještaja kao i trgovina namještajem.

Ovako nam je lakše definirati svoje želje te saznati sve o novitetima na tržištu i unijeti u svoj dom i trendove.

Kada naiđete na neki problem – mali prostor, bez dovoljno svjetla ili nepravilnog oblika, veliku kosinu stropa…, svakako je dobro pročitati savjete stručnjaka i vidjeti kakva se inspiracija nudi u tim slučajevima.

Foto: Real Homes

2. PLANIRANJE RASPOREDA I BUDŽETA

Ono što uvijek morate imati nadohvat ruke prilikom planiranja jesu metar, olovka i papir. Poželjno je sve svoje ideje skicirati te svakako izmjeriti prostor, kako biste vidjeli jesu li ideje izvedive i koje dimenzije namještaja dolaze u obzir.

Dizajneri savjetuju da, ako pronađete modele namještaja koji vam se sviđaju, ne idete odmah u kupovinu, nego ljepljivom trakom u boji, na podu, označite njihove dimenzije, kako biste vidjeli hoćete li imati dovoljno prostora za kretanje i boravak u prostoriji.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Na papir svakako treba staviti i budžet kojim raspolažete i imate li, prije svega, dovoljno novaca za osnovne komade namještaja. Jer, bitno je osigurati sredstva za njih, a nakon toga raspodijeliti ostatak na manje komade namještaja, a tek onda detalje.

Tako ćete dobar dio potrebnih zadataka odraditi prije samog odlaska u kupovinu – doći ćete pripremljeni, s jasnim željama i idejama, svjesni što si možete priuštiti a što ne.

 

Foto: Jeff Sheldon / Unsplash

 


3. STVARI U KOJE SE ISPLATI INVESTIRATI

Ono što možemo od dizajnera naučiti i što smo vidjeli u dobro uređenim interijerima jest da je svaka stavka bitna – od boja, ormara do zidne dekoracije i sitnica kojima ćemo urediti klub stolić. No, ponekad se dogodi da za sitnice izdvojimo više novaca nego na osnovne stvari.

Imajte pritom na umu da dizajneri uvijek naglašavaju kako je bitno krenuti od osnovnih komada i kako se u njih najviše isplati investirati. Sofe, kutne garniture, ormari, sanitarije u kupaonici, kuhinjski namještaj, stol i stolice u blagovaonici oni su elementi koji zbog čestog korištenja trebaju biti od kvalitetnih materijala i provjerenih izvođača. A obično takvi komadi više i koštaju. No, neće vam biti žao, što ćete uvidjeti s vremenom.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Ako uređenje uključuje i nove podne i zidne obloge, tada i one spadaju na listu stvari u koje se isplati investirati. Obratite pažnju na klasu parketa ili laminata, kao i keramičkih pločica.

Čini li vam se da je neki komad preskup pa se dvoumite, iako dobro znate da je riječ o kvaliteti i da vam treba nešto što će trajati imajte na umu kako je najskuplja opcija – odlučiti se za onu najjeftiniju.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: IVAN ČREPIĆ

 


4. UZMITE SI VREMENA I SMANJITE OČEKIVANJA

Uređenje doma uvijek je dugotrajan proces i potrebno je vremena da vaš životni prostor izgleda kako ste željeli. Ili barem približno ideji koju ste imali.

Stoga, dobro je odmah na početku, prije početka bilo kakvih radova ili potrage za materijalima, majstorima i namještajem, oboružati se strpljenjem. Planirano vrijeme radova i nabavke svih potrebnih elemenata uvijek se oduži i budite spremni na produljenje rokova.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: DARKO MIHALIĆ

Također, bitno je neke stvari ne ubrzavati pod svaku cijenu, jer se to može odraziti na kvalitetu izvedbe i konačni izgled. Dizajneri savjetuju kako je dobro imati rokove, ali ih ne treba postavljati previše i inzistirati na njima. Dajte si vremena jer ćete tako smanjiti razinu stresa kao i razočaranja na minimum.

Isto tako, budite svjesni da će svaki projekt prijeći planirani budžet i da možda sve neće izgledati onako kako ste zamislili jer ćete morati pristati na neke kompromise. Dizajneri nas često tješe riječima kako je to – sve normalno.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

5. OSIGURAJTE BEZBRIŽNOST I MIRAN SAN

Svi želimo dom u kojem ćemo se osjećati dobro, ugodno i maksimalno sigurno i zaštićeno. Osjećaj sigurnosti prije svega nam nude ispravne i dobro postavljene instalacije kao i svi drugi elementi poput podnih i zidnih obloga te namještaja (naročito ako je rađen po mjeri). Stoga je dobro inzistirati na kvaliteti, dobrim i provjerenim proizvođačima, kao i izvođačima radova.

Isto tako, sigurnost uvelike povećava i osiguranje vaše imovine – bez njega je suvremeni način stanovanja nezamisliv. Odabir paketa osiguranja doma koji će vam najbolje odgovarati jedan je od koraka koje obavezno treba uključiti u planiranje uređenja novoga doma kao i adaptaciju postojećeg, ako ga još niste osigurali. Tako ćete doista bez brige moći uživati u svome domu, imati miran san.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U potrazi za dobrom ponudom pronašli smo paket Wiener osiguranja “Moj o(siguran) dom” koji uz ugovaranje police osiguranja imovine poklanja i kućnu asistenciju. Wiener kućna asistencija, koja traje cijelu prvu godinu osiguranja, uključuje ono što nam često treba i to u vrlo brzom vremenskom roku.

Naime, dogodi se da male nezgode poput kvara bojlera ili klima uređaja, loma ključa… u času zadese naš dom pa je brza intervencija nužna. U tome će vam veliki saveznik biti usluga kućne asistencije koja će problem otkloniti brzo, efikasno i bez muke.

Požurite po svoj paket jer akcija osiguranja s gratis kućnom asistencijom traje do 30. studenoga!

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 


PROMO

Komentari