UKRASITE ZIDOVE: 7 korisnih savjeta za uređenje bez mane

Zidni dekor je jedan od najlakših načina da ukrasite interijer i date mu osobnost – on je ‘must have’ svakog lijepog doma. Donosimo sedam korisnih savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete pogreške.

 

 


Naš dom ne može bez osnovnih komada namještaja, da bi bio funkcionalan. I svako uređenje zato počinje od njega. No, da bi bio lijepa, ugodna i stiski zaokružena cjelina, dom svakako treba i detalje i dekoracije. Obično ih smještamo na zidove jer je to jedan od najjedostavnijih načina.

I sama boja na zidovima je dekoracija, a naročito ako je ona malo upečatljivija ili u prostoru postoji više boja.

Pored boja, razmislite o tapetama, ali ako ćete neku jednostavniju varijantu onda su tu ogledala, slike, fotografije, tanjuri, plakati, police… Evo i nekoliko savjeta kako njima ukrasiti zidove bez greške.

Foto: Historiska hem

1. PLANIRAJTE UNAPRIJED

Prostor zida odnosno dekoracije koje ćete staviti na njega moraju biti prethodno isplanirane. Ukrašavanje zidova naime, na prvi se pogled čini kao jednostavan zadatak, no čak i najljepše slike, ogledala ili fotografije izgledaju nespretno ako se ne slažu jedna s drugim ili okolinom. Ili, ako nisu poslagane u ravnoteži, odnosno u nekom estetskom redosljedu.

Stoga je dobro razmisliti prije vješanja slika i ostaloga gdje ćemo što staviti i kako bi sve dekoracije funkcionirale zajedno. Možete napraviti malu skicu razmještaja, a slike staviti na stol da vidite kako izgledaju jedna pored druge.

 

Foto: Elle Decor Russia

2. RAZMISLITE O NAMJEŠTAJU

U koncept uređenja zidova svakako uključite i namještaj jer sve treba tvoriti skladnu cjelinu. U pravilu, zidovi se ukrašavaju na kraju, kada smo sve ostalo odabrali, pa unošenje detalja zna predstavljati mali problem. Primjerice, slika koja visi preblizu naslona sofe ili uzglavlja kreveta uzrokovat će određenu nelagodu, a puno namještja i velike slike natrpano.

Jednostavno, nekada će nam neke slike biti prevelike za staviti gdje smo planirali. Ili premale – pa će ih trebati više. Osim toga, uz pomoć namještaja, umjetnička djela mogu se istaknuti, primjerice, dodatnim ‘uokvirivanjem’ polica s obje strane.

Foto: Elle Decor Russia

3. IDEALNA VISINA

Često se vrlo lijepim zidnim dekoracijama ne postigne puni efekt upravo zbog pogrešno odabrane visine umjetničkih slika, ogledala, postera, crteža, fotografija… Dizajneri ističu kako stvari trebaju biti stavljene u visinu očiju, odnosno na visinu od 150 do 170 cm od poda. Naravno, kada ih imate više, ne mogu biti sve na visini, naročito ako je više ‘redova’.

Foto: Sergej Krasjuk

4. RAZMOTRITE PROPORCIJE

Ovaj savjet izravno je povezan s prethodnim o visini postavljanja dekoracija. Prilikom ukrašavanja zidova pazite na proporcije. U maloj sobi bolje je objesiti nekoliko slika umjesto jednog ogromnog platna. I obrnuto – u prostranoj dnevnoj sobi s visokim stropovima minijaturni crteži neće ostaviti pravi dojam.

Ako je prostorija velika, tada vaša mala dekoracija neće doći do izražaja. Stoga ju je bolje staviti na drugi zid ili u drugu prostoriju, ili nju kombinirati s nekoliko drugih.

Foto: Elle Decor Russia

5. LJEPOTA VS. PRAKTIČNOST

Iz nekog razloga, kada govorimo o ukrašavanju zidova, nikada ne razmišljamo o praktičnim prednostima, što je naročito bitno kada nemamo puno prostora na raspolaganju. Tada je bitno upravo tim praktičnim elementima postići visoku dozu estetike i dekorativnosti. Neobične police koje imaju upečatlljiv dizajn ili originalne kuke za vješanje jakni i kaputa u hodniku također mogu postati ukras u interijeru, a pritom donijeti i korist.

Foto: Elle Decor Russia

6. VIŠE NE ZNAČI BOLJE

Originalnost interijera ponekad daju baš ispravno odabrani detalji. Tako da je uvijek bolje usredotočiti se na kvalitetu a ne na kvantitetu. Poželjno je rasporediti dekor po cijeloj kući, a ne pokušavati sve smjestiti na jedan zid. Naravno, akcentni zidovi u prostoriju trebaju biti oni koji imaju najupečatljiviji dekor ili nekoliko njih.

Foto: Elle Decor Russia

7. NEMOJTE SE BOJATI POKAZATI SE

Zidovi koji su previše šareni i pretrpani dekorima izgledaju loše, ali nema ništa manje privlačno od interijera koji je previše ‘počešljan’ pa izgleda previše konfekcijski ili kao da je kopija s Pinteresta ili iz nekog časopisa. Kuća je odraz njegova vlasnika, i u njoj bi vam trebalo biti ugodno te da ste okruženi stvarima koje volite i koje za vas imaju značenje. Stoga odaberite dekoracije koji vam se sviđaju i ne bojte se eksperimentirati!

Foto: Elle Decor Russia

Komentari