Zavjese u funkciji pregrade

Iako će se većina prikloniti trajnom rješenju u obliku zidanja ili pregrađivanja panelima i policama, valja razmisliti i o jednostavnijem i privremenom  rješenju: pregrađivanju zavjesom.

Potreba za pretvaranjem  jedne prostorije u dvije najčešće se javlja kod manjih stanova. Za naše standarde je gotovo pravilo da stan ima više stanara nego soba pa je pregrađivanje najbolji način da svaki stanar dobije svoj komad privatnosti. U nekim se slučajevima samo javlja potreba za odvajanjem kuta za koji ne želite da se vidi. Iako će se većina kod pregrađivanja prikloniti trajnom rješenju u obliku zidanja ili pregrađivanja panelima i policama, bilo bi dobro razmisliti o jednostavnijem i privremenom  rješenju: pregrađivanju zavjesom. Odvajanja prostora zavjesom odličan je način pregrađivanja bez probijanja budžeta i bez građevinskih radova. Zavjese jesu spretnije rješenje od polica ili panela jer zauzimaju minimalno mjesta u prostoru.

Odabir materijala

Zavjese se mogu pronaći u širokom rasponu tkanina a gotovo svaka od njih može ispuniti ulogu pregrade. Izbor tkanine i razine prozirnosti  ovisi o potrebama koje trebaju zadovoljiti. Ako privatnost nije problem onda se može odabrati lagan i proziran materijal poput svile, čipke ili pamuka koja će osim prozračnosti omogućiti da svjetlost dopire na obje strane prostorije. To je odlično rješenje u situacijama kad jedna strana prostora kojeg želite pregraditi nema prirodni izvor svjetla. Ukoliko želite privatnost s obje strane zavjese izaberite teže tkanine poput antilopa, baršuna ili platna. Prozračne tkanine poput svile mogu u mračni prostor unijeti svjetlo koje se reflektira sa tkanine dok pletene i teške tkanine mogu prostoru dodati teksturu i vizualno drugačiji karakter.

Boje i dekori

Razvučena zavjesa djeluje kao zid tako da će odabrana boja ili uzorak igrati veliku ulogu  u cjelokupnom izgledu prostora.  Ako je soba neutralna i monotona sa pravim odabirom uzorka možete ju vizualno podići.  Ako u prostoriji već postoje komadi namještaja koji imaju naglašeni dekor  treba pažljivo kombinirati uzorke ili odabrati zavjesu u jednoj boji.  Odabirom boje slične zidu zavjesa će se stopiti s prostorom dok ćete upotrebom kontrastnih tonova stvoriti akcent u prostoriji.

Postavljanje zastora

Najčešći način postavljanja zavjesa je objesiti ih sa stropa i tu postoji nekoliko varijanti. Vodilica može biti sakrivena u stropu ili može biti vidljiva kao šipka. Također zavjese se mogu objesiti na kabel koji je montiran na zid sa suprotne strane prostorije.

Foto: Ivana Niskota

Odvaja prostor, a ne smanjuje ga

Kad je riječ o malim prostorima i premalo prozora zavjese nude fleksibilnost. Iako vizualno odvaja sobu ne smanjuju prostor. Propušta svjetlo ili ga blokira zavisno o potrebi, ali najbitnije je što omogućava protok zraka.

U otvorenim prostorima veće kvadrature, potkrovljima ili loftovima,  zavjesa predstavlja praktično rješenje za oblikovanje spavaće sobe, kuhinje ili kupaonice. Dužinom zavjesa se također može mijenjati stil. Preduge zavjese stvaraju romantičan dojam dok ravne bijele zavjese djeluju kao zid.

Savjeti:

-Odvajanja prostora zavjesom odličan je način pregrađivanja bez probijanja budžeta i bez građevinskih radova
-debljina ove pregrade broji se u milimetrima
-zavjese možete objesiti na strop ili na dva nasuprotna zida

– Iako vizualno odvaja prostor ne smanjuje ga

– bojom, teksturom i prozirnošću regulirate dojam koji želite postići

Komentari