Samoljepljive tapete – jamac brzih i jednostavnih promjena u domu

Događa li vam se, kada uđete u kuhinju ili kupaonicu, da osjetite monotoniju promatrajući iz dana u dan iste kuhinjske elemente, police, dosadne pločice i taj sumorni prozor u kupaoni?

Možda se samo radi o zimskoj depresiji, ali jasno se sjećate, htjeli ste unijeti neke promjene, a onda vas je sustigla zima i sad treba čekati do proljeća. Možda i ne treba čekati toliko dugo, ove prostore možete jednostavno i brzo osvježiti samoljepljivim tapetama i tako van sezone pokazati svoju inovativnost i kreativnost!

Samoljepljive tapete se izrađuju od PVC folije u velikom broju uzoraka – možete pronaći vrlo vjerne imitacije drva, pločica, kamena, metala i ostalih materijala. Njima možete osvježiti kuhinjske elemente, dijelove namještaja, staklene površine, pa čak i dovoljno glatke zidove. Samoljepljive tapete dobro skrivaju sitne nedostatke na drvenim površinama, a mrlje na zidu pored štednjaka ili na pločicama u kupaoni nestaju pod sjajnom ili mat teksturom.

samoljepiva tapeta 45cm 8.I samim jednobojnim uzorcima samoljepljivih tapeta možete unijeti živost ukrašavajući razne predmete u bilo kojem dijelu doma, no ne morate stati samo na plastičnim tapetama, isprobajte teksture pluta, pliša ili metala, neka samo vaša mašta postavi granice. Za staklene površine i prozore izrađuje se velik broj prozirnih samoljepljivih tapeta u nekoliko stupnjeva prozirnosti, takve tapete propuštaju dovoljno svjetla, a štite od pogleda u kupaonu ili wc.

Ako se još uvijek bojite ljepljenje – tu su tapete koje se lijepe na statiku, odvajanjem od podloge takve tapete se ‘naelektriziraju’ i samim prislanjanjem zalijepe na svaku glatku površinu bez stvaranja mjehurića. Ne treba posebno spominjati da se takve tapete i puno lakše skidaju.

Postavljanje samoljepljivih tapeta je, uz pravu dozu strpljenja, brže i jednostavnije od bojanja, a poštedjet će vas i neugodnih mirisa boja i lakova u ovo zimsko vrijeme kad prozore, čuvajući toplinu, uglavnom držimo zatvorenima. Od potrebnog alata za postavljanje ovih tapeta dovoljan je nož (skalpel) i ravnalo, a u nekim jednostavnim zahvatima samo škare jer donja zaštitna strana tapete ima iscrtanu mrežu u centimetrima za lakše izrezivanje.

Kod postavljanja samoljepljivih tapeta treba uzeti u obzir da one najbolje prianjaju uz glatke površine. Prije svakog rezanja potrebno je dobro izmjeriti plohe koje namjeravamo oblijepiti te uračunati i ostatke, posebno kod spajanja iz više dijelova tapeta. Nikad ne obljepljujte čitavu zaštitnu podlogu već ju odvajajte postupno. I ono što je možda najbitnije kod lijepljenja tapeta, ne žurite.

Ovdje pogledajte ponudu samoljepljivih tapeta u Tepih landu.

Foto: Tepih land, Alvhem Makleri

Komentari