10 inspirativnih ideja i korisnih savjeta za uređenje skučenih prostora

I vas muči mali stan ili vam je neka od prostorija nedovoljno velika da ostvarite sve svoje želje i potrebe? Nudimo vam najbolje ideje i savjete kako urediti skučene prostore i iskoristiti i zadnji milimetar te postići zavidnu razinu stila i atraktivnosti

 

 

Imati mali stan ili neku od prostorija u svome domu koja pati od skromne kvadrature ne znači nužno da ne možete imati lijep životni prostor i zadovoljiti u njemu sve svoje potrebe i želje. Možda ćete u nekim trenucima morati pristati i na neki kompromis, no mi ćemo vam prijedlozima i korisnim savjetima pomoći da oni budu svedeni na najmanju moguću mjeru. Također, saznat ćete na što trebate paziti kod uređenja malih prostora te na koje sve načine možete stvoriti dojam prostornosti.

 

1. UNESITE VIŠE SVJETLA OGLEDALIMA

Ogledala su poželjna u svakoj prostoriji našega doma, a u onome koji nema dovoljno kvadrata, kao ni prirodne svjetlosti ona su nepisano pravilo. I to ne samo jedno ogledalo u prostoriji, nego više njih! Tako ćete unijeti više svjetlosti u sobu i stvoriti vizualni dojam prostornosti. Drugi trik koji je također dobrodošao je obojiti zidove i stropove u nježnim neutralnim tonovima, a ne isključivo bijeloj i odabrati zatim najveće komade u istoj nijansi!

Foto: ElMueble

 

2. STVORITE ZONE

Otvoreni prostori su idealno rješenje za male stanove, a naročito dnevnu zonu. Više zidova znači i dojam skučenijeg prostora. U dnevnom prostoru otvorenog koncepta kuhinja, boravak i blagovaonica trebaju biti otvoreni jedni prema drugima i biti stilski povezani, ali istovremeno i vizualno odijeljeni, da se vide zone s obzirom na njihovu namjenu. Distribucija prostora je neophodna u malim dnevnim zonama – a to možete učiniti tepihom, različitim bojama ili pak teksturama, zidnim oblogama, dekoracijama…

 

Foto: ElMueble

 

3. OTVORITE I ISKORISTITE HODNIK

Hodnik je najbolje, ako je moguće, povezati s dnevnom zonom. Tako on postaje veći, ali i dnevna zona. Osim toga, ako je hodnik bez vanjskih otvora, tako će dobiti prirodnu svjetlost, što također pomaže dojmu prostornosti.

No, to nije sve što trebate učiniti s hodnikom! Svakako razmislite o tome da mu date dodatnu ulogu. Prostor iskoristite ne samo za ugradbene ormare, nego i za police ili primjerice stvaranje mini radnog prostora ili biblioteke. Tako će prostor biti ne samo dobro iskorišten nego i donijeti više estetike.

Foto: ElMueble

 

 

4. ŠTO VIŠE ORMARA – TO BOLJE

Ormara nikad dosta! Moderni način života donio je i gomilanje odjeće, modnih dodataka i drugih stvari, za koje smatramo da nam trebaju. U malim prostorima najbolje je cijeli zid “obući” u ormar, i to neke svijetle nijanse, jer se tako čini da je riječ o zidu, a ne ormaru koji zauzima dragocjeni prostor.

Skladišni prostor može biti i most od ormarića iznad kreveta ili sofe, spremište ispod kreveta, prostor ispod stepenica… a u realizaciji će vam najviše pomoći namještaj po mjeri.

Foto: ElMueble

 

5. PODOVI SU TAKOĐER VAŽNI

Odaberite svakako pod koji vam se najviše sviđa, no stavite ga po cijeloj površini, a ne samo u jednom dijelu. Dakle, kombinacije različitih podnih obloga nisu dobrodošle, kao ni tamne nijanse, koje smanjuju prostoriju. Kontinuirani podovi, naročito oni “beskonačni”, bez jasno vidljivih rezova i spojeva bolje su rješenje, jer pojačavaju iluziju prostornosti.

Foto: ElMueble

 

6. NAMJEŠTAJ U ULOZI ZIDA

U malim prostorima zidovi su poželjni u što manjoj količini, no privatnost i dijeljenje zona je ipak potrebno. Nudimo vam ideju namještaja koji može poslužiti kao zid. I to one komade koji ne dosežu strop – tako ćete postići svoj cilj i podijeliti prostor, a s druge strane ćete zbog činjenice da ormar nije do stropa, izbjeći zagušivanje prostora. To je mali trik koji čini čuda!

Foto: ElMueble

 

7. STAKLENE PREGRADE

Staklene pregrade su također dobro rješenje za dijeljenje zona unutar jedne prostorije ili primjerice dvije prostorije. Prostor hodnika dobro je odijeliti na ovaj način od dnevnog boravka, kao i primjerice radni prostor ili kuhinju od dnevnog boravka. Prirodna svjetlost doći će u te manje prostore, a pregrada je zbog materijala transparentna te neće smanjivati prostor. Štoviše, refleksija prirodnog svjetla na staklu učinit će ga većim!

Foto: ElMueble

8. “MISLITE” OKOMITO

Kreveti na kat rješenje su kad imate malu dječju ili gostinjsku sobu. No, ponekad ni to nije lako izvesti zbog prozora ili oblika prostorije. Kako ne biste spriječili dotok prirodnog svjetla, možete se odlučiti na L kompoziciju tako da jedan od kreveta dignete u visinu a drugi smjestite okomito na njega, uza zid. Ispod “visećeg” kreveta možda još pronađete mjesta za radni kutak! Ili, primjerice, mjesto za komodu, za igranje…

Foto: ElMueble

 

9. KOMADI S VIŠE FUNKCIJA

Ovo je također jedna od boljih strategija u malim prostorima. Bilo da se radi o komadima izrađenima po mjeri ili ne, odaberite namještaj s višestrukom funkcijom. Na primjer, šank u kuhinji koji možete koristiti  kao stol za blagovanje, dodatnu radnu površinu za kuhanje ili rad od kuće . Također, ovakav se šank može konstruirati tako da se radna ploha spušta uza zid, kada ju ne koristite, pa imate više prostora.

Foto: ElMueble

 

10. KLIZNA VRATA ŠTEDE PROSTOR

Klizna vrata su savršena stvar! Jer, osim što štede dragocjeni prostor kada se otvaraju, vrlo su estetski zanimljiva i nadasve praktična. A mogu imati ulogu zida ili pak mjesta za ogledalo ili vješanje odjeće i modnih dodataka. Dakle, klizna vrata postaju sjajan saveznik u distribuciji prostora i prostorije izgledaju veće.

Foto: ElMueble

 

 

Izvor: ElMueble

Komentari