Znate li kako osvježiti posteljinu bez pranja? Imamo super jednostavne trikove

”Održavanje posteljine čistom važno je za zaštitu vašeg madraca, popluna i jastuka od ulja za tijelo, tekućina, kose itd. Kada ne operete plahte, ta se ulja i tekućine mogu nakupiti i ugraditi u vlakna,” objašnjavaju Emily i Jonathan Attwood, osnivači Scoomsa.

Iako je svakako važno redovito prati svoju posteljinu, postoje načini da osvježite svoju posteljinu između  pranja. 


1. RASPREMITE SVOJ KREVET

Ako ste majstor u pospremanju kreveta, možda će zvučati kontraintuitivno da ga ne pospremite ujutro kad se probudite, ali to je upravo ono što biste trebali učiniti ako želite osvježiti svoju posteljinu bez pranja.

Emily i Jonathan predlažu: ‘Svako jutro povucite navlaku za poplun kako biste otkrili donji dio navlake i plahtu i prislonite jastuke uz uzglavlje kako bi se jastučnice prozračile. Širom otvorite prozor da zrak cirkulira spavaćom sobom.’

Ovaj savjet ponavlja Rachael Shah, iz Linen Connecta: ”Grinje i dalje mogu živjeti u posteljini čak i u najčistijim kućanstvima, tako da prozračivanje posteljine povlačenjem pokrivača može unijeti svježi zrak u plahte i ubiti sve grinje. Ovo također provjetrava sve arome koje dolaze od barem 40 sati tjedno provedenih u krevetu.”

Pexels/Pnw production

2. IZNESITE POSTELJINU VAN

Jeste li znali da mješavina sunčeve svjetlosti i svježeg zraka može prirodno dezinficirati vašu posteljinu? Ovo je izvrsno rješenje ako želite oprati jastuke bez da ih smočite, ali isti se koncept može primijeniti i na ostatak vaše posteljine.

”Ako želite odgoditi  pranje za nekoliko dana, mogli biste objesiti svoju posteljinu na svjež zrak i izložiti sunčevoj svjetlosti nekoliko sati’, kažu Emily i Jonathan.

UV zrake sunca također će pomoći u ubijanju svih zaostalih bakterija i potencijalno izbjeljivanju neželjenih mrlja.

Unsplash/Megan Lee

3. POSIPAJTE MALO SODE BIKRONE 

Soda bikarbona je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje koje možete imati u svom arsenalu. Zapravo, općenito se smatra da je to jedna od najboljih metoda za čišćenje madraca, a njome možete i bez pranja osvježiti svoju posteljinu. Sve što trebate učiniti je posuti malo sode bikarbone po posteljini i ostaviti da odstoji neko vrijeme. Soda bikarbona će upiti sav višak ulja i ukloniti sve mirise, ali morate joj dati dosta vremena da djeluje. Nakon sat vremena možete usisati sodu bikarbonu i uživati ​​u činjenici da vaša posteljina djeluje svježe i miriše.

Pexels/Adrienne Andersen&Kaboompics//Unsplash Radoslav Bali

4. OSVJEŽIVAČ TEKSTILA

Ovi sprejevi iznimno su jednostavni za korištenje, jer samo trebate poprskati jastuke i plahte između pranja. Možete i sami napraviti sprej tako da u bočicu s raspršivačem dodate malo vode, hamamelisa i eteričnih ulja po svom izboru.

Pexels/Karolina Gabowsk

5. KORISTITE MARAMICE ZA SUŠILICU RUBLJA

Ako imate sušilicu rublja, onda vjerojatno imate i maramice, ali možda ne znate da one imaju i druge namjene, poput osvježavanja korištene posteljine. Idealno bi bilo da ubacite posteljinu u sušilicu rublja i pustite je na kraći ciklus. Ovo ima i dodatni bonus peglanja svih nabora na vašoj posteljini. Ako nemate vremena ili vas brine utrošak energije, ne morate nužno ubaciti svoju posteljinu u sušilicu rublja – možete samo maramice provući po posteljinu kako biste utrljali svježi miris na njih.

U konačnici, na vama je da odlučite kako ćete osvježiti svoju posteljinu između pranja, no ipak je važno redovito prati posteljinu. Iako se preporučuje pranje posteljine svaki tjedan kako biste održali higijenski raspored spavanja, to ne znači da ne možete osvježiti svoju posteljinu između pranja.

Pexels/Vlada Karpovich

Izvor: Ideal home

 

Komentari