Povratak s balkona u interijer: pripremite svoje sobne biljke za jesen i zimu

Većinu svojih sobnih biljaka tijekom ljetnih mjeseci preselimo na balkon, terasu ili vrt. Rujan i listopad, što ovisi o temperaturama i mrazu, pravo je vrijeme za njihov povratak u interijer. Evo što trebate napraviti prije i nakon unošenja kako biste ih što bolje pripremili za jesen i zimu

 


Temperature, naročito one noćne, upućuju da bi bilo vrijeme da svoje biljke nakon “ljetovanja” na balkonu, terasi ili bilo kojem dijelu eksterijera, vratite u interijer. Glavni kriterij neka vam bude temperatura – kada se ona spusti ispod 10 ºC, to je znak da je potrebno biljke vratiti u interijer. Naročito se to odnosi na one vrste koje teže podnose niske temperature – šeflere, fikuse, sukulente, kaktuse, dracene, juke i palme. U suprotnom, mogli bi im se oštetiti listovi. Stoga vodite računa i o noćnim, a ne samo dnevnim temperaturama, koje mogu zavarati jer su znatno više od noćnih.

Foto: Better Homes And Garden

ČIŠĆENJE I TUŠIRANJE

Prije nego ih unesete u kuću, biljke je potrebno pregledati i očistiti od žutih i suhih listova i eventualnih nametnika te vidjeti postoji li potreba da se presade, iako jesen baš nije vrijeme za to. Prije nego ih pozicionirate u interijeru, bilo bi dobro da ih istuširate, ali vrlo pažljivo, sa slabim mlazom vode. Ostavite biljke u kadi ili umivaoniku da se ime listovi okapaju i posuše, a možete ih prebrisati i mekom krpom.

 

Foto: Pikdo

Bilo bi dobro prije stalne pozicije staviti ih pored prozora, odnosno izvora prirodne svjetlosti, kako bi se lakše pripremile na promjenu koja je uslijedila selidbom. Tako ćete ih pripremiti za dane u kojima neće biti toliko puno sunca i svjetlosti.

Foto: Pexels

PRESAĐIVANJE I PRIHRANJIVANJE – DA ILI NE?

Obično u rituale vezane uz bilje spada i prihranjivanje te presađivanje. No, u jesensko doba ne preporučuje se presađivanje ako to nije nužno – u slučajevima izbijanja žilica iz tegle pa biljka treba veći prostor ili naglo povećanje volumena biljke pa se ona mora podijeliti u dvije ili više tegli. U svim ostalim slučajevima presađivanje odgodite do proljeća. Isto vrijedi i za prihranjivanje. Biljke su u jesen i zimu načelno u fazi mirovanja pa nema potrebe za prihranjivanjem.

 

Foto: Adairs

ZALIJEVANJE – KADA I KOLIKO?

Imajte u vidu da je biljci sada potrebno manje vode nego u ljetnim mjesecima, kada je boravila na otvorenom. Budite umjereni u količini vode te ju zalijevajte u jutarnjim satima vodom sobne temperature. Je li biljci potrebno zalijevanje, provjerit ćete opipavanjem supstrata koji ne bi trebao biti suh. Osigurajte da zrak u prostoriji, odnosno u blizini bilja tijekom sezone grijanja bude dovoljno vlažan – možete u blizini tegle postaviti posudu s vodom.

Foto: Love Property

 

NAJ-POZICIJA

Neke ćete biljke nakon kratkog vremena privikavanja na manjak svjetlosti maknuti s prozora, a neke tamo i ostaviti jer drugačije se ne bi mogle održati. Ako je prozor uz radijator, osigurajte biljkama dodatni izvor vlage (specijalni ovlaživač zraka, boca s vodom pored tegle…), kako biljkama ne bi bilo toplo i listovi žutjeli, odnosno sušili se. Ostale biljke stavite na pozicije koje im najbolje odgovaraju. Primjerice, zamiokulkas (fotografija dolje) voli tamne i mračne prostore, filodendron svijetla mjesta koja možete i mijenjati, sukulente također na svijetlo i sunčano mjesto… Paprat i sve tropske biljke maknite od prozora i vrata jer ne vole hladnoću.

Postoji trik kojim možete provjeriti dobiva li biljka na svojoj poziciji dovoljno svjetlosti. postavite svoju ruku 30-ak centimetara iznad biljke – ako ne primijetite sjenu, onda je biljci pretamno i morate ju staviti na neko drugo mjesto.

 

Foto: Nicepik

DALJNJA NJEGA

Osim redovitog zalijevanja i osiguravanja dovoljne količine vlage, biljke možete povremeno, umjesto klasičnog prihranjivanja, zalijevati čajem ili vodom u kojoj su se kuhala jaja. Čuvajte biljke od propuha i velikih razlika u temperaturi. Primjerice, nemojte ih držati u prostoriji koju tek povremeno ili uopće ne zagrijavate (hodnik, spavaća soba, radna soba…) ili ih seliti iz prostorije u prostoriju jer se načelno teško privikavaju na nove pozicije.

Povremeno ih istuširajte kako biste skinuli sloj prašine koji onemogućuje listovima da dišu i primaju dovoljnu količinu svjetlosti. Umjesto tuširanja možete listove prebrisati mekom vlažnom krpom.

 

Foto: A Beautiful Mess
Komentari