Prije nego pustite svoju mačku na balkon, učinite ga maksimalno sigurnim

Kada se odlučite imati životinje u svome domu, morate preuzeti i odgovornost za njihovo zdravlje i sigurnost. Saznajte kako pripremiti dio vašeg eksterijera – balkon i terasu za macu kako bi ona za nju bila ugodno, no prije svega bezopasno mjesto

 

 

Mačke koje žive u stanovima vole boraviti na balkonu ili terasi. A to, ako ovaj prostor dobro ne osigurate, može biti pogubno za vašu ljubimicu koja zna biti jako znatiželjna i izvoditi različite akrobacijeažalost drugačija. Često usljed pada s balkona dolazi do loma udova, kralježnice, pa čak i smrti. Kako osigurati balkon da maca na njemu može bezbiržno boraviti tijekom cijelog ljeta, saznajte u nastavku.

 

Foto: Home Book

U slučaju mačaka koje su izrazito znatiželjne i sklone su izvođenju raznih akrobacija te time riskiraju i zdravlje i život, osiguravanje balkona, primjerice, prikladnom mrežom, nije samo dodatna zaštita, već i potreba. Također je vrijedno napomenuti da se ovo rješenje ne odnosi samo kada maca živi u domu koji je na višim katovima, jer je svrha navlake i osigurati da vaša ljubimica ne odluta.

 

Najpopularnija metoda je  stavljanje sigurnosne mreže za balkon. Mreža osigurava da čak i ako vaša mačka vidi pticu ili leptira koji prolazi, njezin skok neće završiti padom s visine. Pravilno odabrana mreža ni na koji način neće narušiti estetiku balkona, a bit će korisna i u slučaju želje za sadnjom ukrasnih biljaka za penjanje. Imajte na umu da neke vrste mogu biti otrovne za mačke, pa prije nego što posadite teglu s bujnom sadnicom, vrijedi provjeriti je li sigurna za kućne ljubimce.

Foto: Home Book

U trgovinama postoji puno modela mreža, koji se razlikuju, primjerice, u gustoći mreže ili materijalu od koje su izrađene. No, neće sve funkcionirati kao dobra zaštita za mačku. Mreža za komarce je s gustim tkanjem, ali vrlo tanka te prvenstveno služi za zaštitu od komaraca i drugih nepoželjnih insekata. Unatoč očitim prednostima, neće djelovati kao oblik dobrog osiguranja “mačjeg balkona”. Naime, mreža je tanka pa ga mačka može lako zgrabiti kandžama ili jednostavno žvakati. Druga mreža na koju možete često naići je tzv. mreža za odbojku, točnije polietilen, koja se koristi u uzgoju ptica. Ovo nije idealno rješenje i neće biti prikladno za aktivne mačke koje se vole penjati, ali s mirnijim životinjama to može biti pun pogodak.

Metalne mreže pripadaju skupljim rješenjima, ali odlikuje ih visoka učinkovitost kada je u pitanju osiguranje balkona za mačku. Posebno ih se preporučuje vlasnicima živahnih mačaka. Nažalost, sastavljanje metalne mrežice, u usporedbi s drugim modelima, može vam stvoriti malo više problema jer često zahtijeva bušenje i može zahtijevati škare za metal.

Foto: Home Book

Balkon ojačan žičanom mrežom nešto je lakša inačica ovih potpuno metalnih. Također je estetski vrlo lijepa jer je prekrivena materijalom. Unatoč relativno gustom tkanju, nije vidljiva iz daljine, a dodatno ju karakterizira visoka otpornost na oštećenja. Dobro rješenje je i ograda od debele plastike.

Foto: Home Book

 

I još par savjeta: 


Kako biste svom ljubimcu osigurali maksimalnu sigurnost, morate imati na umu i sljedeće:
cijepljenje mačke – mačke koje izlaze na svježi zrak, čak i ako je to samo balkon, treba prethodno cijepiti. Možete saznati protiv kojih bolesti trebate imunizirati vašeg ljubimca;
uklanjanje otrovnih biljaka – mačke vole gristi i jesti biljke, stoga ne ostavljajte lonce s otrovnim primjercima na balkonu. Ako niste sigurni je li biljka sigurna za mačku, vrijedi potražiti savjet u vrtnom centru;
ostavljajte otvorena balkonska vrata – mačka se mora moći vratiti u bilo kojem trenutku. Dakle, ne možete ju ostaviti na zatvorenom balkonu, naročito ne jako toplim danima;
uklanjanje mačje hrane s balkona – balkon nije mjesto na kojem mačka treba jesti, stoga joj tamo ne izlažite zdjelu s hranom. U vrućim danima ne nedostaje muha koje šire bakterije, što je dovoljno da se obrok zarazi.

Komentari