SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ZAVJESAMA: koje boje, materijale, modele i dimenzije odabrati kako bi se savršeno uklopile u dom

Iako im je u nekom momentu popularnost počela padati, zavjese su vrlo poželjan element u stanu. Osim što su funkcionalne, one vrlo često interijeru pružaj onaj završni izgled i točku na i

 

 

 

Dok uređujemo ili razmišljamo o uređenju interijera, većina nas točno zna kakvu sofu, kuhinju ili spavaću sobu, zavjese često ostaju zanemarene. Zavjese su jedan od elemenata koji će osvježiti prostor, dati mu karakter, a korisne su i kada se želimo sakriti od neželjenih pogleda ili od jakog sunca.

 


KAKVE VRSTE ZAVJESA POSTOJE?

Izbor modela, uzoraka, boja, tkanina i vrsta zavjesa poprilično je velik.
Klasične zavjese najčešći su izbor, naročito za one koji vole tradicionalne interijere.
Paket, ili kako ih još često nazivaju rimske zavjese su moderne ravne zavjese koje se kontroliraju (podižu i spuštaju) uz mahizam.
Panel zavjese najčešće su izbor u modernim i suvremenim interijerima, a najbolje su rješenje i za klizne stijenke.
Rolo zavjese su također jedan od čestih izbora u modernim interijerima, ali i uredima. Obožavaju ih oni koji žele “blackout” mogućnost, a također su vrlo zanimljive dekoracije u prostorima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Interiorbysabina (@interiorbysabina)


KAKVE ZAVJESE ODABRATI?

Bez obzira o kojoj prostoriji u stanu se radi, odabir zavjesa ovisi o nekoliko faktora. Prije svega, krenite od boje. Želite li zavjese uklopiti u boje koje već prevladavaju u interijeru, ili se pak želite neku koja je u potpunom kontrastu od boja koje već dominiraju interijerom. Ako boju zavjesa želite uklopiti s već postojećim bojama, onda ih možete kombinirati s bojom tepiha ako on postoji u stanu, bojom kauča, dekorativnih jastuka i slično.

Imajte na umu da tamne zavjese uglavnom vizualno umanjuju prostor dok svijetle zavjese unose prozračnost u interijer. Ako su vam zavjese potrebne kako bi spriječili ulazak svjetlost u stan, tada se možete odlučiti za kombinaciju svijetlih i tamnih zavjesa kako biste ih mogli kombinirati po potrebi i tamni dio zavjese koristiti samo za vrijeme velikog sunca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Римские Шторы Алматы (@rimskie_shtori_almaty)

 


KAKO IZRAČUNATI VELIČINU I DUŽINU ZAVJESA?

Odabir veličine i dužine zavjesa po mnogima je najbitniji za stvaranje savršenog izgleda i pozicioniranje zavjesa. Posljednjih godina zavjese do poda, ili čak one koje izgledaju da bi mogle biti koji centimetar kraće su sve češći odabir dizajnera interijera.

Prije kupovine svakako morate imati sve potrebe mjere, stoga, uvijek koriste metar i mjerite u mililimetrima. Jedno od zgodnih pravila koje vam mogu biti od koristi jest i ono da bi karniša trebala biti od 8 do 12 centimetara duža od prozora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robyn Davis (@robynssouthernnest)

Komentari