MALI KOMADI ZA VELIKE PROMJENE: 6 vrsta namještaja i detalja za skučeni dnevni boravak

Vaš mali dnevni boravak pomoću ovih šest komada namještaja poprimit će potpuno nov i svjež izgled te .

 


Većina nas živi u malom dnevnom boravku stoga nam je od velikog značaja naučiti kako maksimalno iskoristiti prostor koji imamo. Kada radimo s idejom uređenja malog dnevnog boravka potrebno je biti pažljiv s odabirom komada za opremanje jer svaki od njih bit će odraz vaše osobnosti.

Mogućnosti i ideja za uređenje malog dnevnog boravka je mnogo, a mi smo odlučili izdvojiti top šest esencijalnih komada. Ni manje ni više kombiniranjem ovih šest komada učinit ćete vaš dnevni boravak prostranijim kako bi se mogli udobno smjestiti i opustiti.

LIJEP DNEVNI BORAVAK: tajna je u dobrom rasporedu i pravim dimenzijama namještaja

Foto: Unsplash, Kirill

1. Odgovarajuća sofa

Bez obzira na veličinu prostora, sofa će uvijek biti glavna zvijezda i središnja točka dnevnog boravka stoga je bitno pronaći odgovarajuću koja će se savršeno uklopiti u taj prostor. No prije nego krenete u potragu razmislite što točno želite. Je li vam bitnija udobnost pa ćete se odlučiti možda za neku veću varijantu i samim time manje slobodnog prostora ili vam je ipak prioritet više slobodnog prostora za kretanje, pa ćete se odlučiti za nešto manju varijantu.

Prilikom odabira sofe većina nas će pomisliti da u mali dnevni boravak najbolje odgovara mala sofa, a zapravo odabirom velike sofe možete odlično upotpuniti prostor i učiniti ga udobnijim i većim. Odaberite sofu s nogicama kako bi otvorili prostor.

Velike kutne garniture mogu biti izuzetno učinkovite za iskoristiti prostor pri čemu ga neće vizualno ugušiti osobito ako odaberete one u svijetloj boji.

Foto: Unsplash, Minh Pham

2. Multifunkcionalan tabure

Višenamjenski namještaj čini neizbježan odabir za maksimalnu iskoristivost prostora. Investirajte u mali otoman koji će odlično poslužiti kao dodatno mjesto za sjedenje, mali spremnik za pohranu i ono najvažnije, kao idealno mjesto za podići noge na kraju dugog radnog dana.

Osim što svojim dizajnom mogu uljepšati prostor, taburei će poslužiti i kao odlična alternativa stoliću za kavu jednostavnim dodavanjem pladnja na vrh na koji možete odložiti knjigu ili šalicu kave. S druge strane uklonite pladanj i koristite ga za dodatno sjedenje.


SOFE, FOTELJE I TABUREI: TOP 10 sjedećih komada za vaš dnevni boravak bez mane

Foto: Samara Vise

3. Zidne otvorene police

Nema sumnje da je dovoljno mjesta za pohranu neophodan faktor za svaki dnevni boravak. Kada imate manji prostor na raspolaganju to može biti poprilično zahtjevno. Kako bi osigurali dovoljno prostora za pohranu te istovremeno održali prostor otvorenim i prozračnim idealno riješenje su otvorene police.

Gornju i donju policu možete iskoristiti za pohranu stvari za koje ne želite da budu vidljive, koristeći elegantne pletene košare.

Dok srednje police možete iskoristiti za ukrase i biljke. Plutajuće police izvrsna su ideja za odlaganje knjiga i okvira za sliku, još ako su u istoj boji zida dodatno će vizualno povećati prostor.


Police u interijeru – praktično i dekorativno rješenje za svaku prostoriju

Foto: Pexels, Tatiana Syrikova

4. Odvažan tepih

Jedna od najčešćih pogrešaka prilikom uređenja dnevnog boravka je vezana uz kriv odabir veličine tepiha. Većina se odlučuje za onaj pravokutnog oblika koji svojim položajem na sredini prostorije strši poput otoka omeđenog sofom i foteljama.

To zapravo stvara previše linija u vašem prostoru i čini izgled vaše sobe manjim nego što jest. Najbolji savjet je da postavite tepih ispred prednjeg dijela sofe čime ćete spojiti ključne dijelove namještaja.

Kako biste izbjegli dojam prenatrpanosti sobe, ostavite tepihu dovoljno prostora od zida, pazeći da stranice poda budu otkrivene.

Foto: Ruggable

5. Odgovarajuća rasvjeta

Rasvjeta je izuzetno bitna stavka u svakom interijeru. Osim što će vizualno povećati prostor, stvorit će i ugodnu atmosferu. Pozicioniranjem podne lampe pored sofe  stvorit ćete dodatan sjaj svjetlosti koji se reflektira prema sofi, stvarajući udoban kutak za ušuškavanje uz dobru knjigu.

Osim rasvjete za stvaranje ugodne atmosfere, važno je imati i rasvjetu namijenjenu za rad koja će vam omogućiti jače svijetlo kada vam je potrebno. 


RASVJETA JE VELIKI IZAZOV: olakšavamo vam odabir savjetima dizajnerice Mirjane Mikulec

Foto: Unsplash

 


6. Slike

Većina nas polazi od toga da mali prostori nisu predviđeni za velike slike i umjetnine na zidovima čime bi se mogao dodatno zagušiti prostor. No upravo suprotno, ukrašavanje zidova velikim slikama i umjetničkim djelima unijet će boju i osobnost bez dodatnog zatrpavanja prostora.

Držite se velikih printeva i slika umjesto malih zajedno grupiranih koje mogu vizualno zagušiti prostor.

Što se tiče samog izgleda, odaberite one neutralnije sheme boja zbog postizanja kohezivnosti te jednostavne okvire za čist i moderan izgled.

Foto: Julia Robbs

Savjeti plus:

Kod opremanja malog dnevnog boravka glavnu ulogu igra raspored namještaja. Vodite se za onim manje je više, izbjegavajte guranje namještaja uz zidove, osigurajte mu dovoljno prostora da diše i povucite ga prema središtu sobe kako ne biste imali prostor bez osobnosti ili oblika.

Dobro razmislite o tome što trebate u svom dnevnom boravku. Tehnički vam ne treba ništa više od mjesta za sjedenje i spremišta u nekom zanimljivom obliku i dekoru, kako biste stvorili moderan i funkcionalan prostor.

Komentari