9 stvari koje vam ne trebaju u spavaćoj sobi. Naročito ako je prostorija mala i želite dobar san

Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili volite boje i detalje, uređenje spavaće sobe ima svoje zakonitosti. Dizajneri interijera ističu kako ova prostorija u stanu ne treba barem pola stvari koje smo skloni strpati u nju tijekom vremena… Problem pretrpanosti naročito dolazi do izražaja u malim spavaonicama


 

Godine boravka u nekoj prostoriji, naročito ako smo sentimentalni i teško se odvajamo od stvari a usto volimo stalno nešto kupovati i slabi smo na trendove, rezultiraju nagomilavanjem puno toga nepotrebnog. Naročito je to bitno u prostorijama poput spavaonice čija je glavna namjena odmor i opuštanje. A tome uvelike doprinose ne samo odabir boja, materijala i uzoraka, nego i količina namještaja i detalja te njihove dimenzije.

Volimo se u svojoj spavaonici osjećati kao u malom sigurnom skloništu koje pripada samo nama. Zagušenost detaljima i namještajem odmaže nam u tome nastojanju. U nastavku donosimo devet stvari koje vaša spavaća soba doista ne treba. Bez njih, spavat ćete sigurno bolje i do izražaja će doći željena atmosfera mira, opuštenosti i prozračnosti. A i stvorit ćete više stila u spavaonici…

Foto: Decoist

1. DVA NOĆNA ORMARIĆA

Ovaj se savjet ne odnosi samo na male studio apartmane i spavaonice za jednu osobu. Spavaće sobe općenito ne moraju imati dva noćna ormarića, naročito ako pored kreveta imate komodu ili vam je lampa pričvršćena na zid. Nekima će micanje jednog noćnog ormarića biti savršen način da primjerice pomaknu krevet sasvim do zida i dobiju dodatni slobodni prostor za zelenilo ili da tako primjerice maknu mobitel iz spavaće sobe.

A ako vam ipak treba mjesto za odlaganje stvari, razmislite o maloj uskoj zidnoj polici na koju ćete smjestiti sitnice – budilicu, tablete, knjigu…

Foto: Style Fragments For Your Home

 


2. BRDO UKRASNIH JASTUKA

Razbacani ukrasni jastuci na krevetu najlakši su način da u spavaću sobu unesemo detalje i stvorimo atmosferu doma, no nekada to stvara suprotni učinak. Ako pretjeramo, krevet može izgledati kao da je na njemu načinjena mini planina. Umjesto jastuka koji vam se sviđaju, odaberite jedan veći ukrasni koji će biti prava zvijezda vaše spavaonice. Uski dugački ukrasni jastuk jedno je od rješenja te ga za vrijeme sna možete nasloniti na rub uzglavlja.

Zbog redukcije jastuka na razumnu mjeru vjerojatno ćete s više elana pospremati ujutro krevet – trebat će vam svakako manje vremena. I vjerojatno nećete zakasniti na bus, tramvaj ili sastanak jer vam je trebalo dugo da napravite krevet…

Foto: Cody Guilfoyle

 

3. PODNO OGLEDALO

Podna ogledala sa stalkom ili naslonjena na zid imaju moć uljepšati prostor, ali također imaju moć upijanja dragocjenih kvadrata. Zauzimaju prostor koji možemo bolje iskoristiti, a nerijetko otežavaju prohodnost kroz spavaonicu. Umjesto ovako pozicioniranih ogledala, odlučite se za varijantu ogledala bez okvira koje ćete (ako želite da možete vidjeti cijelu figuru na njemu) staviti na zid ili na jednu frontu ormara.

Druga varijanta je okruglo ogledalo koje ćete objesiti na zid. Ako imate komodu, stavite je svakako iznad nje ili naslonite na nju jer će podići taj zid i biti savršena dekoracija.

Foto: A PAIR AND A SPARE

4. STOLNA LAMPA

Ogromna stolna lampa koja zauzima više od polovice noćnog ormarića zadaje vam više problema nego koristi. Naročito ako ste jedva pronašli mjesto za noćni ormarić. Tada je najbolja opcija osloboditi noćni ormarić lampe i na njega odložiti druge sitnice, a pomoćnu rasvjetu staviti na zid.

Također, dobra opcija je i mala prenosiva lampa koji ćete moći zakvačiti za rub kreveta ili stolića te po potrebi prenositi u druge prostorije, apartman, kuću za odmor… Sjajna opcija je i visilica koju možete spustiti uz rub stropa sve do kreveta.

 

Foto: ADRIAN GAUT

5. KUTAK ZA SJEDENJE

Fotelja, naslonjač ili stolica zanimljivog dizajna divni su dodatci spavaćim sobama jer donose pregršt stila i služe za podnevni odmor uz čitanje. Ali ne moraju biti “must have”. Naročito ako je prostorija skučena. Ako morate birati između noćnog ormarića i naslonjača, svakako birajte ovo prvo jer je funkcionalnije.

Foto: DYLAN LARK

 


6. KLUPA U PODNOŽJU

Klupa može biti sjajan način da se definira okvir kreveta i doda mali stylish dodatak, no, nemojte ju forsirati ako je gužva u spavaonici i izgleda vam pretrpano. Oslobodite vizure svoje spavaće sobe i istaknite njezinu prozračnost. Stilski naglasak neka bude na zidnoj lampi ili primjerice makrameu sa zelenilom. Tegla pričvršćena za strop neće zauzimati puno mjesta.

Foto: AMY HARRITY

 


7. OKVIR KREVETA

Trenutno su vrlo popularni tapecirani kreveti, s bogatim tkaninama poput baršuna koje obavijaju stranice kreveta, no, iskreno, i nisu baš opcija za male sobe. Ako želite ipak biti u trendu, stavite tapecirano uzglavlje na postojeći model kreveta od drveta ili iverala. Uzglavlja se mogu naručiti zasebno po mjeri, a i neke od trgovina ležajevima nude samo uzglavlja po vašoj mjeri.

Foto: MICHAEL WILTBANK

 


8. TELEVIZOR

Teško je dobro se naspavati ako u pozadini cijelu noć treperi neki tv sadržaj. Za vaše zdravlje i odmor svakako je bolja opcija spavaća soba bez tv-a. Možda će vam se činiti da ćete tako brže zaspati, no kvaliteta sna neće biti ista kao kada utonete u san slušajući laganu glazbu ili čitajući neku knjigu.

Usto, postojanje jasnih granica između vremena za spavanje i vremena za gledanje TV-a urodit će time da stvarate ravnotežu između posla, svijeta zabave i politike i svoga privatnog, intimnog života.

Foto: CODY GUILFOYLE

9. MODNI DODACI

Stolići, komode i ormarići zatrpani su nerijetko nakitom i modnim dodacima. Svaka žena voli imati nadohvat ruke svoje lančiće, ogrlice, parfeme, sunčane naočale. Ili napravite više mjesta u kupaonici za njih ili ih pohranite u ladice komode. Kada su izloženi na vidnom mjestu, samo skupljaju prašinu i stvaraju dojam nereda.

Ili riješite problem na način kako je prikazan gore. Uski zidni ormarić rađen po mjeri bi će pun pogodak, a neće se gotovo ni primijetiti u prostoru. No, prije nego nađete prikladno mjesto, odvojite vrijeme kako biste vidjeli morate li baš sve zadržati ili treba neke stvari – baciti u smeće.

Foto: Valerie Wilcox

 

 

Komentari