Namještaj po mjeri – evo što sve trebate imati na umu prije odabira

Iako je znatno jednostavnije opremati dom gotovim namještajem, onaj rađen po mjeri ima niz prednosti. Prije svega iskoristit će se maksimalno prostor, a i mogućnost da zadovoljite sve svoje potrebe i želje je znatno veća

 

 

Danas je namještaj po mjeri postala uobičajena praksa, znatno češća nego prije 20-ak godina, kada smo dom opremali isključivo gotovim komadima. Za to postoji bezbroj dobrih razloga, a najčešći je onaj da tako možemo maksimalno iskoristiti svoj životni prostor i ispuniti namještajem odgovarajućih dimenzija.

Njegova funkcionalnost je ujedno i najveći adut, a nakon toga i činjenica da ovako možemo više udovoljiti svojim željama i doći baš do kuhinje, komode, kutne garniture, stola… kakvih želimo. Isto tako, za neke prostore koji nisu standardni, namještaj po mjeri je ponekad jedino rješenje, ako želimo da interijer izgleda lijepo, skladno i funkcionalno.

No, prije nego krenete kod stolara, dobro je imati na umu nekoliko bitnih informacija vezanih za namještaj po mjeri. To će vam svakako olakšati oopremanje doma ali i osposobiti da birate bolje i kvalitetnije materijale te komade namještaja.

 

Foto: VIK IVERALI

 

ODABIR MATERIJALA

Postoji više vrsta materijala, a najčešći je iveral, ploča iverice s obje strane obložena laminatom. Najpovoljniji iveral je tzv. „korpus bijeli“ iveral i time najčešći izbor za izradu svih manje vidljivih dijelova namještaja, a ako je riječ o manje reprezentativnom prostoru, i cijelog komada namještaja. Također, postoje i skuplje verzije iverala – čak do 50 posto od osnovne verzije. To su iverali koji su obloženi laminatom u boji, s uzorkom drva, sjajnim laminatom ili su pak presvučeni slojem akrila. Prije kupnje upoznajte se sa svim prednostima i manama ovih materijala.

Materijal koji ostavlja najprirodniji i vrlo fin dojam je drveni furnir. Riječ je o vrlo tankom listu prirodnog drveta koji se prešanjem lijepi na ploču iverice, šperploču ili neki drugi za to podoban materijal.

Ako želite namještaj u nekom posebnom obliku ili boji, s trodimenzionalnim bordurama ili posebnim profilacijama odnosno ukladama najbolje je koristiti MDF, odnosno mediapan kojeg možete sjajno oblikovati.

 

Foto: VIK IVERALI

OKOVI, PODNICE…

Pri planiranju namještaja ne smijemo zaboraviti na okove, bitnu stavku ako želimo kvalitetno izrađen namještaj čiji ladice se neće raspadati, niti vrata pomjerati s osnovne linije. Pod pojmom okova smatra se sva oprema nekog komada namještaja, od panti na vratima do vodilica ladica. Dobra je praksa uzeti okove renomiranih proizvođača, pogotovo ako se namještaj izrađuje od skupljih materijala. Isto se odnosi i na podnice za krevet, jer su iznimno bitan element za kvalitetan san.

 

Foto: VIK IVERALI

 

KANTIRANJE

Ako se odlučite za iveral, tada morate misliti na obradu njegovih rubova i obavezno iz zaštititi dodatnim slojem. To ćete učiniti kantiranjem. Kantiranje i iveral jednostavno idu ruku pod ruku i nemojte nikada pristati na izradu namještaja od iverala bez kantiranja. Jedna je opcija prikriti prijelaz laserskim kantiranjem koje naoko briše razliku između medijapana i iverala ili pak razmisliti o kantiranju u drugoj boji, što je trenutno jako popularno.

 

Foto: VIK IVERALI

 

PRAKTIČNOST ILI ESTETIKA

Najbolje je u odabiru namještaja po mjeri uspješno spojiti i jedno i drugo. No, ponekad moramo donijeti i neke kompromise ako želimo udovoljiti nekoj svojoj ideji, ili odustati od nje, kako bi nam održavanje kućanstva bilo lakše. Naime, materijali visokog sjaja u pravilu su teži za održavanje, jer su osjetljiviji na dodir. Isto tako, tamni materijali su osjetljiviji na mrlje i prašinu od svjetlijih i češće ćete, ako vas smeta prašnjava komoda, morati uzeti krpu u ruke.

 

Foto: VIK IVERALI

 

I na koncu, odabir dobrog stolara odnosno tvrtke je pola uspjeha kvalitetnog namještaja po mjeri. Pri odabiru stolara koji bi izradio komad namještaja, osim cijene svakako uzmite u obzir i njegove reference i iskustvo. Tvrtka VIK-iverali prateći trendove u suvremenom dizajnu, uvijek nastoji udovoljiti svojim kupcima bogatstvom dekora i velikom širinom asortimana, a savjetnici za unutarnje uređenje ponudit će optimalno rješenje za opremanje svakog objekta, kako osobnim pristupom, tako i stručnošću, imajući u vidu želje i potrebe, kao i specifičnost pojedinog prostora kako bi zajedno otkrili ono što je najbolje za vas i vaš prostor. 

 

Komentari