MALI PROSTOR, VELIKE IDEJE: evo kako su dizajneri pronašli mjesto za blagovaonicu u svojim projektima

Vlasnici malih stanova, stanova i apartmana za najam često se nađu na mukama jer nemaju gdje smjestiti kutak za blagovanje, a da bude funkcionalan i lijep. Donosimo nekoliko vrlo zanimljivih i inspirativnih prijedloga!

 

 


U modernom konceptu stanovanja blagovaonice su obično dio otvorenog dnevnog prostora koji povezuje kuhinju i boravak. Kada kvadrati nisu problem, onda je uređenje prostora za blagovanje znatno jednostavnije. No, ako je dnevni prostor skučen, onda osmišljavanje blagovaonskog dijela vlasnicima može predstavljati pravu muku.

Nije jednostavno pronaći mjesto za blagovanje koje će zadovoljiti dva osnovna kriterija: funkcionalnost i estetiku. Pogledajte kako su to napravili dizajneri u malim stanovima!

Idejno rješenje: Om-Interior Design

KUTAK U DNEVNOM BORAVKU

Dizajner Nikita Zub je, radi stvaranja spavaće sobe morao pregraditi dnevni boravak. No, i u novostvorenom dnevnom boravku, koji je izgubio pola svoje kvadrature, dizajner je uspio ugurati kutak za blagovanje. Za blagovaonski stol i stolice u mini kuhinji od 3,5 kvadrata nije bilo dovoljno mjesta pa je ovo bila jedina opcija. Odabran je, radi lakšeg kretanja i uštede mjesta, okrugli stol te plastične stolice zbog stvaranja dojma transparentnosti i prozračnosti.

Foto: Studio Nikita Zub

 


ISKORAK NA BALKON

Ponekad se lođa ili balkon moraju žrtvovati za osnovu funkcionalnost interijera. Stoga mnogi ovaj eksterijer pripajaju dnevnim prostorima ili pak spavaćoj sobi. Dizajnerica Kamila Agapova odlučila je na taj način povećati korisni prostor stana i stvoriti na nekadašnjem balkonu kutak za blagovanje budući da je šank u kuhinji nedovoljan za potrebe četveročlane obitelji.

 

Foto: Kamila Agapova

 

Foto: Kamila Agapova

 


SOFI DODIJELITE DODATNU ULOGU

Kada vam ništa drugo ne preostaje, onda pogled svratite na svoju sjedeću garnituru i vidite može li se tu nešto učiniti. Dizajnerica Anna Rims maloj sofi u malom dnevnom boravku pridružila je okrugli stol i stolicu, što posve zadovoljava potrebe mlade vlasnice. Naravno, bitno je pritom da sofa ili kutna garnitura ne budu prenisko, jer će biti vrlo nezgodno sjediti za stolom.

 

Idejno rješenje: Anna Reims

 

Idejno rješenje: Anna Reims

VIŠENAMJENSKI KUHINJSKI OTOK

Danas su otoci sastavni dijelovi velikog broja kuhinja jer imaju bezbroj uloga, a jedna od njih je svakako da mogu poslužiti i kao kutak za blagovanje. U garsonijeri od 28 četvornih metara dizajnerica Darija Nazarenko tako je riješila problem blagovanja koje istovremeno služi kao radna ploha i mjesto za pohranu namirnica i suđa.

 

Foto: Sergej Krasjuk
Foto: Sergej Krasjuk

 


PROSTOR PORED PROZORA

Dizajneri studija Malitsky postavili su stol pored prozora kako bi se iskoristio ovaj dio kuhinje. Dodatni bonus je kreiranje klupe umjesto stolica, kako bi se što bolje iskoristio prostor – ovako za uski stol može sjesti više osoba. Dodatno se uštedilo na prostoru odabirom uskog blagovaonskog stola.

Idejno rješenje: Malitsky Studio

 

Idejno rješenje: Malitsky Studio
Idejno rješenje: Malitsky Studio

 


MULTIFUNKCIONALAN NAMJEŠTAJ

Dizajneri studija Obščaja Ploščad radeći kuhinju po mjeri u malom dvosobnom stanu, odlučili su od mini šanka koji služi kao radna površina,  napraviti i kutak za blagovanje. Šank je dovoljan za dvije osobe, koliko ih i  živi u stanu, a kada dobiju goste, šank se produžuje, zahvaljujući sklopivoj plohi, i nudi mogućnost za blagovanje još tri osobe.

 

Foto: Obščaja Ploščad

 

Komentari