LIJEPE I NEZAHTJEVNE: 5 najpoželjnijih biljaka ove jeseni u vašem domu

Jesen je savršeno vrijeme da svoj dom ispunite zelenilom i tako unesete svježinu i živost u prostor. Predlažemo pet vrlo popularnih, a nimalo zahtjevnih vrsta sobnog bilja.

 

Vrijeme je za sobno bilje, zar ne? Niske temperature onemogućile su da više boravimo na svježem zraku i svojim balkonima i terasama. Stoga se selimo u interijer koji je potrebno oživjeti i učiniti ugodnijim. Nabavite sobne biljke koje će osvježiti vaša četiri zida i donijeti dašak prirode, a vi ćete uživati u pogledu na njih. Uljepšat će vam dom i olakšati činjenicu da ne možete više uživati na svome balkonu.

Imamo top pet biljaka koje će biti pravi pogodak za vaš dom a koje neće biti komplicirane i zahtjevne za uspješan uzgoj i rast.

FOTO: GOOD HOUSE KEEPING

 


1. MONSTERA

Monstera, koja je u posljednjih nekoliko godina postala prava zvijezda društvenih mreža i dalje je br. 1 sobna biljka. Odlikuje se impresivnom veličinom (čak i kod kuće može narasti do nekoliko metara u visinu) i spektakularnim lišćem u obliku srca.

U isto vrijeme, Monstera ne zahtijeva posebnu njegu. Najvažnije je redovito zalijevati i zaštititi lišće od jakog sunca kako biste izbjegli opekline.

Foto: @PLANTS.BAZAR

2. KAKTUS

Kaktusi dolaze u potpuno različitim oblicima i veličinama, ali imaju jednu sličnu značajku – nepretencioznost. Ljeti ih treba zalijevati ne više od četiri puta mjesečno, a zimi samo 1 do 2 puta. Dobra drenaža je važna za kaktuse kako bi se izbjeglo natapanje tla i truljenje korijenja.

FOTO: @ECLECTICPLANTGOODS

3. ZAMOIKULKAS

Zamiokulkas je još jedna zahtjevna biljka koja je pogodna čak i za početnike. Uspijeva u sjeni, pa se može postaviti i dalje od prozorske daske. Zamiokulkas ili skraćeno zamija  treba umjereno zalijevanje ne više od jednom u tjednu u ljetnim mjesecima i dva puta mjesečno u jesen i zimu.

Foto: Design Hunter

4. KINESKI DOLAR

Pilea peperomioides, poznata i kao kineski dolar je sobna biljka koja je ponovno postala popularna posljednjih godina. Mnogi su zaljubljeni u njezine oble i mesnate, sasvim posebne listove.

Brzo raste, pa se cvijet mora svake godine presaditi u veću posudu. Osim toga, pilea voli difuzno svjetlo i visoku vlažnost zraka.

Kako je pilea polu sukulent, vodu će zadržavati u listovima i stapkama pa je ne trebate često zalijevati.

FOTO: @PLNTS_COM

 


5. DRACENA

Zahvaljujući brojnom, raširenom lišću izdužena oblika, dracaena podsjeća na palmu. Ova prekrasna sobna biljka voli toplu klimu ali ne i vlagu. Stoga je zalijevajte vrlo malo, dovoljna će biti mala količina vode jednom tjedno.

Foto: Crystal Slagle / The Spruce
Komentari