JESENSKI PROJEKT: kako staroj kuhinji dati novi sjaj

Svi koji prate trendove znaju da su preuređenja doma na vrhuncu popularnosti, no projekti koji svima oduzimaju najviše pažnje; povoljno i efikasno preuređenje kuhinje koje postižemo… Bojanjem ormarića! Bojanjem ormara odmah stvaramo promjenu koja je primjetna, a bez prevelike investicije vremena i novca.

Donosimo vam savjete kako vašoj kuhinji dati dašak novog sjaja uz minimalan trošak i maksimalan užitak!
KORAK 1: RAZMISLITE O TROŠKU I VREMENU

Nećemo uljepšavati: bojenje kuhinjskih ormarića nije baš nešto što možete završiti do podneva subotom. No, vaš trud i uloženo vrijeme će se isplatiti, doslovno! Cijene i vrijeme izrade novih kuhinja ne moramo ni spominjati, no profesionalno bojenje kuhinje prelazi nekoliko tisuća eura, dok će vaš trošak ovog DIY projekta biti u okvirima samo nekoliko stotina eura, koliko vam je potrebno za sav materijal. Cijela kuhinja zahtijeva šest do sedam dana, stoga se pripremite na nekoliko večeri jedenja vani.

planiranje-kuhinje.jpg
FOTO: Giselleflissak Getty Images

KORAK 2: PREGLEDAJTE SVOJE ORMARIĆE

Pravilo broj jedan: Prije nego što izvučete valjak, pogledajte u kakvom su stanju stvari s kojima radite. Bilo kakve male ogrebotine ili pukotine na vratima lako se mogu popraviti drvenim punjenjem. Ali, imajte na umu da nisu sva vrata ormarića i ladice vrijedni bojenja. Ako se furnir ljušti ili drveni dio nije ravan, možda je bolje kupiti nove prednje ladice i vrata koja nisu završena, kako biste zamijenili oštećene.

Materijal ormarića također je važno razmotriti. Drveni ormarići, laminirani drveni materijali, furnir, vlaknaste ploče pa čak i metalni ormarići mogu se bez problema prebojati. Međutim, plastični laminat i termofoil ormarići možda zahtijevaju posebne boje i tehnike koje će bolje poticati prianjanje boje. Ako ste nesigurni, testirajte uzorak boje na neprimjetnom području ili čak uklonite vrata i odnesite ih u trgovinu s bojama radi inspekcije.

kuhinja.jpg
FOTO: Skynesher Getty Images

KORAK 3: PRIPREMITE PROSTOR

Razumijemo, nestrpljivi ste da stavite četku u boju. Ali malo pripreme osigurava da vaši radni stolovi i zidna obloga ne dobiju neočekivani sloj boje. Ispraznite ormariće, očistite radne površine i maknite namještaj koji vam smeta kako biste imali dovoljno radnog prostora. Pažljivo očistite prostoriju kako biste spriječili da se čestice poput prašine slete na mokru boju. Zatim prekrijte zidnu oblogu, radne površine i pod smeđim građevinskim papirom ili plastičnim ceradama.

Pripremite i radni prostor izvan kuhinje – poput garaže ili prostorije u podrumu – s dobrom ventilacijom i čak nekoliko ventilatora. Tamo ćete postaviti plastiku i postaviti tri do četiri konjske grede s daskama na vrhu kako biste držali vrata ormarića. Također možete postaviti obližnju postaju za bojenje, s bojom, valjcima, četkama, kantama i brusnim papirom.

Kada je riječ o većim poslovima bojenja, ne zaboravite poduzeti sigurnosne mjere kako biste izbjegli neželjeno izlaganje isparavanju boje. Držite prozore i vrata otvorenima, koristite ventilatore da održavate zrak u pokretu i nastavite provjetravati prostoriju najmanje tri dana nakon bojenja. Također uzmite pauze tijekom bojenja.

pripreme-za-bojenje.jpg
FOTO: Hirurg Getty Images

KORAK 4: UKLONITE VRATA I RUČICE

Da, to će oduzeti dosta vremena. I da, imat ćete želju za zaobilaženjem ovog koraka. No, skidanje vrata ormarića omogućava vam pristup svim površinama ormara. Stoga, osim ako se ne odlučite za hrabriji slobodni stil, nemojte zaobići ovaj korak i stvarno uklonite ta vrata. Počevši s jednog kraja kuhinje (radeći u smjeru kazaljke na satu ili suprotno), koristite bušilicu ili ručni odvijač kako biste uklonili šarke ormarića, vrata, ladice i ručice. Ako bojite samo prednje strane vrata, nije vam potrebno uklanjati bočne strane.

Označite vrata brojevima kako ih skidate kako bi izbjegli kaos kada ih vraćate na elemente u kuhinji. Kako biste izbjegli gubitak ručica za svaka vrata stavite ih u  male vrećice i označite ih odgovarajućim brojem ormarića.

kuhinjski-ormarici.jpg
FOTO: PixelsEffect Getty Images

KORAK 5: NANESITE TEKUĆI BRUSNI PAPIR

U prošlosti ste morali temeljito čistiti, odstranjivati, brusiti i općenito se iscrpljivati kako biste pripremili površinu za bojenje. No, industrija poboljšanja doma evoluirala je izvan sapuna, četki i čak brusnog papira. Postoji tekući brusni papir koji čisti i uklanja sjaj s površine. Bez piljevine.

Upozorenje: Možda je ovo suprotno od onog što ste čuli, no nemojte čistiti ormariće. Sredstva za čišćenje mogu biti veliki uzrok naših najgorih priča o kućnim uradi-sam projektima. Ako koristite TSP (trinatrijev fosfat) ili sredstvo za čišćenje na bazi silikona, možete dobiti efekt poznat kao “riblje oko” na svojim ormarićima. To izgleda upravo onako kako zvuči. Ovaj efekt mjehurića boje događa se kada se boja neće zalijepiti, i to je noćna mora jer morate pustiti da se osuši, zatim ga brusiti, a tada ste sretni ako ne morate to prepustiti profesionalcu.

brusenje-bojenje.jpg
FOTO: Jovo Marjanovic EyeEm Getty Images

KORAK 6: ODABERITE BOJU I ALATE ZA NANOS

Saznali ste puno o odabiru boje za kuhinjske ormariće. Pomoću aplikacija i inspiracije s Pinteresta, pokušavate odabrati savršenu nijansu. Odabrati pravu vrstu boje (lateksnu ili uljanu) je bitno. S lateksom olakšava nanošenje i sušenje je brže, dok ulje pruža glađu površinu i veću trajnost. Preporučuju se lateksne boje zbog napretka u njihovoj kvaliteti, ali uljane su izdržljivije i bolje prikrivaju nedostatke. Pri odabiru boje razmislite o sjaju i premazu kojeg ćete koristiti kako bi vam boja što dulje trajala. Alati za nanošenje uključuju prskanje ili valjanje jer prskalice daju završetak, dok valjci mogu biti praktičniji. Važno je koristiti zaštitnu masku za disanje tijekom bojenja.

boja.jpg
FOTO: Alyssa Stasiukonis EyeEm Getty Images

KORAK 7: NANESITE TEMELJNU BOJU I BOJU

Pripremite alate i započnite s nanošenjem boje. Prvo nanesite sloj temeljne boje na stražnje strane vrata, pustite da se osuši, okrenite ih i nanesite boju na drugu stranu. Postupak se ponavlja s bojom nakon što se temeljna boja osuši. Ako koristite četku i valjak, nanesite boju s unutarnjih rubova prema vanjskim dijelovima ormarića, koristeći valjak za ravnanje. Nanosite tanke slojeve kako biste izbjegli mjehuriće. Dva sloja kvalitetne boje su obično dovoljna, a nakon prvog sloja, lagano pobrusite površinu i obrišite prašinu prije nanošenja sljedećeg sloja. Pričekajte najmanje 4 sata između slojeva i budite strpljivi dok se ormarići potpuno ne osuše prije nego ih ponovno pričvrstite.

bojenje-kuhinje.jpg
FOTO: Ljubaphoto Getty Images

KORAK 8: SLOŽITE SVE NAZAD

Sada ste spremni vratiti sve na svoje mjesto za konačni prikaz. Upotrijebite isti alat, bušilicu ili odvijač, da ponovno pričvrstite prednje strane ladica i vrata na šarke i ručke. Vratite ladice na njihova mjesta.

Razmislite o dodavanju stilskih ručki na novo obojene ormariće. “Kontrast je ključan kada su u pitanju ručke. Za svjetlije ormariće, volim koristiti tamnije ručke u crnoj ili brončanoj boji, a za tamnije nijanse često biram mesing ili nikal. Dodajte taj poseban dodir i eto: moderna kuhinja je spremna.

kuhinjski-elementi.jpg
FOTO: AMR Image Getty Images
Komentari