NEOČEKIVANA IDEJA KOJU VRIJEDI PROBATI: postavite svoj tepih – na zid!

Uvijek smo u potrazi za novim idejama i inspiracijama, a ovo je jedan od posljednjih hitova među svjetskim stilistima i dizajnerima interijera.

 

Iako je danas uobičajeno da tepihe postavljamo na pod kako bi zaštitili pod i dali prostoru ugođaj topline, tepisi su se – i ne tako davno – postavljali na zidove. Tada je glavna funkcija bila pokriti ogoljele površine te ugrijati sam prostor u kojem se boravi.

Danas je stilska uloga tepiha nešto drugačija, a lijepo tkani vuneni tepih pravo je umjetničko djelo koje bez problema može stajati i na zidu! Ne vjerujete? Pronašli smo nekoliko primjera kao i savjeta kako objesiti tepih na svoj zid.

Postoje dvije opcije – prva je da koristite PVC cijev, a druga da koristite drvenu ili metalnu letvicu s čavlima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Leclair Decor (@leclairdecor)

Ako koristite PVC cijev (možete je kupiti u bilo kojem većem trgovačkom lancu s opremom za uređenje doma), preporučujemo da odaberete širinu koja odgovara vašem tepihu. PVC cijev se obično koristi za tepihe koji nisu preteški, a pričvrstiti ga možete uz pomoć ljepljive trake. Uzmite čvrsti konopac, privucite ga kroz cijev, te spoje rubove kako bi tepih mogli objesiti na zid. Ako želite dodatno osigurati tepih, kao i umanjiti oštećenje, svakako koristite tiple za zid.

*SAVJET PLUS

Neka cijev bude po par centimetara kraća od samog tepiha kako se ne bi vidjeli rubovi kada tepih u konačnici i završi na zidu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HOMEASE (@homease.nl)

Ako imate originalni perzijski tepih, koji je sam po sebi dosta težak, a želite da visi na zidu umjesto da stoji na podu, onda je svakako bolji odabir drvena ili metalna letvica – tako možete s čavlićima direktno učvrstiti tepih i zajedno s letvicom ga namontirati na zid.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TOWN (@townshowroom)

Kada je riječ o tepihu većih dimenzija, svakako prije napravite test uz pomoć papira ili folije kako bi ga pozicionirali na željeno mjesto. Tako će vam biti lakše u konačnici postaviti tepih – krenite prvo od rubova, a zatim pričvrstite u sredini.

*SAVJET PLUS

Ako želite malo ležerniji izgled, zavijte uglove otprilike jedan centimetar od kraja kako bi malo ‘visili’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ailleurs (@ailleursparis)

Imamo i nekoliko primjera u domaćim dizajnerskim prostorima kao što je hotel i vinarija Roxanich u Istri koju potpisuje tvornica tepiha Regeneracija iz Zaboka. Odvažne ideje se uvijek primijete, a pri uređenju interijera najvažnije je postići određeni ugođaj – kao što je slučaj u ovom interijeru.

Hotel Roxanich / Regeneracija Foto: Slaven Janđel

Ako pak želite saznati više i bojama, materijalima i teksturama materijala, sve to možete naučiti u školi za dizajn interijera Mirjane Mikulec. Prošle sezone polaznici su prisustvovali na gostujućem predavanju gdje su iz prve ruke mogli vidjeti i uzorke, te naučiti razlike između tepiha. Upisi za novu generaciju Stilista interijera su otvorene, a sve o školi pročitajte i na službenoj stranici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Škola za dizajn interijera 🎓 (@skolazadizajninterijera_by_mm)

Komentari