7 najčešćih pogrešaka pri zalijevanju balkonskog cvijeća: otkrijte što radite krivo i usvojite naše savjete

Kada nam vanjsko bilje ne uspijeva kako bi trebalo, vrlo čest razlog krije se u neadekvatnom zalijevanju. Otkrivamo vam najčešće greške prilikom vlaženja zelenila!

 


Nakon početnog truda oko nabavke, sadnje i pozicioniranja, slijedi ustvari najteži korak kod uzgoja vanjskog bilja. Cvijeće, začini i grmovi ukras su  svakog balkona, terase i vrta, a usto nas opuštaju i donose svježinu u prostor i želimo da uspješno napreduje – raste, cvate i širi se. Naravno, i da listovi i cvjetovi budu zdravi i lijepi. No, to nekada nije jednostavno postići.

Foto: El Mueble

Neuspjeh se krije u pogrešnom smještanju s obzirom na količinu sunca koja dopire do zelenila, premalo zemlje i prihrane, odabir pogrešne tegle, premale tegle… Ipak, najčešći razlog je u neadekvatnom zalijevanju! U nastavku otkrijte radite li jednu od ovih grešaka prilikom hidratizacije vaših cvjetnih ljepotica.

Foto: El Mueble

Sve biljke tretirate isto

To je jedna od najčešćih pogrešaka prilikom uzgoja bilja. Svaka vrsta bilja naime zahtijeva specifičnu njegu koju ne smijemo previdjeti. Svaka biljka ima specifične potrebe za svjetlom, temperaturom, ali i količinom vode. Njega koju primjerice zahtijeva hortenzija nije ista kao ona za kaktus. Dok prva treba jako puno vode i prilikom velikih žega dobro ju je zalijevati i kasno navečer i ujutro, kaktusi trebaju vrlo malo vode.

Pazite dakle na količinu vode prilikom zalijevanja kao i učestalost zalijevanja.

Foto: El Mueble

Previše vode

Kako temperature rastu tako i mi u panici i strahu da ne presuše zalijevamo obilnije svoje cvijeće i ostalo bilje. Naravno da trebamo pojačavati količinu vode, ali nerijetko pretjeramo u tome. Dodatni problem je što to činimo u pogrešno vrijeme, tijekom dana.

Imajte na umu da mnoge biljke potpuno uginu ne samo od manjka, nego i od viška vode. Pretjerano zalijevanje može dovesti do toga da korijenje ne može disati pa počne truliti, a zasićenost vlagom može dovesti do pojave gljivičnih bolesti.

Foto: El Mueble

Neredovito zalijevanje

Da bi bilje dobro napredovalo, morati biti uporni i redoviti u zalijevanju. Neki imaju rješenje ugradnjom nekog sustava automatskog navodnjavanja ili nabavkom takvih tegli koje imaju akumuliranu vodu koju dozirano puštaju u zemlju.

U svim drugim slučajevima dobro je steći rutinu – ujutro nakon buđenja i higijene odmah krenite na zalijevanje. Ili navečer prije odlaska na spavanje. A ako ste skloni zaboravljanju, postavite alarm na mobitelu. Vaše biljke će vam biti zahvalne!

Foto: El Mueble

Nema drenaže

Zalijevanje može krenuti u krivo ako ne postoji dobra drenaža. Isušivanje tla u kojem je posađeno bilje (naročito je to bitno kod bilja u tegli) je neophodno ako želite sačuvati korijenje od truljenja. Stoga je bitno izbjeći nakupljanje vode odgovarajućom drenažom. Preporučujemo da imate unutarnju i vanjsku teglu – ova prva bi trebala imati rupice koje će odvoditi vlagu. Ili ako je jedna posuda u pitanju, a plastična je, napravite na dnu posude rupice. Kada je riječ o terakota teglama, drenaža nije potrebna jer vlaga izlazi kroz ovaj materijal.

Foto: El Mueble

KOJI JE ISPRAVAN NAČIN ZALIJEVANJA BILJAKA?

Ako želite da vaše biljke budu jednako lijepe i sjajnih listova kao prvog dana ili ako ste ih nabavili u ‘baby’ izdanju pa želite vidjeti njihov uspješan rast i cvjetanje, pročitajte u nastavku naše preporuke:

Zalijevajte biljke po mogućnosti ujutro, na početku dana. Ovo je najbolje vrijeme za to: zrak je još uvijek relativno hladan kao i zemlja, nije još rosa posve isparila, pa bilje ima vremena apsorbirati vlagu.

FOTO: HAY

Izbjegavajte vlaženje listova ovisno o vrsti cvijeća. Kad god to vrsta dopušta, lijevajte vodu izravno na tlo odnosno zemlju ili što bliže njoj. Tako će voda doći izravno do korijena.

Zalijevajte začinsko bilje s mjerom. Ove vrste biljaka mogu živjeti s malo vode, pa prije nego što počnete prekomjerno zalijevati, pogledajte kakve potrebe imaju.

Foto: El Mueble

Uklanjajte redovito korov i sasušene cvjetove i listove (kao i one požutjele) kako biste pridonijeti pravilnom razvoju vašeg balkonskog zelenila.

Pazite da voda za navodnjavanje ne bude pretopla ili prehladna. No, manje ćete štete učiniti bilju ako ga zalijete toplijom vodom. Bilo bi najbolje ostaviti vodu preko noći na vanjskoj temperaturi i onda zalijevati njome cvijeće.

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble

Foto: El Mueble

 

Komentari