Odaberite ispravnu boju za svaku prostoriju svoga doma

Na izbor boja zidova u prostorijama utječe mnogo toga – od našeg ukusa, stila uređenja, preko njezine veličine pa sve do namjene i na koncu – trendova. Stoga pri odabiru treba uzeti sve ove elemente u obzir, kako bi boja bila – apsolutni pogodak!

 

Kada odabiremo boje za zidove našega doma, obično nam je glavni kriterij estetika, odnosno nijansa, a vrsta boje kao i njezina praktičnost te odgovarajuća nijansa s obzirom na karakteristike i namjenu prostora padaju u sasvim drugi plan. Isto tako, zanemarujemo činjenicu da ćemo odabirom određene boje uvelike utjecati i na atmosferu u prostoriji. Primjerice, plava boja ostavit će sasvim drugi dojam u dnevnoj sobi nego, primjerice, crvena ili pak ružičasta.

Isto tako, odabir boje mora biti prilagođen kvadraturi prostorije – malene sobe ne trpe dominaciju tamnih nijansi, osim kada su one akcenti na samo jednom ili tek dijelu zida. Ono na što svakako trebate obratiti pažnju jest i namjena prostorije te tko ju koristi. Dominacija ružičastih nijansi itekako će biti dobrodošla u sobi za djevojčicu, ali ne i – studenticu. U tom slučaju potrebno ih je kombinirati s drugim bojama. U nastavku donosimo još nekoliko pravila i savjeta kako bojati pojedinu prostoriju u domu s obzirom na njezinu namjenu kao i fotografije i video s našim projektima u kojima smo koristili Dulux boje.

 

 

 

 

SPAVAĆA SOBA – Velike prostorije za odmor mogu primiti na svoje zidove jako puno nijansi, dok kod onih manjih to nije slučaj. Dio ili jedan zid u drugoj, tamnijoj nijansi dat će prostoru dubinu i naglasiti ga. Nepisano je pravilo da su spavaće sobe opremljene u svjetlije, nježne tonove s dodatkom smirujućih tonova svijetlo zelene ili plave. Jer, ipak je riječ o prostoriji za odmor i opuštanje pa će vam neutralne, kao plava i zelena pomoći da lakše utonete u san. No, može se koketirati i s tamnijim nijansama, no ne i jarkima.

Akcentni zid u tamnoj nijansi hit je u spavaćoj sobi (riječ je o zidu iza kreveta) te vrlo efektno djeluje kada se na njega stave detalji u drugim nijansama. Tada oni dolaze više do izražaja nego primjerice bijelom zidu. Kada na zid stavljate štukature i bojite ih u tamnije nijanse, onda vam detalji i nisu potrebni jer su ove ukrasne lajsne same po sebi dovoljna dekoracija.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

KUHINJA I DNEVNA SOBA – Za kuhinje i boravke također volimo birati svjetlije tonove, i to između ostaloga zato da se kuhinja i svi njezini sastavni elementi više ističu, baš kao i da prostor ne izgleda zagušeno. U svakom slučaju, uvijek nastojite da i boja bude zapažena, ali prednosti uvijek dajte ormarićima, radnoj ploči…. Savršen trendi dodatak je tamni dio s efektom školske ploče, koja je periva. Ova osobina – da boje budu perive iznimno je bitna općenito za boje u kuhinji, kao i nekim drugim prostorijama. Tako ćete je lakše održavati, i zidovi će uvijek biti savršeno čisti.

Dnevne sobe su poligon za različite nijanse i možete slobodno eksperimentirati – od najčešćih neutralnih, preko pastelnih pa sve do tamnih nijansi. Trenutno je u trendu tamno zelena, no pazite na njezino doziranje, naročito ako nije riječ o velikoj kvadraturi. Kako je riječ o prostoriji u kojoj najviše boravite izbjegavajte veliki kontrast između boja zidova i namještaja, a odabir pastelnih nijansi, kao i neutralnih, igra je na sigurno.

 

Foto: Darko Mihalić

 

HODNIK – Odabiremo svijetle boje iz sasvim praktičnih razloga – riječ je uglavnom o skučenim i uskim prostorima bez prirodnog svjetla pa je bijela ili neka svjetlija neutralna nijansa poput svijetlo sive ili bež najčešća opcija. Ovdje je također važno odabrati perivu boju, jer je ovo iznimno frekventan prostor, izložen prljanju, ogrebotinama i habanju. Dobro rješenje jest bojanje u dvije zone s obzirom na tip boje i nijansu – donji dio neka bude perivi, a gornji ne, budući da je manje izložen oštećenjima. U uskim hodnicima ne pretjerujte s detaljima, kao ni kombiniranjem više od dvije nijanse.

 

Foto: Darko Mihalić

 

DJEČJA SOBA – Nježne nijanse ružičaste, sive, plave, ljubičaste, zelene…. To su obično boje koje stavljamo na zidove soba naših mališana. Perivost te podjela na zone također je dobra preporuka. A ako želite biti u trendu i stvoriti razigranost i vedrinu (što je jako bitno u sobama za djecu), razmislite o kreativnom bojanju zidova i poigravanju s različitim oblicima i nijansama (oblaci, kućice, planine, valovi…). Dobro rješenje su i dvije kontrastne boje na istom zidu. Podjela na zone i ovdje se toplo prepručuje, kao i da donji dio bude – periv.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Komentari