10 sjajnih ideja: kako osmisliti najvažniji zid u dnevnom boravku

Zid u koji su najviše upereni pogledi u dnevnom boravku je svakako onaj na kojem je tv prijamnik. Često se mučimo kako ga osmisliti, kakav namještaj odabrati, što s dekoracijama… Mi vam pomažemo s nekoliko naših projekata

 

Davno su prošla vremena kada je akcentni zid u dnevnom boravku bio prekriven velikim regalom od masivnog drveta, kombinaciji otvorenih i zatvorenih polica te ormara za odjeću te mjesta za smještanje tv-a. Današnji trendovi oslobodili su zid krupnih ormara ili mu barem promijenili boju u bijelu ili bež koja neće zagušivati prostor. TV zid sastoji se najčešće od jednostavne komode, police s eventualnim dodatkom zatvorenog dijela za skladištenje odjeće. To je znatno rasteretilo prostor omiljene prostorije u domu i učinilo je protočnom. Optimalno i originalno ćete osmisliti taj prostor ako se odlučite na namještaj po mjeri. Kako je tv zid upravo na takav način osmislio studio Mirjane Mikulec u svojim projektima, pogledajte u našoj galeriji….

No, prije nego počnete s planom uređenja, imajte na umu nekoliko bitnih pravila i smjernica:

  • TV prijamnik bi trebalo smjestiti uza zid u sjeni, kako ne bi dolazilo do iritirajućeg odsjaja prirodne svjetlosti.
  • Ako nemate dovoljno prostora, možete štedjeti upravo na TV-u: umjesto da ga stavite na policu, stalak ili komodu, pričvrstite ga za zid uz pomoć nosača. Tako će se maksimalno iskoristiti prostor, a sam dnevni boravak će izgledati manje zagušen nego da je tv na stalku.
  • Pripazite da visina na koju postavljate tv (bez obzira je li na komodi ili zidu) bude u visini očiju. Odnosno, oči trebaju biti u ravnini sa sredinom ekrana, ‘poravnano’ s našim pogledom. To bi otprilike značilo da je visina oko 110 od poda, no to ovisi i o vašoj visini, kao i visini sjedala s kojeg gledate tv program.
  • Prilikom postavljanja tv-a pazite na zid iza njega, kako je uređen i čime ćete ga dekorirati – od boje, preko tapeta, do polica, slika do fotografija… Prostor iza tv-a može biti i prazan, i tada on više dolazi do izražaja. Isto tako, ako je iza tv tapeta s uzorkom, tv će se još jače isticati.

 

 

 

Komentari