Drvo u kupaonici – da ili ne?

Možda bi na prvu, bez razmišljanja, na ovo pitanje odgovorili rezolutno – ne. Ali, svi volimo da nam kupaonice budu ugodna, topla i intimna mjesta, a drvom to, osim izborom boja, najlakše postižemo. Uvjerite se na našim primjerima…

 

Nitko ne želi kupaonicu koja će biti isključivo funkcionalna, s najnovijim modelima sanitarija ili pak keramike… Dobro iskorišten svaki centimentar, brojne funkcije kade, tuša, nova čuda tehnologije inkorporirana u njih, ugrađeni zvučnici, dodatak kutka sa saunom… je ono što kupaonicu čini savršenijim i ugodnijim prostorom, ali je uvijek bitno razmišljati i o estetskom dojmu.

 

Foto: El Mueble

 

Stoga je bitno krenuti od odabira osnovnog stila, boja i materijala, a završiti na detaljima koji će kupaonici dati osobni štih i pretvoriti je u prekrasnu, stilski upečatljivu cjelinu. Slijedeći najnovije trendove (ili bolje rečeno vraćanjem tradicije, ali na novi način), arhitekti i dizajneri rado će vam preporučiti drvene elemente – od ormarića ispod lavaboa i samostalnih ormarića za odlaganje ručnika preko košare za prljavo rublje, drvenih ukrasnih okvira na slikama, polica i komoda pa sve do zahodske daske i same kade.

Doista, postoje nove generacije kada od drveta koje je tako savršeno obrađeno i impregnirano pa je izninmno otporno na vlagu. No, na drvenu kadu teško da će odlučiti onaj tko ne želi malo jače stilske izazove…

 

Foto: Pinterest

 

Nekoliko dobrih razloga za drvo

Za drvo u kupaonici ima nekoliko dobrih razloga – prije svega jer je prirodni materijal i unosi dašak prirode u inače prilično hladne materijale – keramiku, plastiku, beton, mramor i metal. Drvo će utopliti svaki prostor i dati mu dozu intime i smirenosti. Uz dodatak zelenila i neke dekoracije (vaze, kutije za nakit, svijeće, kamenčiće, školjke…) kupaonica može prerasti u meditativno, opuštajuće mjesto. To će naročito doći do izražaja ako imate kadu koju ćete napuniti vodom i uživati….

Mnogi žele moderne kupaonice, pa im je to razlog zašto izbjegavaju drvo. No, iako drvo povezuje s tradicijom, ono može biti oblikovano na posve moderan način. Na našim primjerima dolje možete se uvjeriti kako moderne kupaonice itekako vole drvo i čine savršenu stilsku cjelinu koju čine moderni oblici i tradicionalni materijali, naročito drvo u boji prirodnog drveta.

 

Foto: El Mueble

 

Na što morate pripaziti?

Ako je riječ o kupaonici male kvadrature, pazite na boju drveta – neka bude svjetlijih nijansi, jer će je tamne učiniti još manjom. Također, ako kupaonica ne dobiva puno svjetla, tamne nijanse nisu dobar odabir.

Što se tiče podova i zidova, bolje je ne oblagati ih drvetom zbog vlage. Tu se ipak opredjelite radije za keramiku, epoksidnu smolu, brušeni beton… Vlaga jest svakako veliki neprijatelj drvenih površina zbog čega i izbjegavamo ovaj materijal u kuaponicama. No, moderna tehnologija nudi nove obrade drveta na koje voda i vlaga ne mogu utjecati. Birajte zato provjerene, kvalitetne komade drveta, pravilno i precizno obrađene.

 

Foto: Pinterest

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

 

 

 

 

 

Komentari