Preuređujete spavaću sobu? Evo kako pritom uštedjeti na budžetu

Kako bi (pre)uređenje spavaće sobe prošlo što je moguće financijski bezbolnije, donosimo vam nekoliko provjerenih savjeta koji štede kućni budžet. Saznajte kako lakše do novog lica spavaće sobe

 

 


 

Krevet sa skladišnim prostorom

Kreveti s ugrađenim ladicama mogu uspješno zamijeniti kupovinu još jedne skupe komode. Usto, previše ormara zagušuje prostor, te ćete ujutro, kada se probudite, imati osjećaj da ste u skladištu. Prozračnost je bitna osobina svakog prostora, pa tako i spavaće sobe. Ladice se mogu nalaziti i s jedne i druge strane ležaja, a ako je soba mala, pa nema prostora za izvlačenje ladica, odaberite krevet u kojem se do skladišnog prostora dolazi dizanjem madraca.

 

Foto: ElMueble

Promijenite uzglavlje

Ako ste zadovoljni postojećim krevetom, ali ste se zasitili njegovog izgleda, predlažemo da u dogovoru s lokalnim stolarom razmotrite mogućnost novog drvenog uzglavlja. Alternativno, postojeće uzglavlje možete dati pretapecirati ili samo obojati u neku drugu nijansu.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


Posjetite sajmove i buvljake

Zanimljive dekorativne elemente poput slika ili vaza, starih okvira, noćnih ormarića ili pomoćnih stolića koji mogu poslužiti u ovu namjenu, mini polica možete potražiti na lokalnom sajmu antikviteta. Oni su katkad pravi rudnik odličnih stvari koje možete nabaviti vrlo povoljno, a efekt može biti fantastičan i odavati da je makeover spavaće sobe bio skuplji nego što doista jest.

InDizajn

Obnovite stari namještaj

Stare komode možete osvježiti bojanjem ili lakiranjem, tehnikom decoupagea kao i postavljanjem novih ručkica ili nožica. Trgovine namještaja kao i one preko interneta nude originalne ručke koje će i najprosječniji ormar učiniti posebnim. Također, jeftin makeover namještaja su naljepnice kojima ćete ukrasiti fronte ormara.

 

Foto: The House of Winchesters

Ukrasite stropove

Stropove se može ukrasiti gotovim kutnim štukaturama ili rozetom oko lustera, koje su sada veliki hit u interijerima. Štukature i rozete mogu se nanositi i na zidove, kao dekoracija primjerice iznad kreveta, komode ili stolića za šminkanje. Dovoljno je zalijepiti štukaturu i obojiti je u istoj ili različitoj boji zida odnosno stropa. Modernije štukature imaju zanimljive oblike, pa izgledaju poput umjetničkih djela.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / DARKO MIHALIĆ

 

Foto: Darko Mihalić

Kist i kantica boje odlični su saveznici

Bojenje zidova najbrži je i najjeftiniji način promjene osnovnog kolorita svake prostorije. Kada nemate puno vremena, novaca niti ideja, a htjeli biste nešto učiniti sa svojom spavaonicom, osvježite barem jedan njezin zid bojom. Poigrajte se geometrijskim tijelima (rombovima, krugovima) koje ćete staviti na postojeću boju i dobit ćete trendi zid.

 

Foto: Darko Mihalić

Namještaj po mjeri

Umjesto jednog ili dva gotova, naručite jedan ugradbeni ormar po mjeri od poda do stropa te pomno isplanirajte raspored unutarnjih polica za odlaganje. Ako je prostorija mala, najbolje je odabrati bijelu boju fronti, bez ručki (samo JC profili) jer će djelovati kao dio zida, a ne namještaj te će otvarati prostor i činiti ga većim nego što jest.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Budite strpljivi

Pričekajte akcijska sniženja kompleta namještaja (krevet s noćnim ormarićima), a umjesto novih noćnih lampi samo promijenite sjenila starih.

Komentari