S NJOM NE MOŽETE POGRIJEŠITI: kadulja zelena opustit će vas kao nijedna druga boja u interijeru

Zelena je općenito boja koja se najviše preporučuje u interijeru zbog pozitivnog djelovanja na naše raspoloženje. No, jedna njezina nijansa, kadulja zelena, prednjači u svojim benefitima… Vrijeme je da je pobliže upoznate!

 

 

Puno je razloga za zelenu boju u interijeru – opušta, osvježava prostor i u njega unosi dašak prirode te savršeno smiruje. Trenutno je “in” tamnozelena ili, kako je još zovu, smaragdno zelena. No, ako biste neku lakšu, svjetliju varijantu zelene koja će donijeti prozračnost, onda svakako razmislite o “sage” tj. kadulja zelenoj. Ova svijetla, pastelna nijansa zelene s primjesama sive može preuzeti ulogu koju u domu inače ima bijela, jer se lako može uklopiti sa svim drugim bojama, kao i uzorcima.

Savršeno se snalazi u svakoj prostoriji, a ne samo spavaćoj sobi gdje se najviše traži smirujuća i opuštajuća atmosfera. Uz sivu i bijelu, ona je zaštitni znak skandinavskih interijera, no izvrsno će funkcionirati i u bilo kojem drugom stilu.

Kako to može izgledati na konkretnim primjerima svih prostorija u domu, pogledajte u našim prijedlozima! A prije toga saznajte još nekoliko vrlina ove prekrasne nježne nijanse zelene.

 

Jednostavnost iznad svega

Za sve koji tragaju za jednostavnošću ili im se postojeći elementi u domu čine prenaglašenim, kadulja zelena će biti sjajan odgovor. Odiše nenametljivošću, a istovremeno je nemoguće ne primijetiti je. Interijer u kojem vladaju svijetle neutralne nijanse s njom postaje zanimljiviji. S druge strane, kada u domu imate sjajne površine i komade koji su sami po sebi vrlo upečatljivi, kadulja zelena je tu da to ublaži i izbalansira.

Pored toga, kadulja zelena savršeno funkcionira sa zlatnim ili pak srebrnim premazima.

Foto: Utility Design

 

Priroda u domu

Sve nijanse zelene donose prirodu u interijer jer asociraju na drveće, travu, cvijeće… A prirodni štih donosi osvježenje kao nijedan drugi. Kada se iz doma pruža pogled na prirodu, prisutnost zelene u domu povezat će interijer i eksterijer, a kadulja zelena učinit će to bolje nego druge nijanse – tiho, nenametljivo, a učinkovito.

U kombinaciji sa smeđim zemljanim tonovima te prirodnim ili dekorom drveta, prirodni štih će se pojačati. Također, čine li vam se druge nijanse zelene neadekvatnim za spavaću sobu, a željeli biste ovu boju u ovoj prostoriji, razmislite o kadulja zelenoj.

Foto: Domino

 

Spas u bezličnim interijerima

Previše bijele i sive? Ili pak crne i smeđe? Čini vam se da vaš životni prostor nema dovoljno stila i atraktivnosti? Ne sviđa vam se vaš monokromatski dom u kojem sve izgleda bezlično? Iako spada u hladnije pastelne boje, kadulja zelena u svim ovim situacijama može učiniti čudo, a u to vas može uvjeriti i interijer ispod u kojem je ova nijansa unesena tek s jednim detaljem.

Foto: Domino

 

Zidovi nikad nisu izgledali ovako dobro

Kadulja zelena sve češće se odabire za zidne obloge. Bilo da je riječ o keramici, tapetama ili boji, ova nijansa čini da zidovi nikada nisu izgledali ovako dobro. Dojam ćete pojačati štukaturama, zidnim lampama ili primjerice slikama, ogledalima i posterima s okvirima koji će isticati na zelenoj podlozi.

Foto: Homedit

 

Za dom s karakterom

Mnogi domovi, iako možda uređeni sa skromnim budžetom i kombinirani sa starim, vintage komadima koje ste našli na buvljacima, znaju biti posebni jer odišu karakterom. Njemu doprinose osobne sitnice, neki stilski iskorak u materijalu, dizajnu ili boji, ali i odabiru boje namještaja. Zamislite ovu kuhinju na fotografiji ispod u bijeloj nijansi, i vjerojatno ćete zaključiti da bi ona imala manje karaktera i posebnosti nego u postojećoj nijansi zelene.

Foto: Domino

 

 

Komentari