Hygge u domu: vodič za skladan i udoban interijer

Popularni danski koncept življenja koji je osvojio svijet vrlo je jednostavno primijeniti i na svoj dom.

Što je hygge, pitate se? Iako nema doslovan prijevod na hrvatskom i teško ga je definirati, sigurni smo da ste se s njime već susreli – svakodnevni trenuci mira i privatnosti s kavicom toplog čaja ili kave u ruci, vrijeme koje provodite u društvu osoba koje volite ili pak promatranje snježnih pahuljica kako se pretvaraju u snježni prekrivač iz sigurnosti svoga doma.

1.  Opskrbite se svijećama

Svijeća u trenutku može stvoriti udoban i topao ambijent u prostoru i učiniti ga savršenim utočištem kada se temperatura spusti daleko ispod ništice. Upaljene svijeće jedan su od osnovnijh i najjednostavnijih načina kako stvoriti idealnu podlogu za hygge trenutke.

2. Kombinirajte različite teksture

Kada pomislite na udoban i topao prostor, zasigurno zamišljate interijer prepun nježnih, mekih tkanina i prirodnih materijala. Pleteni jastučići, prekrivači od umjetnog krzna ili čupavi tepisi savršeni su primjeri koji će prostoru dati instant dozu topline i hygge atmosfere.

3. Ne pretjerujte

Ne morate ulagati pravo malo bogatstvo u bogate, skupocjene ukrase kako biste postigli željeni efekt. Hygge je u malim stvarima i promjenama koje imaju dalekosežan efekt. Naposlijetku, možete proći bez ijedne potrošene kune – topla šalica kave, pjenušava kupka ili ukrašavanje zidova omiljenim fotografijama.

Ideja vodilja neka vam bude stvaranje udobnog i toplog prostora koji će prijatelje i poznanike osvojit već na prvom koraku, a vas rasteretiti misli o napornom danu, obvezama i problemima.

Laku noć!🌙💤 #goodnight

A photo posted by InDizajn s Mirjanom Mikulec (@in_dizajn) on

4. Podijelite Hygge s prijateljima

Hygge dolazi do punog izražaja upravo onda kada ste u društvu vama dragih osoba, na primjer uživanje u večeri uz svijeće ili pred pucketanjem vatre iz kamina. I vi i prijatelji ćete se zasigurno osjećati bolje i zaboraviti na brige ili obveze koje vas čekaju sutra.

5. Uživajte u prostoru koji vas okružuje

Ovo je jedna odosnovnih pretpostavki hygge koncepta. Svaka prostorija u domu neka bude svojevrsno čistilište od svakodnevnih briga i obveza, zato se opskrbite stvarima pomoću kojih ćete to i postići.

6. Hygge nije samo “za po zimi”

Iako ga većina nas povezuje s toplinom i udobnošću tijekom zimskih mjeseci, hygge možete prakticirati ili uvesti u svoju rutinu bilo kada, neovisno o godišnjem dobu.

Komentari