Biljke zbog kojih će vaš dom i balkon komarci i ostali insekti zaobilaziti u širokom luku

Bitke s komarcima sastavni su dio svakog ljeta. Nudimo vam trajno i prirodno rješenje. Odabirom određenih biljaka u teglama, koje ćete strateški postaviti u svoj interijer i eksterijer, više nećete imati problema s ovim insektima, ali i mnogim drugima

 

 

U borbi protiv komaraca svakako je bolje koristiti prirodne sastojke. I to one koji će trajati cijelo ljeto, pa i godinama, ako zasađeno bilje budete zbrinjavali tijekom zime i ne ostavljali ga u teglicama u vrtu ili na balkonu.  Priroda je bogata zelenilom – cvijećem, začinima i ljetkovitim biljem koje će svojim mirisima posve bezbolno otjerati komarce, ali i neke druge dosadne insekte poput muha što dalje od vašega interijera, ali i eksterijera. Saznajte u nastavku o kojim biljkama je riječ… teglice i grmovi podići će svaki interijer odnosno eksterijer a usput biti savr

Foto: ElMueble

LAVANDA

Već zasađena i u maloj posudi na prozorskoj dasci, mirisna i prekrasna lavanda rastjerat će komarce iz vaše kuhinje i dnevnog boravka. I u sušenom obliku lavanda je dobra protiv komaraca, baš kao i moljaca, ako je stavimo u ormar. U eksterijeru si možete dati oduška i zasaditi ih u većim teglama ili grmovima, ukoliko imate vrt. U ovom posljednjem slučaju, imat ćete ih i sljedeće ljeto. Dakle, investicija koja se doista isplati. A o mirisu i estetici koja će ispunjavati vaš interijer i eksterijer da ne govorimo. Nemojte zaboraviti na umirujuće svojstvo koje ima lavanda. Savjet naših baka je kapnuti kap ulja lavande na jastučnicu i utonut ćete u san vrlo brzo.

NEVEN

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tjera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će cijelo ljeto cvjetati i ukrašavati prostor svojim cvjetovima onda je neven pravi izbor. U vrtovima i dvorištima neven se sam zasijava. Svojom mirisom neven će otjerati  komarce i druge insekte, a djeluje na nematode i druge štetnike u zemljištu.

 

 

Foto: ElMueble

RUŽMARIN

Aromatični začin kojeg volimo u kuhinji, naročito za marinade i mesna jela, izvrstan je prirodni saveznik u borbi protiv komaraca. Kao i lavandu, dovoljno je staviti ga na prozorsku dasku i komarci neće biti toliko zainteresirani zaviriti u vaš dom. Naročito kada je ružmarin cvate. Stručnjaci savjetuju da ružmarin protesete, kako bi njegov miris bio intenzivniji. Uvijek je dobro imati u svojoj kućnoj ljekarni i ulje ružmarina jer nakon uboda komaraca – ublažava crvenilo i svrbež.

 

 

 

 

Foto: ElMueble

LIMUNSKA TRAVA

Limunska trava odlikuje se lijepim limunastima mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u grmovima u vrtu ili velikim teglama, ali sasvim će se dobro snaći u i vašem domu, na prozorskoj dasci, pomoćnom stoliću ili komodi. I imat ćete prekrasan miris!

 

 

Foto: ElMueble

BOSILJAK

Na balkonima i terasama okružite se biljkama bosiljka, jer je bosiljak najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

 

 

Foto: ElMueble

AGERATUM

Ageratum ili goruća ljubav je jednogodišnja cvjetnica koja djeluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki. Boja cvjetova može biti plava, bijela ili ljubičasta. Cvjetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dvorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tijekom dugog vremenskog perioda.

 

Komentari