Pogledajte kako je Kristijan sam renovirao malu kupaonicu. Otkrio nam je i iznos koji je potrošio!

Iako prije nije imao ovakvih iskustava, nakon što je vidio ponudu majstora, odlučio je sam krenuti u adaptaciju kupaonice u svojoj vikendici u Podravini. Rezultat je doista impresivan, u što se možete uvjeriti i sami!

 


Kupaonica površine 3,3 kvadrata (dimenzije 300×110 cm) u obiteljskoj vikendici u Podravini rađena je prije 15-ak godina, no s brojnim nedostacima. Kako nam je otkrio vlasnik Kristijan, tada nije previše uloženo u kupaonicu pa je adaptacija koju je planirao trebala uključivati kompletnu izmjenu svih elemenata.

No, nije baš bilo u planu da sam obavlja radove, nego samo da odabere i nabavi sve potrebno. No, kada je dobio ponudu majstora, predomislio se, iako je vrlo malo znao o građevinskim poslovima.

Foto: Privatni arhiv

“Iako volim raditi vlastitim rukama i mogu reći da sam spretan s njima, prvotno mi nije bila ideja sam adaptirati kupaonicu. Ključan trenutak kada sam se odlučio na taj pothvat je bio kada sam u tri mjeseca potrage za majstorima koji su svi bili prebukirani, dobio samo jednu ponudu za adaptaciju i to na iznos od 25 tisuća kuna, odnosno 3300 EUR. I to za ruke, s tim da sam trebao osigurati smještaj, jer su izvođači bili iz Zagreba”, objašnjava Kristijan.

I tako je krenula njegova avantura…

Foto: Privatni arhiv

Kristijan je, nakon skidanja starih keramičkih pločica i svih sanitarija i armatura, sam izmijenio sve instalacije – vodu, struju, odvoda i cijevi za grijanje.

Sam je izlijevao novi sloj na podu, kao pripremu za nove keramičke pločice. Pripremio je i sve u zoni tuširanja kako bi mogao staviti novu kanalicu koja služi za odvod te je zidove, kao i ugradbeni kotlić obložio gipsanim pločama. I strop je obložio gipsanim pločama te u njega stavio ugradbenu rasvjetu.

Promijenio je i poziciju radijatora te na koncu sam postavio keramičke pločice na zidove i pod te ugradio sve sanitarije i armature.

Foto: Privatni arhiv

Da bi sve ovo mogao napraviti, nisu mu bile dovoljne vješte ruke. Za uspješnu adaptaciju je itekako važna bila dobra priprema, a cilj mu je bio, osim proći povoljnije, maksimalno iskoristiti prostor i učiniti ga većim. Tako je postavio ugradbeni vodokotlić s visećom školjkom te pomakao radijator na suprotni zid pa je cijela jedna strana kupaonice oslobođena sadržaja čime je prostor postao prohodniji.

“Prije nego sam krenuo u renovaciju pomno sam razradio cijeli plan i dobro proučio što je uopće moguće izvesti u toj kupaonici tako da sam na kraju sve iz plana i realizirao. Nikada ovo nisam prije radio pa mi je za svaku sitnicu trebala informacija i zato je adaptacija dosta potrajala. Preko 90 posto potrebnih informacija dobio sam na YouTubeu jer tamo majstori nesebično dijele svoja iskustva. Tu je i niz stranica s informacijama, kao i grupa na društvenim mrežama. Za inspiraciju odlično mi je poslužio Pinterest”, otkriva Kristijan.

Foto: Privatni arhiv

Iako nije bilo lako i veliki je trud i vrijeme uložio u renovaciju, Kristijan je sretan te iznimno zadovoljan rezultatima.

“Bilo je naporno raditi sam i upustiti se u nepoznato, ali bio sam uvjeren da će rezultat biti dobar i to me guralo naprijed. Trudio sam se uvijek naći povoljan proizvod koji će biti izgledom prema mojim željama, a imati kvalitetu da može potrajati neko duže vrijeme. Jako puno vremena sam potrošio upravo na potragu za takvim proizvodima. Zadovoljan sam kako izgleda kupaonica”, kaže Kristijan kojem je za adaptaciju bilo potrebno 10 dana.

Kako je sačuvao baš svaki račun, mogao nam je dati i precizan iznos koji je utrošio za renovaciju – 21.700 kuna odnosno oko 2780 EUR!

Foto: Privatni arhiv

Foto: Privatni arhiv

 

Komentari