UGODNA I PRIVLAČNA DNEVNA SOBA: 6 jednostavnih ideja idealnih za kopiranje

Lijepo urediti dnevni boravak, na prvi pogled, nije nimalo teško. No, kada krenete na ‘posao’ potrebno je vremena sve uskladiti – od rasporeda, odabira dizajna, boja i detalja kako bi prostor bio skladan i ugodan.

 


Najviše pažnje u uređenju poklanjamo dnevnom dijelu doma – kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. To je posve razumljivo jer tu provodimo većinu svoga vremena i smatramo ovaj prostor srcem svakog doma. Stoga u njemu želimo ostvariti atmosferu ugode i topline, naročito u dnevnom boravku. Ovo je ujedno prostorija koja nas najviše predstavlja – u njoj primamo obitelj i prijatelje na druženje.

Bitno je pomno isplanirati svaki detalj – od rasporeda, odabira adekvatnog namještaja s obzirom na dimenzije, zatim detalja pa sve do usklađivanja boja, uzoraka i stila.

Stolići Arona, Miotto / Foto: Meblo Trade

U suradnji s Meblo Tradeom donosimo šest ideja koje će vam pomoći u osmišljavanju dnevnog boravka bez mane.

Trosjed Henyr Grey, komoda Madeira  / Foto: Kare Hrvatska

1. VJEČITA SIVA UVIJEK PALI

Siva je jedna od onih nijansi koje nikada neće prestati biti aktualne u dnevnom boravku, ali i u ostatku doma. U dnevnom boravku uglavnom je odabiremo za osnovne komade namještaja – prije svega sofu ili kutnu garnituru, zatim fotelju ili tabure te TV komodu.

Najčešći razlog odabira sive krije se u njezinoj univerzalnosti – ova neutralna nijansa lako se kombinira s doslovno svim bojama. I ima bezvremenski štih – odolijeva svim trendovima.

Sofa Giulia, Nias Italy / InDizajn makeover / Foto: Marko Cindrić

Tamnije nijanse sive su usto vrlo zahvalne za održavanje, što je bitno ako imate četveronožne kućne ljubimce ili djecu.

Naročito je zahvalna nijansa antracit sive. Fotelja, sofa, komoda ili primjerice tepih u sivim tonovima uvijek je dobar smjer, a dojam ćete podići detaljima upečatljivih oblika, boja ili uzoraka.

Fotelja Alanno, podna lampa Emelia, Miotto / Foto: Meblo Trade

2. CRNI AKCENTI ZA EFEKTAN DOJAM

Crna se vratila u interijere! Pored kuhinja, najprisutnija je u blagovaonicama te dnevnom boravku. Dok je u kuhinji i blagovaonici crna uglavnom na osnovnim komadima (stol, stolice, fronte ormarića, radna ploha…), u dnevnom boravku je crna u ulozi akcenta.

Miotto / Foto: Meblo Trade

Crni akcenti prostoru daju dozu otmjenosti i dramatike, te usto imaju sposobnost probuditi svaki bezlični interijer iz monotonije. Crna se, budući da je neutralna, lako kombinira s nizom boja. Naš prijedlog su zelena, plava, bež i zemljane nijanse.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Akcenti u prostoru nisu samo dekorativni i praktični detalji poput vaze, stalka za novine ili ukrasnog jastučića, nego i manji komadi namještaja. Razmislite o crnoj polici, lusteru, lampi, klub stoliću ili TV komodi i to s mat površinom.

Kada je materijal u pitanju, odaberite metal koji unosi eleganciju s jedne, a industrijski štih s druge strane.

Sofa Rod, Calligaris / Foto: Meblo Trade

3. DAŠAK LUKSUZA, KAO U HOTELU

Već nekoliko sezona interijere prati atmosfera luksuza i raskoši. Ovo nadahnuće dolazi iz trenda uređenja interijera po uzoru na hotelske sobe, kao i utjecaj art decoa i mid centuryja.

Luksuz i hotelski štih možete postići bilo kojom bojom, a kada je o uzorcima i materijalima riječ onda će vam tu najveći saveznici biti mramor, zlatne i mjedene površine, metal, staklo u boji…

Fotelj Cosy Amber, komoda Cracked, kutna garnitura Amalfi / Foto: Kare Hrvatska

Materijal koji svakako treba izdvojiti je baršun. Iako, za namještaj (sofe) i tekstilne dodatke u domu (jastuke, prekrivače, zavjese…) se koriste uglavnom njegove imitacije. No, i kada nije riječ o pravom baršunu, njegove inačice su vrlo vjerne originalu i donose mekoću, bogatstvo, raskoš, bezvremensku klasiku. Ovi materijali jednostavno odiše luksuzom!

Sofa Night Fever / Foto: Kare Hrvatska

4. MAKSIMALIZAM, ZAŠTO NE?

Uz raskoš, moderni dnevni boravci danas vole i maksimalizam. Komadi naglašenog volumena i zaobljenih linija, karakteristični za neke klasične stilove, sada su opet traženi u dnevnom boravku. To se prije svega odnosi na fotelje, taburee i sofe koje osvajaju svojim oblinama.

Maksimalizam se ravna načelom suprotnim od minimalizma. ‘Više je više’ je njegov moto. Dok će nekima to biti previše, neki će se baš oduševiti ovakvim komadima namještaja.

 

Fotelja Perugia, sofa Perugia, stolić Cesta / Foto: Kare Hrvatska

Maksimalistički komadi namještaja izvrsno funkcioniraju kao akcenti. Primjerice, ako nabavite fotelju, tabure ili klub stolić u ovom dizajnu, imat ćete jak stilski naglasak koji će cijeli dnevni boravak podići iz prosječnosti ili pak prikriti nedostatke.

U svakom slučaju, ali se odlučite za maksimalizam, neka to bude s mjerom (jedino ako nemate veliki dnevni boravak koji će to uspješno ‘podnijeti’). Ostali elementi bi trebali biti manje nametljivi svojim dimenzijama, bojom ili uzorkom.

Fotelja Rio, Calligaris / Foto: Meblo Trade

5. RAPSODIJA ZEMLJANIH NIJANSI

Povratak boho stila i sve veća želja da se u domu osjećamo ugodno i opušteno unio je u njega bež nijanse, ali i tople zemljane poput smeđe, narančaste i tople žute poznatije kao oker.

Baršunaste sofe ili fotelje u zagasito narančastoj ili teracotta nijansi postale su sve traženije u dnevnim boravcima. Imaju nevjerojatnu moć unošenja topline i mekoće u prostor.

Kutna garnitura Ginza, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Koža, baš kao i siva boja, je materijal koji nikada neće iseliti iz dnevnih boravaka jer donosi eleganciju i bezvremenost u dnevni boravak. Nijansa smeđe koju često zovemo i karamela prednjači kada su boje kože u pitanju. Ova nijansa čini da načelno hladna koža izgleda znatno toplije i da stvara ugodu.

Sofa, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Topla žuta je uvijek rado viđena u dnevnim boravcima. Mijenja se samo dizajn namještaja na kojem se nalazi.

Pored namještaja, žuta je vrlo efektna i na detaljima poput tekstila – ukrasnim jastučićima, tepihu, dekici, zavjesama. Tada ima ulogu akcenta koji oživljava prostor i u njega donosi vedrinu i energičnost.

Fotelja Duomo, Miotto / Foto: Meblo Trade

6. KAO U SPAVAĆOJ SOBI

Primijetili ste kako nove generacije kutnih garnitura postaju sve šire i veće u smislu da se stvara veća površina za sjedenje. Mnoge kutne garniture dobivaju elemente poput otomana pa se gledajući tv ili odmarajući možete ispružiti kao na krevetu.

Kutna garnitura Valenza, Miotto / Foto: Meblo Trade

Ovakve sjedeće garniture proizišle su iz potrebe da se što više opustimo u svome dnevnom boravku i da sve u njemu bude podređeno našem odmoru i našim potrebama.

Mnogi modeli kutnih garnitura su modularni te se, u kombinaciji s tabureom, mogu slagati u ležaj. Uživancija zagarantirana!

Kutna garnitura Colonna, Miotto / Foto: Meblo Trade

 

PROMO

Komentari