ZA BOLJU DOBRODOŠLICU: kako koristiti boje u hodnicima i predsobljima

Iako je male kvadrature i vrlo kratko se zadržavamo u njemu, boje u hodnicima su iznimno bitne. Evo nekoliko korisnih savjeta prije nego se odlučite na uređenje ili makeover ovog prostora!

 


 


MANJI PROSTORI

Za manja predsoblja dizajneri uvijek preporučuju svijetle tonove, kako za zidove, tako i namještaj. U manjim predsobljima lijepo će sjesti i sve nježne, pastelne nijanse, a ako ste ljubitelj tamnih ili upečatljivih boja, tada možete jedan od zidova ili dio zida obojati u njih.

Foto: David Brittain

Idealno, namještaj će se vizualno stopiti sa zidom ako je iste boje i ako su minimalno vidljivi njegovi rubovi i ručke, što je naročito dobro za ormare smještene u duljim, užim hodnicima.

Foto: Future PLC Tim Young

Ako su, međutim, ostale prostorije stana u tamnijim ili žarkim tonovima, predlažemo da se u svijetla, manja predsoblja i hodnike stavi nekoliko detalja u tim bojama kako bi ih se vizualno povezalo s ostatkom prostora – vrlo će često biti dovoljna primjerice vaza od terakote ili neke toplije boje i ogledalo s tamno smeđim drvenim okvirom.

 

Foto: Homes and Gardens

VEĆI PROSTORI

U velikim predsobljima izbor boja je manje važan, jer nije u funkciji stvaranja iluzije većeg prostora. Međutim, u takvim predsobljima i hodnicima zbog njihovih većih kvadratura vreba opasnost stvaranja prazne, sterilne atmosfere, stoga, ako je predsoblje u svijetlim tonovima, uvijek je dobro unošenje toplih boja na neki izražajniji element u prostoru, poput bogatog, većeg šarenog ćilima ispred stolića, velike slike ili tapiserije koje će prekrivati jedan od zidova, ili pak veće fotelje obučene u mekani tekstil toplih nijansi, na primjer u boji čokolade ili oker žutoj boji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


USKLAĐIVANJE S OSTATKOM DOMA

Boje, kao i stilove, trebalo bi vizualno povezati kako bi se dobio osjećaj cjeline. Zato predlažemo da se u predsobljima i hodnicima nađu boje koje dominiraju prostorijama u koje se iz njih ulazi.

Foto: David Brittain

SUPER KOMBINACIJA

Boje možete, čak i kada su manji hodnici u pitanju, kombinirati s tapetama koje ćete staviti na jedan akcentni zid koji želite istaknuti. Razmislite o tapetama na kojima će se namještaj – komoda, vješalica, polica… efektno isticati.

Foto: Alvhem

 

Foto: David Brittain

PRETJERIVANJE S DETALJIMA

Harmoniju palete najgrublje razbija suvišan i prekomjeran dekor, ali i odloženi sitniji predmeti svakodnevne upotrebe te kaputi, veste i torbe obješene na već ionako pretrpanu vješalicu. Zato je u predsobljima i hodnicima manjih kvadratura zatvoren prostor za odlaganje stvari jako važan, zapravo, krajnje neophodan.

Foto: Dominic Blackmore
Foto: Dominic Blackmore
Komentari