Harmonija već na ulazu: dragocjeni feng shui savjeti za hodnik

Ulazni dio u dom mjesto je gdje se stvaraju prvi utisci, a feng shui, drevna istočnjačka vještina uređivanja prostora prema duhovnim načelima to itekako ističe. Saznajte što feng shui metoda smatra najvažnijim načelima u uređenju hodnika

 

 

 

Prema feng shuiju, drevnom umijeću uređivanja prostora, hodnik je prostor koji se smatra ulaznim dijelom za chi, odnosno energiju. Energija je glavnom načelo u feng shuiju, odnosno vjerovanje da sve na zemlji zrači iskonskom životnom energijom. Dakle, sve stvari same po sebi imaju svoju energiju koja se prenosi na vas, bilo u negativnom ili pozitivnom smislu i djeluju na naše osjećaje, ponašanje, odnose, financije. Isto je i s predmetima, bojama i njihovim kombiniranjem u interijeru.

Ovaj puta pažnju smo usmjerili na hodnik, prvi prostor u koji uđemo kada posjećujemo nečiji dom. Dizajneri, arhitekti, ali i feng shui savjetnici veliku pažnju posvećuju ovoj prostoriji. Saznajte što je, pored osnovnih načela poput toga da izbjegavate izlaganje osobnih predmeta kao i vrata koja se ne mogu do kraja otvoriti ili lijepo zatvoriti, još bitno u uređenju hodnika koji će biti mjesto harmonije i dobre energije.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ulazni prostor odnosno hodnik je bitno, prema feng shuiju, pomno urediti kao i ostatak svoga doma. Kinezi je zovu “usta doma”, potvrđujući tako svoj stav o važnosti ove prostorije. U njemu sve mora biti prohodno i vrata, kao i namještaj ne smiju ometati kretanje prostorom. U suprotnom, to bi se moglo negativno odraziti na ostatak prostora uređen prema načelima feng shuija.

Također, ulazna vrata bi trebala biti masivna te veća od ostalih vrata u domu te se s lakoćom otvarati i zatvarati, bez škripanja, a brava u njima ne bi smjela zapinjati. Kada je riječ o boji, preporučuju se svjetlije nijanse, ali i crvena i zelena. Crvena boja privlači boljitak i obilje, a zelena prirodno ozračje i novac.

Bilo bi dobro da sve jakne i kapute stavite u ormar, kako prostor ne bi bio pretrpan. Isto vrijedi i za cipele. Savjetuje se da vješalicu na koju ćete objesiti jaknu gostiju stavite na vidljivo mjesto kako bi gost osjetio vašu otvorenost i ljubaznost. To će mu biti i znak da je dobrodošao.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Feng shui dopušta da u hodnik stavite umjetnine koje odišu harmonijom, kao i stolić na koji ćete, osim praktičnih stvari, staviti i dekoracije, pa i cvjetni aranžman. Preporučuju se predmeti od kristala (luster) i u crvenoj boji (vaza, zdjelica). Isto tako, pazite da umjetnička djela ne budu postavljena u ravnoj liniji, tako ćete samo pojačati lošu energiju.

Pazite da u ovom prostoru budu prisutni svih pet elemenata – voda, zemlja, vatra, drvo i metal. To će donijeti mir i blagostanje vama i svima koji ulaze u vaš dom.

Foto: Darko Mihalić

Ono što se ne smije nalaziti u hodniku je koš za smeće te odlazak u cipelama i jaknama u ostale prostorije doma. U uskim hodnicima trebali biste izbjegavati stropnu rasvjetu koja će donijeti negativnu energiju. Umjesto njih stavite zidne svjetiljke koje će otvoriti prostor.

Ogledalo je obavezan element u hodniku. Tako ćete dodatno poželjeti dobrodošlicu svima koji dođu u vaš dom. Bitno je pritom da ga ne stavite nasuprot ulaznih vrata. Tako ćete učiniti da se blagostanje, dakle i novac, izlazi iz doma van. I pazite da dizajn ogledala bude jednostavnih, nenametljivih linija.

Komentari