Slijedite trendove: kako moderno urediti galeriju na svome zidu

Detalji, a naročito slike na zidovima ‘točka su na i’ uređenja svakoga interijera. No, nemate ideju kako koncipirati raspored slika i s kojim drugim modernim detaljima ih kombinirati? Inspirirajte se našim prijedlozima i saznajte što se ‘nosi na zidovima’ ove godine

 

Nekoć su slobodni zidovi dnevnih boravaka, blagovanja i spavaonica, na kojima nije bilo namještaja, bili rezervirani za jednu ili maksimalno dvije umjetničke slike, reprodukciju ili fotografiju. No danas, kada je u uređivanju interijera vlada načelo ‘manje je više’ ti slobodni zidovi predviđeni za detalje su ustvari – ispunjeni do posljednjeg mjesta. Uz umjetničke slike i fotografije, svoje mjesto su našli trendi detalji poput plakata, citata, starih prometnih znakova, reklama, satova, ogledala, ukrasnih i svih drugih tanjura, tapiserija, imitacija životinjskih rogova, slova, geografskih karta, praznih okvira, goblena….

Ovako možemo steći dojam da se na zidu može naći – baš svašta i sve ono što je nekada bilo nezamislivo. Unatoč brojnim kombinacijama i detaljima, treba ipak znati kako napraviti galeriju u kojima slike, plakati i fotografije igraju glavnu ulogu.  Jer, galerija na zidu treba tvoriti cjelinu.

 

NOSEĆI DETALJ

Jedna ili dvije slike svakako bi trebale dominirati svojom veličinom, a ostale se dopunjavati. Počnite od jedne velike slike koja će biti u visini očiju, a onda dodajte ostale. Dopuštena je stilska eklektika, pa tako možete uz prazan kićeni okvir u koji ćete dodati jedan ili više manjih, kombinirati i minimalističke motive, crteže…. Upravo ta dinamika upečatljivih kolorističkih motiva i dimenzioniranih okvira s asketskim i nekada jedva vidljivim motivima bit će pun pogodak.

 

POZADINA

Tamna pozadina bit će savršeno dobar odabir kada želite dodatno istaknuti svoju galeriju. U tom slučaju svi okviri mogu biti samo jedne boje, ili tek nekoliko njih. Previše boja može uroditi kaosom, tako da bi bilo dobro da na to pripazite. U svakom slučaju, ne zaboravite da ono što stavite na zid odražava vašu osobnost te si dajte oduška u izražavanju vašeg individualizma. Zašto, primjerice, pored praznog okvira i nekoliko grafika ne bi svoje mjesto našao neki komad pribora za jelo ili pak imitacija rogova?

NIZOVI

Ako želite stvoriti dojam reda i geometrije, tada svoju kućnu galeriju stavljajte u niz – bilo okomit ili vodoravan. Jači dojam ćete postići ako te slike budu sličnih motiva, iste boje okvira i veličine … U svakom slučaju, odlučite se samo za jedan način postavljanja.

 

 

Komentari