5 grešaka u uređenju zbog kojih vaš dom izgleda manji. Imamo i savjete kako ih popraviti!

Kod uređenja doma želimo da on izgleda što prostranije, zar ne? Bitno je svakako ne učiniti ga manjim, tim više što većina domova pati od nedostatka kvadrata. Provjerite jeste li nekim odabirima u uređenju postigli baš to. I saznajte kako možete to popraviti!

 

 


Bez obzira na kvadraturu našeg doma, svi imamo isti cilj – učiniti ga što ljepšim, privlačnijim ali i – prostranijim. Ovo posljednje – da izgleda veće je naročito bitno u manjim interijerima, kao i onima s neobičnim rasporedom ili ograničenim dotokom prirodnog svjetla. Svijetli, prozračni prostori ostavljaju bolji dojam i još su privlačniji za opuštanje i pomažu nam da se osjećamo manje zatvoreno, tako da je to stavka u uređenju kojoj vrijedi težiti.

Međutim, neke pogreške koje učinimo u uređenju sprečavaju da naš dom dosegne stilsku zaokruženost i iskoristi sav potencijal, a nedostatke vješto sakrije. Rezultat su mračni i skučeni prostori koji tako gube na svojoj privlačnosti i ljepoti.

U nastavku otkrivamo koje su to pogreške, ali i kako ih možete ublažiti ili, još bolje, ispraviti!

Foto: Anton Liktarović

1. KLAUSTROFOBIČNA PALETA BOJA

Boja uvelike utječe na atmosferu i izgled doma. Stoga je bitno misliti i na to prilikom odabira boja – ukusi  želje ovdje nisu jedini kriteriji. Mali domovi ‘profitiraju’ od odabira određenih boja jer se tako stvara iluzija prostornosti. I to prije svega svijetle boje. No to ne znači da bi svaka prostorija u kući trebala biti obojena u bijelo. Umjesto toga, razmislite o drugim svijetlim nijansama (bež, siva i pastelni tonovi koji mogu biti u ulozi akcenata na nekim ili dijelu zidova). Također, imajte u vidu i funkciju prostorije.

Foto: Daily Dream Decor

Za male spavaće sobe bolje je odabrati tonove prljavo bijele kao i općenito neutralne svijetle. Svijetli zidovi pomažu unijeti mir i vedrinu i prostor izgleda veće, dok tamne boje mogu djelovati turobno i stvarati dojam zagušljivosti. Toplinu u ovaj prostor unesite drvenim površinama, akcentima u zemljanim tonovima i prirodnim tkaninama (pamuk, juta, vuna). Isto vrijedi i za kuhinju i kupaonicu.

Foto: Piglet in Bed

U malim dnevnim boravcima po pitanju boja možete uzeti veću slobodu. Baza neka isto bude svijetla i neutralna, s dodacima akcenata u pastelima ili zemljanim nijansama. No, tu se možete poigrati i nekim intenzivnijim bojama, a tamne tonove pažljivo dozirajte.

U prostorima većih dimenzija eksperimentirajte s bogatijim i dubljim bojama, ali budite ipak umjereni. Općenito, pokušajte izbjeći sukobe kričavih boja ili previše eklektičnosti. Iako kombinacija različitih stilova, boja i uzoraka daje razigran izgled, također može preplaviti osjetila i stvoriti efekt pretrpanosti.

Foto: Design Cafe

2. POGREŠNA PODNA OBLOGA

Nije samo boja zidova ono što čini razliku u dojmu o interijeru, nego je i izbor podova jednako važan. Podovi izravno utječu na način na koji doživljavate dubinu i veličinu svoga prostora. Ovo se ne odnosi samo na odabir svjetlijih boja i završnih obrada koje odbijaju svjetlost, već i odabir tekstura i uzoraka jer i one doprinose stvaranju optičke iluzije.

 

Foto: Apartment Therapy

Dakle, osim što odabir drvenog poda svjetlijeg tona daje iluziju većeg prostora, tako i smjer i raspored polaganja parketa, laminata ili seljačkog poda poda ima ogroman utjecaj na tok i prostorni dojam prostorije. Preporučujemo postavljanje poda paralelno s najširim zidom. To će stvoriti izduženi izgled privlačeći pozornost na najdulji dio prostora.

Foto: Stadshem

3. SLABO ISKORIŠTAVANJE OKOMITIH LINIJA

U osmišljavanju prostora, a naročito biranju namještaja, imajte uvijek u vidu veličinu prostorije. I imajte na umu da sa elementima koji služe za pohranu birate kreativna rješenja koja će maksimalno iskoristiti prostor. U tome će vam veliki saveznik biti namještaj po mjeri.

Isto tako, razmislite o smjeru u kojem vam namještaj usmjerava pogled. Ako je spušten, tada se prostor automatski čini zatvorenijim i pretrpanijim. Umjesto toga, pokušajte povući oko prema gore kako biste stvorili iluziju visine.

Foto: Amazon Soil, Benjamin Moore

Kako to inzistiranje na okomitim linijama konkretno izgleda na namještaju?

Kada je riječ o ormaru za skladištenje u bilo kojoj prostoriji, razmislite o policama/ormarićima koji dosežu ili su vrlo blizu visini stropa. Bitno je dakle birati visoki modularni dizajn namještaja svijetlih tonova, s vrlo decentnim ručkama ili bez njih. Svijetle plohe bez puno detalja, makar zauzele cijeli zid, neće zagušivati prostor i činiti ga manjim, nego ćete imati dojam da je to zid.

Ako su otvorene police, birajte uže modele od poda do stropa. Visoke lisnate biljke također mogu usmjeriti pogled prema gore, kao i visoke zavjese, od poda do stropa.

Foto: Danil Annenkov

4. NE KORISTITE VIZUALNU TOČKU GLEDIŠTA

Loše organiziran ili zbrkan raspored može čak i najveće sobe učiniti neurednima. I ne samo to – nego stvoriti dojam da su manje nego što jesu. Umjesto toga, promišljeno birajte ne samo koliko vam namještaja treba, već i kako to utječe na protočnost u prostoriji – od kretanja pa do svjetla i zraka.

Odaberite sidrišne točke oko kojih ćete graditi raspored u svojim sobama. Nekoć su to obično bili prostori oko kamina ili prozora. Međutim, u suvremenim domovima možete biti mnogo kreativniji u svojim izborima. Nakon toga kreće pozicioniranje namještaja i dekora.

Foto: Agathe Tissier

Predlažemo da namještaj u dnevnom boravku postavite oko tepiha za jedinstven i promišljen prostor. Tepih je poput ljepila koje drži shemu prostora zajedno. Dodaje prostoriji teksturu, toplinu i osjećaj realnosti življenja, ali također ujedinjuje sve u pogledu boje i strukture.

Odabir neke boje s tepiha dobra je polazna točka za izradu sheme boja u prostoru jer će stvoriti zaokruženi izgled. Također, tepih pomaže u postavljanju ostalih komada u prostoriju. Koristite rub tepiha da poravnate sofu, na primjer, ili okvir slike na zidu. Dakle, tamo gdje tepih ne mora nužno biti središnja točka sobe, on će ipak tiho obaviti posao ostavljajući upečatljive komade da dođu do izražaja.

Foto: Amouage , Carpetright

5. PREVIŠE GLOMAZNOG NAMJEŠTAJA

Nema ništa loše u glomaznoj fotelji ili impozantnoj komodi, ali kada je riječ o glomaznom namještaju, najbolje je biti izbirljiv.

Komadi namještaja naglašenog volumena mogu biti previše za malu prostoriju i učiniti da ona djeluje stiješnjeno i natrpano. Također, glomazni namještaj (naročito ako je tamnih boja) blokira prirodno svjetlo i prostor na podu, stvarajući skučeno okruženje s ograničenim protokom svjetla. Umjesto toga, kombinirajte krupnije komade s onima modernijima, reduciranog i pročišćenog dizajna, posebno onima koji imaju nogice ili su ‘lebdeći’, odignuti od poda i pričvršćeni u zid.

Foto: House Beautiful, DFS

Jedan od najboljih načina da stvorite iluziju više prostora u ne tako prostranoj sobi je da maknete namještaj s poda. Zato recite ‘ne’ zdepastom namještaju bez nogu koji zauzima sav vaš podni prostor i recite ‘da’ opcijama onih koji imaju decentne noge ili su bez njih. Tako se povećava površina poda.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

Komentari