Saznajte koju veličinu i oblik stola odabrati za blagovaonicu

Prilikom uređenja blagovanja vodimo se estetikom, ali i funkcionalnošću – potrebno je pronaći komade namještaja koji u potpunosti zadovoljavaju naše potrebe, prate prostorne zadanosti, stvaraju željenu iluziju…. Savladajte nekoliko osnovnih pravila prije nego krenete u opremanje!

 

 


Među najčešće greške koje radimo prilikom uređenja doma, a koje tek vidimo kada je sve gotovo i naročito nakon što u prostoru počnemo i živjeti, jest i krivi izračun dimenzija kao i oblik namještaja. Shvatimo da smo premalo mjesta ostavili za slobodno kretanje, ili pak da nam pola prostorije zjapi prazno jer je stol premalen. Također, nerijetko se dogodi da nismo razmišljali o situacijama kada imamo veći broj gostiju za stolom…

Zato, prije nego krenete u osmišljavanje ovog dijela doma, informirajte se i sve pomno isplanirajte. Evo što naročito trebate imati na umu:

 

Foto: Fateeva Design

 

 


OBLIK JE BITAN

Ako imate mali prostor na raspolaganju, okrugli stol je idealan, kao i onaj na sklapanje. Usto, ako želite više intimnosti i tople atmosfere, njega upravo pruža stol ovoga oblika. On svima koji sjede za njim pruža bolju komunikaciju. S ovalnim stolom malo je drugačija priča, jer uz njega se u malim prostorima znatno teže kretati nego kada je u postavljen okrugli stol. Ali je zato dobro rješenje za veći broj ljudi.

 

Foto: Domayne

 


Kvadratni stol također je dobra solucija u malim blagovaonicama i kuhinjama. Ako želite takav stol, ali biste htjeli da se može razvlačiti, odaberite onaj čija se jedna strana može spustiti, odnosno podići po potrebi. Kvadratni stol štedi još više prostora kada se stavi uza zid.

Stol u obliku pravokutnika idealan je za obitelji u kojima je više članova ili koje često primaju goste. U tom slučaju obavezno birajte onaj koji se može razvući.

 

Foto: Guigaoliveira.me

OPTIMALNE DIMENZIJE

Prilikom odabira dimenzija trebate voditi računa hoće li svi za stolom imati dovoljno mjesta, ali i koliko će mjesta ostati oko stola za nesmetano kretanje, posluživanje, ustajanje i sjedanje. Imajte na umu da je za sve to udaljenost od stola do zida treba biti minimalno 80 cm. U suprotnom, nećete moći bez teškoća ustajati i sjedati za stol te imati slobodan pristup njemu.

Dizajneri preporučuju da stol za četiri osobe u obliku pravokutnika mora biti minimalnih dimenzija 120×90, okrugli promjera 100 cm, a pravokutni 90 cm. Ako nabavite stol na razvlačenje, nemojte birati onaj s manjom razvlačnom plohom od 50 cm – ona omogućuje mjesta za još dvije osobe.

 

Foto: ERBED.INFO

Što se tiče visine, njegove dimenzije su fiksne i kreću se u rasponu od par centimetara, od 72 do 76 cm. Isto tako imajte u vidu da stolac mora imati visinu sjedala 45 centimetara, a širina sjedala bi trebala biti oko 60 cm. Uski stolci postanu vrlo neudobni nakon nekoliko minuta sjedenja. Stolci s naslonjačem, kao i oni tapecirani te s rukohvatima nisu dobro rješenje za male prostore, jer ih zagušuju budući da zauzimaju više prostora.

 

Foto: One Kings Lane

Klupe i kutne garniture za blagovanje dobar su odabir kada se blagovanje nalazi u sklopu kuhinje pa se tako taj prostor vizualno odjeluje, naročito ako je male kvadrature. Ovaj sustav sjedenja idealan je i kada kućanstvo ima veći broj članova – ovako više osoba može sjesti za njega, nego za stolce.

 

Foto: Ideal Home

 

 

Komentari