Industrijski stil

Nekada davno industrijski stil uopće nije bio stil. Bila je to jednostavno prostor u kojem se radi. Takakv kakav jest. No, kako su godine odmice, počeli smo sve više cijeniti minulo vrijeme i sve što je karakteriziralo tadašnje prostore. Neopterećenost izgledom, sirovi utilitarizam, gola arhitektura i svojevrsno opiranje svemu što je oku ugodno postalo je baš to – oku ugodno. Tako su nastali temelji onoga što će se kasnije pokazati kao jedan od najvećih trendova u uređenju interijera posljednjih godina. Po svemu sudeći, neće tako brzo otići u povijest.

Freshome
Freshome

Industrijski stil ili barem interijere koji inspiraciju vuku iz njega danas viđamo gotovo svudje – jedaka je vjerojatnost da ćete ga uočiti u luksuznoj vili, radnom prostoru ili pak stanu svojeg prvog susjeda. To ni ne čudi jer upravo ovaj stil slavi materijale koji su prije skrivani ili smatrani ružnima – beton, željezo, bakar, drvo. S druge strane, to su lako dostupni i relativno jeftini materijali.

Osim materijala, prepoznatljivi su komadi namještaja i detalji koji slave funkcionalnost, jake i čiste linije, bez trunke uljepšavanja. Takvo što najlakše je postići kombiniranjem starog i novog. Ne izbjegavajte ni ponovo iskorištavanje pojedinih komada za nešto drugo, kao što je polica izvedena od starih drvenih kutija ili ljestava. S takvim komadima dobro će se slagati i vintage detalji ili najmeštaj. Svakako e dobro izbjegavati meke, sjane materijale i sve što doprinosi osjećaju udobnosti. To će u kombinaciji s grubošću industrijskog stila izgledati pomalo neskladno. Radije birajte grublje materijale poput jute ili barem u neutralnoj i tamnoj paleti boja.

Želite li u dom unijeti malo industrijskog stila, oslonite se na ove smjernice:

1. Otvoreni prostor
S obzirom da stil vuže korijene upravo u tvrnicama i skladištima koja su tradicionalno veliki i otvoreni prostori s visokim zidovima, ne čudi da uređenje obično dođe bolje do izražaja u takvom prostoru.
2. Ukrasi i umjetnine
Sve što ne biste postavili u sobu chaby chic stila ili pak dječju sobu, dobro će se slagati s industrijskim stilom. To mogu biti radovi suvremenih neafirmiranih umjetnika, ekstravagantni komadi, čak i prometni znakovi ili table koje ste negdje pronašli.
3. Boje
Osnova je obično neutralna, s naglaskom na sivu, bijelu, crnu i bež boju. Ipak, možete kombinaciju uvijek podignuti s dozom narančaste il žute. Također, nije loše ni koristiti tamne i hladne boje kao što su indigo plava, tamne nijanse ljubičaste i zelene.
4. Metal i beton
Kombinacija ovih materijala siguran je i jednostavan način kako da dođete do industrijskog stila.
5. “Goli” pod
Podna obloga neka što više imitira betonsku podlogu (kao što su, primjerice visokodekorativne smole ili pločice). Dobro će izgledati i drvena obloga, osobito ona na kojoj je vidljiv zub vremena.

Komentari