DUH PROVANSE U DOMU: evo kako ćete unijeti više topline, šarma i romantike u svoja četiri zida

Nastao među slikovitim vinogradima, poljima lavande i zelenim brežuljcima s kamenim kućama što se kriju u skučenim malenim ulicama i trgovima jugoistoka Francuske, romantični, lepršavi i topli provansalski stil nadahnuće je mnogima za uređenje njihova doma

 

 

Baš kao i skandinavski, i provansalski stil uživa veliku popularnost izvan granica Francuske, zemlje iz koje dolazi. Razlozi su brojni, ali vjerujemo da se svima prije svega sviđa toplina, ugoda i romantična atmosfera koju on pruža. Isto tako, ovaj stil nas podsjeća na Mediteran, sunce, plavetnilo i more. Mnogi pod dojmom idilične Provanse jednostavno i u svoj dom ili kuću za odmor žele prenijeti taj dio francuske pokrajine.

U nastavku članka savjetujemo vam kako možete urediti prostor u duhu šarmantne Provanse.

Foto: BP-Styl / Weranda magazine

Boje u duhu Provanse

Provansalski stil voli sve što je suptilno, svijetlo i romantično. Dakle, dominiraju bijela (snježno bijela, golublja, jako svijetla “puding” žuta…) i bež boja, s dodacima u pastelnim nijansama. Kada je riječ o pastelima, ljubičasta ipak prednjači, što je posve razumljivo zbog inspiracije lavandom, koja je zaštitni znak ovoga stila. Nježni, svijetloljubičasti tonovi pojavljuju se kao koloristički naglasci na detaljima poput jastuka, tegli za cvijeće ili stolnjaka. Također, neki komadi namještaja mogu biti u ljubičastim nijansama (stolice, sofa, komoda). Zahvaljujući tome, interijer neće biti dosadan, a dobit će potrebnu romantiku i eteričnost.

Foto: Michał Bachulski / Drakostudio

Kakav namještaj i pribor voli provansalski stil

Provansalskim interijerom, kada su materijali u pitanju, dominira drvo, a nakon toga keramika. Od prirodnog drveta je izrađen sav namještaj, kojemu zub vremena daje poseban šarm. Čvorovi, pukotine, pohabani rubovi i izbijeljeni dijelovi daju poseban šarm i nisu nepoželjni. Pored prirodnog drveta, poželjna je bijela boja namještaja ili u nekoj pastelnoj nijansi.

Foto: Martyna Szulist

Provansalski stil voli komode, kredence sa staklenim dijelovima te otvorene police. Karakteristični elementi su i svijetli porculan, kićeni tanjuri i šalice po mogućnosti ukrašeni motivima lavande, starinski pribor za jelo kao i stolne svjetiljke drvenog postolja s pamučnim ili svilenim sjenilima. U interijeru se mogu nalaziti i pleteni elementi, poput košara, tegli za cvijeće, sjenila za lustere…

Foto: Michał Bachulski / Drakostudio

Savršeni finiši za provansalski interijer

Ako krećete od nule u uređenju interijera u provansalskom stilu, ne zaboravite stvoriti odgovarajuću polaznu točku odnosno bazu za cijeli koncept uređenja. Pod bi trebao biti drveni, a na stropu se mogu naći karakteristične grede pobojane u bijelu. U kutu dnevne sobe ili kuhinje mogao bi se lako naći kameni kamin. Vrata su također jako bitan element – ne trebaju biti nužno bijela, nego ih možete pobojati u neku pastelnu nijansu.

Foto: Grzegorz Popiołek Interior design

Tkanine i teksture: što odabrati?

Budući da je provansalski stil suptilan i romantičan, čipkane tkanine i prirodni materijali je ono što se ne bi trebalo propustiti. Tako unutrašnjost svoga doma možete ispuniti stolnjacima kukičanim ili od pamuka, lana, izvezene ili s cvjetnim uzorcima. Čipka i cvjetni uzorci poželjni su na posteljini i prekrivačima, kao i jastučnicama. Ako želite dodati ženstveni touch, razmislite o prekrivačima i dekama s naborima ili rubovima s volanima i čipkom ili pak zavjesama s uzorcima lavande. Želite li nešto moderniji uzorak na tkaninama, tada razmislite o prugicama s pastelnim nijansama.

Foto: Studio Decoroom

Koje stilove vrijedi kombinirati s provansalskim?

Provansalski stil je vrlo nenametljiv i nježan pa se može kombinirati s mnogim drugim stilovima. Najbolje se kombinira sa shabby chicom i skandinavskim stilom te rustikom. Često možemo vidjeti interijere u kojima se sve to isprepliće. Zahvaljujući ovim kombinacijama moći ćete unijeti u interijer idiličnu atmosferu “s dušom”, koja je k tome slojevita i kao takva vrlo atraktivna i nepredvidljiva. Ako želite postići veću dozu profinjenosti i unijeti eleganciju, provansalskom stilu dodajte sjajne tkanine na zavjesama, jastucima ili pak prekrivačima, unesite štukature, ogledala s naglašenim okvirima, pa čak i lampe s kristalnim dodacima. Tako ćete uspjeti postići dobar stilski kompromis između provansalskog šarma i pariškog šika.

Foto: Anna Serafin Architektura Wnętrz

 


Izvor: Homebook

Komentari