DIZAJNERI OTKRIVAJU: četiri najčešće pogreške kod uređenja dnevnog boravka veće kvadrature

Dnevni boravak zapravo je svojevrsna posjetnica svakog stambenog prostora pa je zato od njega dobro početi planiranje uređenja svog životnog prostora. Dizajneri preporučuju da se uređenju ovog središnjeg dijela svakog doma posveti velika pažnja, a posebice ako se radi o većim boravcima jer se i tu znaju često potkrasti brojne pogreške

 


Uređenje i opremanje dnevnog boravka koji obiluje ‘kvadratima’ nudi bezbroj mogućnosti. Pri uređenju ili makeoveru najvažnije je da dnevni boravak odgovara vašim potrebama i sklonostima, no i to da se izbjegnu najčešće greške koje ljudi čine prilikom uređenja i opremanja takvog velikog prostora. Savjetujemo vam kako izbjeći neke od najčešćih grešaka pri uređenju.

Foto: TLC interirors

1. NAMJEŠTAJ MALIH DIMENZIJA

Imate li veliki dnevni boravak ne morate pažljivo birati i mjeriti svaki komad namještaja strahujući da ćete zagušiti prostor. Velike prostorije dopuštaju igre u uređenju. To uključuje dekorativne stupove, funkcionalne pregrade, igranje različitim bojama i predimenzioniranim namještajem jer će se u velikom prostoru manji i lakši namještaj činiti još manjim. No, i u velikim prostorijama potrebno je pripaziti da se ne pretjera s količinom namještaja kako ne bi “prenatrpali” prostor.

 

Foto: Houzz

Također, pomoću namještaja u dnevnim boravcima veće kvadrature, iznimno je važno rasporediti prostor na zone kako ne bi ostavljali previše praznina. To mogu biti dijelovi poput kutka za čitanje (ležaljka i police s knjigama), zone za komunikaciju i gledanje TV (kauč i fotelje), zona za društvene igre (bilijarski stol, stol za kartanje), zona za blagovanje i drugo.

Foto: Pop Sugar

2. PRAZNI ZIDOVI

Prazni, dugački i visoki zidovi u velikim dnevnim boravcima ostavljaju dojam sterilnosti što često rezultira nedorečenim ukupnim dojmom, stoga ih je potrebno ukrasiti. Postoje mnoga rješenja kako zidove dekorirati kako bi prostorija bila zanimljivija.

Jedan od predloženih načina od strane stručnjaka, jest bojanje zidova u nijanse koje će razigrati prostoriju i tako unijeti toplinu u dnevni boravak. Nemojte se bojati kombinirati više boja na jednom zidu jer tako vizualno smanjujete površinu, a i stvarate akcentni zid.

 

 

MAKEOVER BY MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

Također, dodavanje ukrasnih lajsni, odnosno štukatura na zidove idealno je rješenje kod optičkog smanjivanja velikih praznih površina. Štukature nisu veliki izdatak niti su komplicirane za postavljanje, a oplemenjuju svaki prostor klasičnim elementima i definiraju ga.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Jedan od prijedloga je i stvaranje galerijskog zida. Dizajneri predlažu jedno veće, centralno djelo koje bi dominiralo zidom, a oko njega okviri manjih dimenzija, ali ni s kombinacijom okvira istih dimenzija nećete pogriješiti.

Foto: Pop Sugar

3. UREĐENJE ISKLJUČIVO U KLASIČNOM STILU

Dnevni boravci velike površine često su uređeni u raznim klasičnim stilovima što je, po mnogima, jedini prihvatljivi stil uređenja takvih prostorija. Klasični namještaj jasno sugerira luksuz, a doista se sjajno uklapa u velike prostore. No, to ne znači da se veliki dnevni boravci ne daju izvrsno opremiti i modernim namještajem ili u bilo kojem drugom stilu osim klasike. Prisjetite se samo velikih boravaka u industrijskom ili pak skandinavskom stilu….

 

Foto: Chronicles of Home

4. KORIŠTENJE SAMO JEDNE VRSTE RASVJETE

Bez obzira na veličinu sobe, osvjetljenje može uvelike utjecati na atmosferu prostorije. Ako imate samo jedno središnje stropno svjetlo, stručnjaci predlažu dodavanja i drugih vrsta rasvjete.

Željeni dojam topline i obiteljske atmosfere postići ćete ako odaberete stolne lampe koje ćete smjestiti na komodu ili pak pomoćni stolić pored kutne garniture ili fotelje. Tako ćete dodatno naglasiti taj komad namještaja ili prikriti nedostatke u ostatku sobe.

 

Foto: Slankepiller

Možete se poigrati visilicama, lusterima, zidnim, podnim ili stolnim svjetiljkama – samo je bitno da su dobro pozicionirane i stilski uklopljene u ostatak namještaja. Također, ne preporučuje se kupovina istih linija i materijala rasvjete jer mogu izgledati uniformirano i nezanimljivo. Postoji mnogo varijanti kod postavljanja rasvjete, kao što je kombinacija raskošnih lustera s modernom minimalističkom rasvjetom.

 

Foto: Pop Sugar

 

Komentari