5 najčešćih grešaka pri uređenju doma

Niste zadovoljni izgledom svoje kuhinje? Spavaća soba djeluje beživotno, a hodnik pretrpano? Možda problem leži u jednoj od pet najčešćih pogrešaka pri uređenju interijera. Put do lijepog interijera nije uvijek ni lak niti kratak. Svaki prostor nosi svoje nedostatke, prednosti i mogućnosti uređenja. No, izbjegavate li sljedećih pet pogrešaka, izgledat će bolje i biti funkcionalniji.

Foto: Matej Dokić
Foto: Matej Dokić

1. Odabir boje zidova prije odabira namještaja

Ako prvo odaberete boju, smanjujete si mogućnost odabira namještaja i morate uvijek imati na umu da neće svaki stol ili sofa koja vam se svidi pasati uz primjerice zelene zidove. Stoga prvo odaberite ključne komade namještaja, pa na temelju toga odaberite boju. Napokon, ako i pogriješite, lakše je prebojiti zidove ako nego ponovo kupovati namještaj.

Kako odabrati boju za zidove?
Pogledajte kako bojom promijeniti izgled prostorije!
Četiri načina kako bojom osvježiti izgled dnevnog boravka

2. Kupovanje namještaja na jednom mjestu

Ne morate sve kupiti u jednom danu, na jednom mjestu. Čak ni u jednom tjednu, niti godini. Dobar izgled interijera postiže se s vremenom. Nikada ne znate kada ćete naići na onaj završni detalj koji će prostoru dati završni pečat – bila to slika, zavjese ili nešto treće.

3. Manjak osobnosti

Svaki prostor je jedinstven i trebao bi odražavati stil i karakter vlasnika. Ne skrivajte uspomene s putovanja, omiljene knjige, fotografije i sitnice koje imaju posebno značenje za vas. Tako ćete od svog doma stvoriti svoju malu oazu mira u koju ćete se rado vraćati nakon dana prepunog obveza ili provedenog na poslu. Nema ničeg dosadnijeg od sterilnih soba bez ikakvih detalja.

Pet dekoracija koje će promijeniti izgled svakog doma

4. Nedostatak svjetlosti

Ovo je vjerojatno najveća greška koju možete napraviti. Nedostatak svjetla vizualno smanjuje prostoriju, čini je tmurnom i pomalo neugodnom za boravak. Ako već nemate dovoljno izvora prirodnog svjetla, pobrinite se da tu grešku nadomjestite većim brojem rasvjetnih tijela.

 

 

Viseća rasvjeta – kako je pravilno odabrati?

5. Središnje mjesto

Fokalna točka ili središnje mjesto može biti bilo što: kamin, veliko ulje na platnu, krevet…ovisno o prostoriji. To je ono što će ljudi prvo primjetiti u interijeru, a vama olakšati raspored. Jednom kada odredite što će biti središnje mjesto, ostalim detaljima, namještajem i ukrasima postepeno “gradite” ostatak prostorije.

Radite li nekuod ovih grešaka u svom domu? Recite nam u komentaru!

Komentari