Kako boje u interijeru utječu na naše raspoloženje

Osjećate li se opušteno kada ste u plavoj ili zelenoj sobi? Čini li vam se narančasta prostorija toplija no što doista jest?

Psiholozi kažu da boje imaju znatno veći utjecaj na nas no što mislimo. Zasigurno niste znali da se u nekim zatvorima prostorije boje u jednu nijansu ružičaste zbog smirujućeg efekta. Prometni znakovi nisu slučajno žuti, a narančasta nije bez razloga postala svojevrsni marketinški alat. To su samo neki primjeri pametnog korištenja boja, a mi ćemo vam otkriti kako ih primijeniti u svom domu.

Plava

Plava je ziheraška boja – s njome je teško pogriješiti, osobito birate li svjetlije, pastelne tonove. Smirujuća i opuštajuća, plava je boja mnogima najdraža. Idealna za prostorije u kojima često boravite i odmarate, primjerice spavaću sobu ili pak dnevni boravak.

S druge strane, često se koristi u uredima i poslovnim prostora jer nas čini produktivnijima.

Foto: Darko Mihalić

 

Žuta

Vedra je to i topla boja, ujedno i najupečatljivija. Zato se žuta često koristi za detalje poput dekoracija i jastučića, pojedinih komada namještaja ili pak dijelova prostorija koje želite naglasiti. Rijetko viđamo jarko žute zidove, ali ne bez razloga – vjeruje se da mogu izazvati osjećaj ljutnje, a bebe najčešće plaču u prostorijama žute boje.

Pa ipak, ako volite žutu, ne morate odmah dići ruke od nje – za zidove odaberite svjetlu nijansu kojom će prostor zasjati i dobiti na toplini ili pak dojmu starosti, ovisno o tome kako je uredite.

Hotel Qbic
Hotel Qbic

Zelena

Baš kao i plava, zelena boja ima smirujući i opuštajući efekt na nas. To je ujedno i razlog zašto je čest izbor u bolnicama i ordinacijama. Znanstvenici također smatraju da potiče pamćenje i poboljšava čitanje, pa ako pripremate ispite ili pak vaši klinci nerado uče, zelena boja mogla bi postati vaš saveznik u uređenju radne sobe.

Crvena

Možete li zamisliti da spavate u crvenoj sobi? Vjerojatno ne. Ova boja je vrlo jarka i dramatična, pa je nije uvijek lako ukomponirati u interijer. Najsigurnije je zadržati je u detaljima i tako dati prostoru akcent. U ovom slučaju, manje je više. Dobar je odabir za prostorije u kojima vježbate jer potiče na akciju ili pak kuhinje i blagovaonice jer jača apetit.

Izbjegavajte je u malim ili tamnim prostorijama.

Neka bude crveno: hrabra boja za hrabre interijere

Hotel Qbic
Hotel Qbic

 

Narančasta

Imate li naviku priređivati slavlja ili partije ili jednostavna druženja kod kuće, narančasta je izbor broj 1.  Povezujemo je s dobrim raspoloženjem i toplinom.  Baš kao i crvena, bolje funkcionira u detaljima nego na velikim površinama poput zidova. No obojite li samo jedan zid u narančasto i smjestite uz njega upečatljivu i neobičnu ljubičastu vazu – imate recept za odlično fokalno mjesto u interijeru.

Za razliku od crvene, narančasta nije toliko upečatljiva, a opet je dovoljno jarka i oku ugodna.

Foto via Freshome
Foto via Freshome

Ljubičasta

Iako mnogi misle da je rezervirana za djevojačke spavaće sobe, to je potpuno krivo. Ova boja odlično izgleda i u kupaonicama, dnevnim sobama, pa čak i kuhinjama. Uobičajena, klasična kuhinja odmah će živnuti s ljubičastim detaljima!

Ova boja uvijek izgleda chic i moderno, katkad i vrlo luksuzno, osobito kada se kombinira s crnom, bijelom ili srebrnom. Zato je dobar izbor i za dnevne boravke.

Screenshot InDizajn
Screenshot InDizajn

Ružičasta

Ženstvenost, živahnost, toplina – sve to možete postići ovom bojom, samo ako odaberete pravu nijansu. Jarka boja fuksije može djelovati luksuzno i glamurozno, dok su svjetlije nijanse smirujuće i osvježavajuće. Ipak, s ružićastom treba biti oprezan – želite li izbjeći romantičan ili djevojački štih, ostatak interijera neka bude vrlo umjeren i minimalistički.

Foto: Honey Bee Interiors
Foto: Honey Bee Interiors

Pa ipak, ako volite neku boju, ne dajte se smesti – ionako je najvažnije da se vi osjećate dobro u svom domu.

Koju boju najviše volite u interijerima? Recite nam u komentaru!

Komentari