ZA BESPRIJEKORNU KUPAONICU: 4 kriterija za uspješan odabir slavine

Opremanje kupaonice složen je proces koji zahtijeva pomno planiranje i odabir materijala i sanitarija koje nude prije svega dugotrajnost, a onda i estetiku. Pomažemo vam odabrati slavinu koja će vam služiti godinama, a njezin izgled vam pritom nikada neće dosaditi

 


Iako smo ih skloni doživljavati kao tek jedan od uporabnih detalja u kupaonici, dizajneri često ističu kako su slavine kruna ove prostorije. I to bez obzira na stil uređenja ili površinu kupaonice. Slavine prije svega trebaju biti funkcionalne i odgovarati našim potrebama, no one su istovremeno onaj element koji ima ulogu „točke na i“ i samim time moraju biti detalj koji se ističe svojim oblikom, materijalom, dimenzijama…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Svojim dizajnom one itekako utječu na opći estetski dojam prostora. Stoga u odabiru treba uvijek tražiti model koji će zadovoljiti funkcionalnost i estetiku. Kako biste pronašli savršen model za svoju kupaonicu, evo nekoliko savjeta koji će vam ukazati što sve trebate imati u vidu prilikom kupnje.

 

Foto: La Fabrico

 


1. KVALITETA ISPRED CIJENE

Svi volimo akcije i popuste i cijena je ono što uvelike utječe na naš odabir. Nekada su akcijske cijene dobro rješenje, ali nekada i ne. Sanitarije, a naročito slavine moraju biti od provjerenog proizvođača i visoke kvalitete. Koristimo ih previše često, pa trebaju biti izdržljive i otporne. Završni premaz tj. sloj na miješalicama je itekako bitan pri odabiru.  Također, inovativni elementi poput različitih vrsta mlazova, reguliranja temperature ili aktiviranja na senzor dodira dobrodošli su.

Ovakvi modeli nisu samo stvar ugode, nego i prilagođavanja našim potrebama. Primjerice, miješalica na senzor izvrsno je rješenje za teže pokretne ili invalidne osobe ili one koji imaju poteškoća s motorikom ruke.

Foto: David Parmiter

2. PRAVA DIMENZIJA

Dizajneri savjetuju da se detalji poput slavina ističu, no to se ponekad ne dogodi ili pak bude posve suprotno – jedino što vidite u kupaonici je slavina. Ovaj problem događa se upravo zbog neadekvatnih dimenzija. Pravilo je vrlo jednostavno: kupaonice velikih površina zahtijevaju kako umivaonike, tako i miješalice većih dimenzija, dok skučene kupaonice vole manje slavine.

Foto: Overstock

Kako je cilj postići stilsku usklađenost, slavine i svojim oblikom odnosno veličinom moraju pratiti prostor. Prilikom odabira oblika i dimenzije slavine vodite također računa da model koji ste izabrali odgovara dimenzijama umivaonika kako biste neometano mogli prati ruke te kako voda ne bi prskala unaokolo.

 

Foto: ROCA

 


3. PRAVI MATERIJAL

Površinski sloj koji vidimo na slavinama je ustvari onaj dekorativni – metalni dio presvučen je najčešće kromom, niklom, mesingom ili broncom, od kojih neke mogu biti mat ili sjajne površine. Ove premaze birajte prema načinu uređenja cijele kupaonice i stilu koju želite postići. Slavine od mesinga ili primjerice brušene od nikla imaju retro šarm kojim ćete kupaonicu učiniti posebnom. No, nemojte odbaciti one od kroma jer donose savršenu čistoću i funkcionalnost budući da se lako održavaju i dugotrajne su.

No, uvijek birajte provjerene proizvođače, koji koriste kvalitetne premaze koji će biti otporni na koroziju, stvaranje kamenca i koja će biti lijepa i nakon godina korištenja.

Foto: Monodin

4. STILSKA USKLAĐENOST

Vodite računa da miješalica koju imate na umivaoniku bude stilski usklađena s onom na bideu i kadi, odnosno tuš kabini. Bilo bi idealno kada bi ove slavine bile komplet, što nije teško postići jer proizvođači uvijek nude miješalice za sve varijante uporabe. No, ako to ipak niste u mogućnosti ostvariti zbog specifičnosti prostora u kupaonici i unaprijed zadanih elemenata, onda svakako nastojte da stilski – materijalom i oblikom budu što sličnije.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Jer, iako se slavine za umivaonike najviše ističu i njih ćete najprije primijetiti, nije dobro da one imaju svoju vlastitu stilsku priču. Nakon umivaonika, pogled će vam uvijek ići i na ostale elemente u kupaonici koji imaju slavinu. I naše očekivanje je da one uvijek budu povezane svojim izgledom, zar ne?

Foto: Wayfair

 

Foto: Homary

 

Komentari